Malajzianët refuzojnë të lirojnë Doan Thi Huong, krimineli i dytë vietnamez i krimit Kim Jong-nam. Të gjitha fazat e komplotit


Nuk ka vetëm fotografi satelitore të lëvizjeve në zonat e raketave të Koresë së Veriut për të alarmuar inteligjencën perëndimore. Një enigmë tjetër përfaqësohet nga aktivitetet e ambasadave të Republikës Popullore Demokratike të Koresë në botë. Zyrat diplomatike funksionojnë si mbledhës të fondeve dhe produkteve luksoze për regjimin e kontrolluar nga sanksionet. Ambasadorët janë gjithashtu përgjegjës për përpjekjen për të blerë teknologjinë dual use, civile dhe ushtarake. Në thelb, ata janë domosdoshmërisht shumë mirë të informuar rreth taktikave të Kim Jong-un. Kjo është arsyeja pse diplomatët e Koresë së Veriut janë mallra të çmuara. Historia e Jo Song-gil, përfaqësuesi i biznesit në Romë, i cili vdiq në nëntor, është dëshmi e kësaj. Historia e saj është rindërtuar midis kërcimeve të përkohshme dhe mospërputhjeve ende të pashpjegueshme.


3 janar 2109: Shërbimet sekrete të Koresë së Jugut zbulojnë ikjen e Jo Song-gil, që daton nga nëntori i kaluar, nga Seuli. Ata pohojnë se Jo është një figurë kryesore, sepse ai është djali dhe dhëndri i ambasadorëve të fuqishëm pranë Kim, thonë se ai gjeti mbrojtje në Itali. Fillimisht rasti nuk shfaqet në Ministrinë e Jashtme të Italisë. Më pas u caktua Ministria e Jashtme.


20 nëntor 2018: një notë verbale nga koreano-veriorët në Farnesina kishte njoftuar se Jo do të zëvendësohet brenda dy apo tri javëve. Ceremonia italiane kërkon kthimin e letrave kredenciale për të kredituar pasardhësin. Problemi: nuk është e mundur, sepse Jo është zhdukur. Pas ndjesisë, rasti kthehet përsëri në gjumë.


Fillimi i shkurtit. Diplomatët dhe spiunët janë në trazirë, takimi i ri i Trump-Kim po afrohet, gjërat ndodhin. Në 2, sipas gazetës El Paìs, një episod i çuditshëm ndodh në lagjen e Aravaca, në Madrid, ku ndodhet edhe ambasada e Koresë së Veriut. Një telefon dhe central elektrik ndez, duket një aksident, por disa javë më vonë do të kryhen kontrolle të reja. Për një arsye shumë më serioze.


19 shkurt: Përsëri nga Seuli, lajmi është përhapur që vajza shtatëmbëdhjetëvjeçare e Jo u kthye në Phenian, ndoshta kundër vullnetit të saj. Në këtë pikë, ambasada e Koresë së Veriut në Romë pretendon se vajza zgjodhi të kthehej sepse nuk ishte dakord me stilin e jetës perëndimore të prindërve dhe me dëbimin. Megjithëkëtë, koreanët e veriut zbulojnë që Jo u largua nga ambasada e Romës natën e 10 nëntorit 2018, pas një mosmarrëveshjeje. Deklarata e BBC-së nga Kim Jeong-bong, ish-drejtor i Institutit të Sigurisë Kombëtare të Koresë së Jugut, ishte i rëndësishëm: Ne mund të kishim mësuar nga Jo çfarë udhëzime Pyongyang kishte dhënë për së dyti, linja e re e dialogut të Kim Jong-un. Mendoj se Jo do të ishte një minierë informacioni, shumë e keqe që tani, me vajzën e saj në Phenian, ajo nuk mund të flasë më me siguri nga frika e hakmarrjes së regjimit kundër saj. Pyetet se ku është ish-diplomati Jo: ende nën mbrojtjen e shërbimeve sekrete italiane? Ndjekësit janë në gjueti për të dhënat, copa, fotografi. Një fushë e tërë. Pak ditë më vonë është një ngjarje në Spanjë për të konfirmuar spiunin safari.


22 shkurt: Një komando sulmon selinë diplomatike të Koresë së Veriut në Madrid. Ata marrin disa punonjës peng, mashtrojnë, zotërojnë kompjuterë. Ata arrijnë të shpëtojnë në një mënyrë të guximshme, duke përdorur dy mënyra që gjenden brenda, një patrulle policore i mungon fryma. Çuditërisht, Koreja e Veriut nuk ka asnjë ankesë. Ditët kalojnë, shumë spekulime kalojnë. Pastaj është El Paìs që siguron një rindërtim: të paktën dy nga ndërhyrësit janë të lidhur me CIA-n. Sipas burimeve, objektivi real ishte materiali që lidhej me aktivitetin e Kim Hyok-chol, ambasadori i dëbuar në vitin 2017. Pasi u kthye në shtëpi, ai u bë – çuditërisht – një nga negociatorët me SHBA, zuri vendin e Han Song -ryol, duket të jetë viktimë e një spastrimi. A ishin amerikanët 007 që shpresonin të gjenin dokumentacionin konfidencial për ngjarjen e rëndësishme ndërkombëtare?


27-28 shkurt: Takimi i dytë midis Trump dhe Kim zhvillohet në Hanoi të Vietnamit. Një takim i paraprirë nga pritjet e mëdha, por që përfundon me dështim. Para dhe pas samitit ka një rrjedhje të vazhdueshme të alarmeve nga ekspertët dhe inteligjenca, nxitur të theksohet se si Pyongyang ka rifilluar punën në disa zona ushtarake. As nuk përjashton që Marshalli mund të kryejë disa testime, ndoshta me nisjen e një sateliti. 007 ende ndikojnë në lojë në njëfarë mënyre.


1 mars: Në internet ka një mesazh nga aktivistët e grupit Cheollima, ata paraqiten si kundërshtarë, do të kishin garantuar mbrojtjen e djalit të gjysmëvëllait të Kim. Ata pretendojnë se kanë krijuar një qeveri të përkohshme në mërgim. Një veprim i kufizuar dhe propagandues, por që mund të shpallë lëvizje të tjera. Në Phenian, të obsesionuar nga kërcënimi i brendshëm/i jashtëm, ata do të marrin masa kundërthënëse. Është e mundur që shërbimet e veçanta do të përpiqen të identifikojnë disidentët. Thashethemet kanë qarkulluar për muaj me radhë për praninë e ekipeve të dërguara nga regjimipër të mbajtur një sy në gjithçka dhe gjithkënd. Në rast se ata mund të veprojnë. Arratisja e diplomatit në Romë i ka tronditur ata, ata kanë frikë se të tjerët mund ta ndjekin shembullin.


11 mars: Siti Aisyah, indonezian, i akuzuar me një vajzë tjetër vietnameze për helmimin e vëllait të vet Kim Jong-un në aeroportin e Kuala Lumpur në shkurt 2017, është çuditërisht i liruar. Prokurori Publik malajzian ka refuzuar ta provojë atë për vrasje. Kështu versioni i dy vajzave merr më shumë forcë: ata mendonin se po merrnin pjesë në një lojë televizive si Scherzi veç e veç. Pamja tjetër Vietnamezi Doan Thi Huong mbetet në burg dhe në gjyq. Sipas aktakuzës, shakaja vdekjeprurëse do të ishte organizuar nga shërbimet sekrete të Koresë së Veriut, të urdhëruar për të eliminuar Kim Jong-nam, gjysmë vëlla i Marshall Kim, i dyshuar nga regjimi i komplotimit me fuqitë e huaja (Kina dhe SHBA). Grupi i koreanëve të veriut dyshohej se kishte manipuluar vajzat për krimin, megjithëse u identifikua nga policia malajziane, u kthye përsëri në Phenian menjëherë pas krimit, në shkurt 2017. Agjentët vepronin nga ambasada e Koresë së Veriut në Kuala Lumpur, disa kishin mbulim diplomatik.


14 mars: Gjyqësori malajzian vendos të mbajë në burg Doan Thi Huong, vajza vietnameze përgjegjëse për vdekjen e Kim Jong nam. Gjykatësit nuk shpjegojnë arsyet, ndoshta ata konsiderojnë se pozita e saj është e ndryshme nga ajo e bashkëpunëtorit indonezian Siti Aisyah. Në kohën e sulmit ndaj viktimës, Doan spërkat helmin ndërsa bashkëpunëtori kalon një leckë mbi fytyrën e Kimit. A ka siguria elementë që e akuzojnë gruan e re? Apo është fati i saj i varur në një gozhdë që nuk e shohim? Edhe këtu është e mundur të imagjinohet manovrimi në një realitet shumë fluid. Ka vend për gjithçka, duke përfshirë një shpërfytyrim në ambasadën e Koresë së Veriut në Kuala Lumpur: sloganet e protestave të shkruara në llak të zi shfaqen në muret e jashtme.


Gazeta Shqip