Diplomatët e lartë të Italisë dhe Polonisë po konkurrojnë për postin e lartë të shefit të politikës së jashtme të Bashkimit Evropian.
Italia sot zyrtarisht e ka nominuar ministren e jashtme, Federica Mogherini, ndërsa Polonia ka shpallur se, ministri i jashtëm i këtij vendi, Radoslaw Sikorski, është kandidat “i drejtë” për këtë pozicion.

AdPlatformZone = {id: "549fcab82",format: "410x0"};


Disa qeveri të vendeve të Evropës Lindore e kanë kundërshtuar fuqishëm propozimin italian për zonjën Mogherini, duke thënë se është shumë miqësore me Rusinë, ndërsa disa liderë të BE-së thonë se Sikorski është shumë kritik ndaj Rusisë, kështu që emërimi i tij mund ta shkatërroj pajtimin eventual me Rusinë.
Më 30 gusht, në samitin e liderëve të Bashkimit Evropian do të caktohet pasardhësi i shefes aktuale të politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, Catherine Ashton, mandati i së cilës i kalon në tetor.