Keshilli i Rregullimit te Territorit te Republikes miratoi dje 32 zona informale ne rajone te ndryshme te vendit. Keshtu, me miratimin e ketyre zonave permbyllet edhe procesi i legalizimit te ketyre zonave informale nga 127 mije qe ishin ne te gjithe vendin. Zonat e miratuara dje ne KRRTRSH kane nje siperfaqe nga 170 deri ne 700 hektare. Ne to jane te ndertuara mbi 11 mije objekte, te cilat kapin nje vlere prej 6 miliarde eurosh, ku jetojne mbi 630 familje me rreth 26 mije banore. Kreu i qeverise, Berisha, pas miratimit te ketyre zonave, theksoi se duhet te konkludohej me shpejtesi ne pajisjen e ketyre qytetareve me tituj dhe me tapi pronesie. Nderkohe qe perfitojne nga legalizimi 120 mije banesa, te cilave do t'u shtohen dhe 200 mije te tjera, qe do te miratohen ne vijim.


I pranishem ne mbledhjen e djeshme te KRRTRSH-se, Berisha deklaroi se ky kapital qe tashme eshte bere i ligjshem do te hyje menjehere ne tregun e banesave, duke theksuar se ne kete rast do te zbuten edhe kerkesat ne kete sektor. Sipas tij, me formalizimin e ndertimeve pa leje, do te zhbllokohen disa miliard leke kapital. Persa i perket cmimit te tokes, kryeministri Berisha i ka konsideruar absurde cmimet.


"Eshte shume e rendesishme qe ky proces te filloje sa me shpejt dhe te clirohet ky kapital i ngrire ne nje periudhe shume te rendesishme per vendin dhe ekonomine e tij, sepse jane rreth 6 miliarde euro llogaritur sipas kostos qe clirohen dhe kjo do te jete e rendesishme, si per zhvillimin e tregut, ashtu dhe per sektorin e ndertimit. Duhet te pajisen me tituj pronesie sa me shpejt te gjithe pronaret e rinj", deklaroi Berisha ne fjalen e tij ne KRRTRSH. Nga ana tjeter, ministri i Bujqesise, Jemin Gjana, deklaroi ne mbledhjen e KRRTRSH-se kerkon nje rishikim te titujve ne kadastrat. Sipas tij, duhet te sqarohen ne kadastra shifrat e tokes bujqesore, pasi shume toka bujqesore, qe figurojne ne regjistrat e 1992 nuk jane me te tilla, pasi jane bere ndertime mbi to.


"Nga rreth 700 mije hektare toke bujqesore, sipas te dhenave te 1992, tashme mund te kemi rreth 650 mije. Kerkoj qe te kemi nje rishikim te titujve ne kadastrat", deklaroi Gjana ne fjalen e tij.


Ministri i Kultures, Ylli Pango, i pranishem ne mbledhjen e KRRTRSH-se korrigjoi dje edhe vendimin e marre nga ky keshill eshte bere nje gabim, sipas te cilit legalizohet nje zone ne te cilen eshte vendosur nje bazilikat e vjeter.


"Po shikoj qe ne Arapaj, ne komunen Rrashbull, ne Durres, perfshihet ne nje zone dhe nje bazilikat e vjeter, qe eshte nje nder monumentet me me vlere qe kemi. Kerkoj qe te ruhet ky mozaik i vjeter", deklaroi Pango ne lidhje me kete mozaik te vjeter. KRRTRSH miratoi te premten studimet urbanistike te qendrave te qytetit te Beratit, Fierit dhe Kucoves, si dhe studimin urbanistik pjesor dhe sheshin e ndertimit per objektin "Impianti i bluarjes se klinkerit ne Sallmone, Xhafzotaj, ne Durres me investitor Shqiperia Cement Kompani.

Zonat e miratuara


Qarku Shkoder


Zona e Bashkise se Vaut te Dejes


Zona Barbullush, ne komunen e Bushatit


Zona Muriqan ne komunen Ana e Malit


Zona Oblike e Madhe, ne komunen Ana e Malit


Zona Juban ne komunen Guri i Zi


Zona Rrenc ne komunen Guri i Zi


Zona Kuc ne komunen Guri i Zi


Zona Golem ne komunen Rrethina.


Zona Shkoder


Zona Shkoder


Zona Shkoder

Qarku Lezhe


Zona Koder-Sanxhk, ne Bashkine e Lacit


Zona e gjithe komunes se Shengjinit


Zona Barbulloje ne komunen Kolsh

Qarku i Tiranes


Zona numer 2 ne Bashkine e Kavajes

Qarku i Vlores


Zona e vendbanimit informal Nr. 1, Bashkia Vlore


Zona e vendbanimit informal Nr. 2, Bashkia Vlore


Zona e Lagjes Nr. 3 e Bashkise se Sarandes


Zona numer 2 ne Sarande


Zona e vendbanimit informal Lagjja nr. 3 ne komunen e Ksamilit


Zonat e vendbanimit informal Lagjja nr. 4 ne komunen e Ksamilit


Zona informale nr. 1, qe i perket Lagjes nr. 3 te Ksamilit.

Qarku Korce


Zona e Qesarates ne Bashkine e Maliqit


Zona Ciflik ne komunen Qender Bulgarec


Zona Ravonik ne Drenove


Zona Dardhishte ne Voskopoje


Zona Strafidolle-kryqezimi Libonik ne Libonik


Zona Bucimas - Verdove - Rremenj ne Bucimas


Zona "Rruga e Tushemishtit" ne Bucimas


Zona Pole ne Hundemisht

Qarku Durres


Zona nr. 1 ne Rrashbull


Zona nr. 2 ne Rrashbull