Me propozimin e Ministrit te Puneve Publike dhe Transportit Keshilli i Ministrave ka vendosur qe te ndryshoje masen e kostos mesatare te ndertimit ne shkalle vendi. Nisur nga kjo qeveria ka udhezuar 1. Miratimin e kostos mesatare te ndertimit te banesave nga Enti Kombetar i Banesave ne shkalle republike per vitin 2010 ne masen 34.668 tridhjete e kater mije e gjashteqind e gjashtedhjete e tete leke/m2 per siperfaqe shfrytezimi. 2. Kostoja mesatare e ndertimit dhe vlera mesatare e apartamenteve ne tregun e lire te banesave sipas qyteteve per vitin 2010 te jete sipas tabelave nr.1 nr.2 e nr.3 qe i bashkelidhen ketij udhezimi. 3. Per qytetet per te cilat nuk jane nxjerre vlerat e kostos mesatare te ndertimit te merren vlerat e kostos se ndertimit te qytetit me te afert sipas tabeles nr.1 qe i bashkelidhet ketij udhezimi. 4. Vlerat mesatare te banesave ne tregun e lire nuk mund te perdoren per tiu referuar zonave te aferta. 5. Ngarkohen Ministria e Puneve Publike dhe Transportit dhe Enti Kombetar i Banesave per zbatimin e ketij udhezimi.



Ndertimi

Ndertimi eshte sektori qe po perjeton krizen me te madhe ne ekonomine e vendit nderkohe qe cmimet e banesave ne menyre paradoksale vetem rriten. Edhe pse ka renie te kerkeses cmimet nuk u ndalen se rrituri. Te dhenat tregojne se renia vjetore me me shume se 14 per qind e vitit te kaluar po vazhdon edhe kete vit. Ne 3 muajt e pare te 2010-es ndertimi ka qene sektori me tkurrjen me te larte. Sipas shifrave zyrtare sektori po goditet rende nga reduktimi i kerkeses se brendshme. Per pasoje numri i te punesuarve ne nje vit ka rene me 14 per qind dhe paga mesatare eshte ulur me 2 per qind. Por nga ana tjeter edhe pse raportohet nje renie e indeksit te kushtimit ne ndertim cmimet e banesave vetem shtrenjtohen. Gjate ketyre muajve banesat jane shtrenjtuar me 16 per qind krahasuar me nje vit me pare kur edhe rinisi kjo tendence. Analizat e cmimeve tregojne se rreth 40 per qind e ketij shtrenjtimi vjen nga efekti i nencmimit te lekut ndaj monedhes evropiane. Numri i lejeve te ndertimit per ndertesa te reja ka shenuar renie vjetore te ndjeshme. Ne vazhdim kushtet e shtrenguara te kreditimit ngadalesimi i normes se rritjes vjetore te pagave pritjet pesimiste te konsumatoreve per gjendjen e tyre financiare sinjalizojne nje kerkese edhe me te ulet per banesa.



Analiza

Sipas BSH-se ndikim te rritja ka pasur jo pak kursi i kembimit. Ndertimi punon ne pjesen derrmuese me euro e cila gjate nje viti pesoi vlera te larta ne raport me lekun. Konkretisht cmimet e banesave kane shenuar nje rritje vjetore prej 15.8 per qind ne tremujorin e pare te vitit 2010. Indeksi i cmimeve te banesave ICB ka shenuar rritje vjetore duke filluar nga tremujori i pare i vitit 2009. Nje pjese e rritjes se indeksit perafersisht 40 per qind reflekton efektin e nencmimit te lekut ndaj monedhes europiane- ve ne dukje raporti i politikes monetare te BSH-se. Zhvillimet ne cmimet e banesave ne tremujorin e pare te vitit 2010 jane ndikuar nga nje oferte e kufizuar ne treg. Numri i lejeve te ndertimit per ndertesa te reja banimi ka shenuar renie vjetore gjate 3 tremujoreve te fundit te vitit 2009. Kushtet e shtrenguara te kreditimit ngadalesimi i normes se rritjes vjetore te pagave krahas pritjeve pesimiste te konsumatoreve per gjendjen e tyre financiare sinjalizojne per nje kerkese te ulet per banesa analizon BSH-ja. Megjithate ballafaqimi i kerkeses me oferten ne kete treg nuk ka rezultuar ne cmime me te uleta. Nga ana tjeter indeksi i kushtimit ne ndertim ka ndjekur nje prirje renese gjate gjashtemujorit te dyte te vitit.







KOSTO MESATARE E NDERTIMIT



Nr. Qyteti Cmimi per njesi mesatare arith

Sip. shfrytezimi leke/m2 Sip. ndertimi leke/m2

1 Berat 35600 29437

2 Diber 34985 28938

3 Durres 35059 29005

4 Elbasan 32556 26942

5 Erseke 35573 29421

6 Fier 34222 28321

7 Gramsh 33208 27491

8 Gjirokaster 34767 28751

9 Korce 33949 28081

10 Kruje 34287 28360

11 Kavaje 33565 27771

12 Kucove 35697 29520

13 Kukes 36555 30240

14 Lac 34380 28436

15 Lezhe 35265 29166

16 Librazhd 33069 27359

17 Lushnje 33357 27599

18 Mat 34713 28709

19 Perrenjas 34385 28438

20 Peqin 32844 27165

21 Permet 34679 28676

22 Pogradec 34660 28665

23 Puke 36794 30435

24 Rreshen 35753 29581

25 Skrapar 35033 28973

26 Sarande 34919 28881

27 Shkoder 35408 29291

28 Tepelene 33764 27939

29 Tropoje 36648 30321

30 Tirane 34260 28333

31 Vlore 34777 28772

Kostoja mesatare 34668 28678



V.O Per qytetet te cilat nuk jane perfshire ne liste te merret kosto mesatare e qytetit me te afert.

Ne kete vlere te kostos mesatare nuk jane perfshire vlerat e

1. Rrjetit inxhinierik

2. Projektit

3. Studimit gjeologjik dhe sizmik

4. Lejes se ndertimit

5. Truallit

6. Shpenzime operacionale te EKB 4



LISTA E QYTETEVE PER CMIMET E TREGUT TE LIRE PER VITIN 2009



Nr. Qytetet Cmimi mesatar i shitjes

leke/m2 sip. shfrytezimi

1 Tirane 84750

2 Vore 50000

3 Kamez 49980

4 Durres 73968

5 Kavaje 58327

6 Shijak 43794

7 Shkoder 51405

8 Puke 13290

9 Lac-Vau Dejes 26350

10 Koplik 39256

11 Fushe-Arrez 6922

12 Lezhe 52200

13 Vlore 59101

14 Orikum 48600

15 Himare 53400

16 Korce 45500

17 Pogradec 46057

18 Bilisht 35680

19 Erseke 24959

20 Maliq 29406

21 Leskovik 20243

22 Fier 56094

23 Lushnje 41202

24 Ballsh 34800

25 Patos 31692

26 Divjake 46671

27 Roskovec 36772

28 Berat 37281

29 Kucove 32672

30 Polican 20848

31 Corovode 15946

32 Ura Vajgurore 29750

33 Elbasan 48984

34 Librazhd 42240

35 Cerrik 39658

36 Gramsh 38666

37 Peqin 39796

38 Perrenjas 38650

39 Rrogozhine 37000

40 Gjirokaster 48035

41 Permet 27456

42 Sarande 49500

43 Delvine 39800

44 Tepelene 20260

45 Memaliaj 9340

46 Kelcyre 23250

47 Konispol 34170

48 Libohove 29400

49 Lac 40552

50 Kruje 52230

51 Fushe-Kruje 52230

52 Mamurras 27247

53 Rreshen 39193

54 Kukes 34030

55 Tropoje 27300

56 Krume 27060

57 Peshkopi 40410

58 Burrel 36860

59 Bulqize 36610

60 Klos 35000

61 Sukth 41000

62 Belsh 34300

63 Selenice 25200

64 Rubik 28000

65 Komuna Kerrabe 24505

66 Komuna Shengjin 52000

67 Komuna Milot 29481

68 Komuna Kashar 58200

69 Komuna Dajt 57000

70 Komuna Farke 70000







TE DHENAT E TREGUT TE LIRE TE APARTAMENTEVE NE QYTETIN E TIRANES PER VITIN 2010



Nr. Zonat Cmimi mesatar i shitjes

leke/m2 sip. shfrytezimi

1 1/1 90000

2 1/2 68000

3 2/1 170000

4 2/2 123000

5 2/3 105000

6 2/4 110000

7 2/5 74500

8 3/1 78000

9 3/2 60000

10 4/1 70500

11 4/2 61000

12 5/1 175000

13 5/2 120000

14 5/3 105000

15 5/4 88000

16 6 68000

17 7/1 120000

18 7/2 117500

19 7/3 87500

20 7/4 61500

21 8/1 110000

22 8/2 90000

23 8/3 67500

24 9/1 130000

25 9/2 100000

26 9/3 70000

27 10/1 140000

28 10/2 140000

29 10/3 105000

30 11/1 86000

31 11/2 69000

32 11/3 64000





11 Tetor 2010