I lindur në Francë nga prindër senegalezë, shtetas italian që nga viti 2004, pasi u martua me një breshiane nga e cili ishte ndarë. Ousseynou Sy, i njohur si Paolo, 47 vjeç, është shoferi i autobusit të tentativës së masakrës të San Donato (Milano), me patentë shoferi të pezulluar për drejtim në gjendje të dehur.


Një episod, megjithatë, që kompania Autoguidovie, për të cilin ai punonte në atë kohë, nuk ishte në dijeni: autori ishte në të vërtetë i sëmurë. Në vitin 2018 ai u dënua me një vit e gjysmë për dhunë seksuale ndaj një 17-vjeçareje në vitin 2010, me dënim të pezulluar. Një “punëtor i madh, pa shenja çekuilibrimi, për kolegët, edhe nëse ndarja dhe largimi nga dy fëmijët (18 dhe 13 vjeç) e kishin shndërruar.


“Ai tha se kishte humbur tre vajza në det dhe se edhe ne kishim për të vdekur ose djegur”, është tregimi për karabinierët nga një prej nxënësve të shpëtuar nga ky plan i çmendur.


Sipas hetuesve, 47-vjeçari u gjet në një gjendje të dehur që ngiste një makinë në Brescia, në vitin 2007, dhe më pas u sëmur duke mos i thënë kompanisë se çfarë kishte ndodhur. Për këtë të fundit Sy ka punuar për 15 vjet, së pari si një pastrues dhe më pas, duke pasur parasysh sjelljen e mirë në punë, si shofer i automjetit.


Ai nuk i kishte parë fëmijët e tij për vite, sipas burimeve të para; “ai i takonte”, thonë fqinjët. Prifti, Don Vittore Bariselli, në La Stampa zbulon se “djemtë kanë vuajtur aq shumë për ndarjen, babai nuk ishte më i gjallë me ta”. Sa i përket ish-bashkëshortes së tij italiane “edhe ajo nuk kishte më marrëdhënie me ish-bashkëshortin e saj për vite, ajo kishte qenë një ndarje e vështirë”, vazhdon prifti.


Kjo, pra, mund të fshihet prapa “anës së errët” të Sy pengmarrësit? Ata që e njihnin atë, e kanë të vështirë të besojnë se me një thikë dhe me një benzinë mundi të mbillte një mëngjes terrori në Paullese. “I marr fëmijët në palestër dhe kthehem”, tha Sy para kolegëve të tij para se të hynte në autobusin e shkollës për tentativën e masakrës. Por gjatë udhëtimit, nga ana tjetër, tonet kishin ndryshuar: “Askush nuk do të shpëtojë”, bërtiti senegalezi për 51 studentët e rrëmbyer.


E bëra për të dhënë një sinjal për Afrikën, përse afrikanët qëndrojnë në Afrikë dhe kështu nuk ka vdekje në det”.


Këto janë fjalët e para të Sy, i cili shtoi se ishte një “pan-afrikan” dhe shpjegoi se ai gjithashtu shpresonte për fitoren e së drejtës në Evropë “kështu që afrikanët nuk do të vijnë”.


Gazeta Shqip