Këshilli i Lartë i Drejtësisë do të prezantojë dhe shqyrtojë në datat 21 dhe 22 prill 54 kandidaturat për funksionin drejtues në 16 gjykata të rretheve gjyqësore dhe gjykata të apelit. Me anën e një njoftimi për shtyp, KLD-ja ka publikuar dje listat e plota të gjyqtarëve që pretendojnë për një vend drejtues gjykate në rrethin ku punojnë. "Këshilli i Lartë i Drejtësisë, për herë të parë, do të zhvillojë mbledhjet jashtë formatit protokollar të zakonshëm, ku ftohen të marrin pjesë përfaqësues të shoqërisë civile, juristë me eksperiencë në fushën akademike dhe karrierën profesionale, prokurorë, avokatë, ekspertë dhe partnerë nga organizmat ndërkombëtare dhe media", thanë burimet zyrtare nga këshilli. Sipas tyre, të gjithë pjesëmarrësit do të jenë dëshmitarë të rregullave procedurale transparente dhe të barabartë, që do të aplikohen gjatë procesit të shqyrtimit të kandidaturave dhe të emërimit të kryetarit të gjykatës. "Gjatë këtyre mbledhjeve, Këshilli i Lartë i Drejtësisë do të vendosë standarde të pazbatuara më parë për emërimet e kryetarëve të gjykatave, duke aplikuar debatin, transparencën dhe motivimin, nëpërmjet vendimeve të arsyetuara dhe të shkruara, për çdo emërim në këto funksione drejtuese. Këto standarde të reja do të abrogojnë njëherë e përgjithmonë praktikat e votimit formal dhe të vendimeve të pamotivuara", thuhet në njoftim. Më tej sqarohet se funksioni i kryetarit të gjykatës është konceptuar jo vetëm si një funksion lideri, por kryesisht si përfaqësues i gjykatës me palët e treta. "Për këtë arsye, Këshilli i Lartë i Drejtësisë, nëpërmjet ndjekjes së kësaj procedure të re, kërkon të bëjë pjesë të vendimmarrjes së tij opinionet e të gjitha grupeve të interesit në procesin e emërimit të kryetarëve të gjykatave, të cilëve, gjatë prezantimit të kandidaturave, ju krijohet mundësia të debatojnë në lidhje me këto propozime", përfundon KLD-ja.Kandidatët

Gjykata e Apelit Durrës1. Bashkim Dedja

2. Petrit CenoGjykata e Apelit Gjirokastër

1. Irena Brahimi

2. Maria Qirjazi (Vogli)

3. Petraq Dhimitri (Koco)

4. Tomorr SkreliGjykata e Apelit Korçë

1. Brunilda Orhani (Malo)

2. Entela Prifti

3. Sotiraq LubonjaGjykata e Apelit Shkodër

1. Fatmir Hoxha

2. Fuat VjerdhaGjykata e Beratit

1. Agron Vavla

2. Bernina Kondi

3. Fatime Velçani (Decolli)

4. Margarita BuhaliGjykata e Elbasanit

1. Arben Vrioni

2. Pajtime Fetahu

3. Qani HasaGjykata e Gjirokastrës

1. Desart Avdulaj

2. Guxim Boçi

3. Mirela KoreGjykata e Kavajës

1. Alma Bejte

2. Astrit Haxhialushi

3. Entela Shedula (Sorra)

4. Luan LushaGjykata e Krujës

1. Ardiana Bera

2. Enkelejda Hoxha

3. Nazmije Pengili

4. Rexhina MerlikaGjykata e Kukësit

1. Flamur Kapllani

2. Granit Qypi

3. Hajrie Muçmata

4. Isuf Shehu

5. Vjollca Nuhi SpahiuGjykata e Kurbinit

1. Alfred Gjoni

2. Ded Miri

3. Gramoz Levanaj

4. Kliton SpahiuGjykata e Lezhës

1. Adriatik Bocaj

2. Ded Dedaj

3. Fjoralba PriftiGjykata e Matit

1. Ali Koleci

2. Artan Çupi

3. Murat Lleshi

4. Rexhep Karaj

5. Vesel BakoGjykata e Pogradecit

1. Agron Papajani

2. Etleva Temo (Zgjani)

3. Niko RapiGjykata e Pukës

1. Avni Sejdi

2. Izet Kadana

3. Shtjefën LleshiGjykata e Tropojës

1. Dritan Seci

2. Mimoza Margjeka