Drafti i projektligjit të qeverisë austriake për shtetësi të dyfishtë për Tirolin e Jugut do të jetë gati në shtator. Gazeta Tiroler Tageszeitung e shpall këtë si një “pikë kthese” të arritur në grupin e punës në Vjenë. Qeveria austriake, megjithatë, do të kishte përsëritur vullnetin e saj për të vepruar vetëm në marrëveshje me Romën.


Sipas gazetës austriake, projektligji do të sigurojë që të gjithë qytetarët italianë që jetojnë në Tirolin e Jugut dhe që i përkasin grupeve të gjuhës gjermane dhe ladinase mund të aplikojnë për të marrë nënshtetësinë austriake. “Për të theksuar frymën evropiane” të dispozitës do të shtrihen gjithashtu të drejtat e të gjithë qytetarëve të BE që kanë një pasaportë austriake.


“Është pozitive që grupi i punës në Vjenë nënvizoi nevojën për një marrëveshje me Romën në çështjen e pasaportave të dyfishta,” komentoi guvernatori i Tirolit Jugor, Arno Kompatscher, duke nënvizuar rëndësinë e gjithçkaje “me një frymë evropiane”. Megjithatë, presidenti i Provincës së Bolzanos, përsëriti se “për momentin është vetëm një çështje e nivelit teknik”.


21 korrik 2018 (gazeta-Shqip.com)