Institucioni i Avokatit t Tatimpaguesve dhe Kshilli Konsultativ Tatimor do t mundsojn rritjen e transparencs midis komunitetit t biznesit dhe organeve tatimore.


Komisioni Parlamentar i Ekonomis dhe Financave miratoi dje ngritjen e ktyre dy strukturave, t cilat do t mbrojn t drejtat e tatimpaguesve nga arbitraritetet e tatim-mbledhsve. Po kshtu, edhe Kshilli Konsultativ Tatimor do t shqyrtoj veprimtarin trsore, funksionimin e ktij sistemi, transparencn q ky sistem prdor n raport me tatimpaguesit. Drejtorja e Politikave Fiskale n Ministrin e Financave, Arjana Dyrmyshi, tha se kto dy institucione ngrihen n kuadrin e reformave t financuara nga Pragu i Mijvjearit, si dy institucione shum t rndsishme pr rritjen e transparencs n sistemin fiskal, modernizimin e ktij sistemi, shlyerjen vullnetare t detyrimeve tatimore nga tatimpaguesit, por edhe shlyerjen e detyrimeve t shtetit ndaj tyre.


Tani e tutje, t gjith personat, bizneset, subjektet q paguajn taksa si detyrime ndaj shtetit, pr do penges q mund t hasin n sistemin tatimor, ka nj struktur s cils mund t’i drejtohen pr zgjidhje. Ky do t jet Avokati i Tatimpaguesve. Avokati i Tatimpaguesve autorizohet t investigoj t gjitha krkesat e tatimpaguesve, q prmbajn probleme t administrimit t tatimeve, si vonesa administrative t paarsyeshme, gabime t zyrtarve tatimor, q nuk jan zgjidhur n mnyrn e duhur pas paraqitjes nga tatimpaguesi, mosrespektimi i procedurave tatimore apo shkelje t procedurave tatimore nga zyrtart tatimor. Avokati i Tatimpaguesve ka kto funksione: t bj evidentimin, klasifikimin dhe trajtimin e drejt t do ankese t marr nga tatimpaguesit, ndrkoh bashkpunon me drejtorit prkatse pr t marr nj informacion t plot. Avokati i Tatimpaguesve ka pr detyr ndjekjen dhe trajtimin me korrektsi t do rasti individual dhe mbylljen e arkivimin e tyre vetm pasi ankesat t jen trajtuar e zgjidhur n prputhje me legjislacionin tatimor, dispozitat e Kodit t Etiks dhe udhzimet e nxjerra n zbatim t ktij kreu.