Ministri kroat i Drejtesise, Ivan Simonovic ka deklaruar se Kroacia po ben perpjekje te medha per te treguar bashkepunimin e saj te plote me Gjykaten Nderkombetare per Krimet e Luftes ne ish-Jugosllavi dhe shpreson te arrije progres gjate muajit prill ne bisedimet per anetaresim ne BE.

Bashkepunimi me Gjykaten eshte nje element thelbesor politik per progres drejt anetaresimit ne BE per shtetet ish-jugosllave, te perfshire ne luftra etnike gjate viteve \'90.

Disa shtete anetare, si Britania e Madhe dhe Holanda, kane shprehur "rezerva" per gatishmerine e Kroacise per nisjen e negociatave ne lidhje me reformat ne sistemit e saj gjyqesor.