Transmetuar me 26112016 - 1413Tirane 26 nentor 2016 NOAal- Ministria e Mbrojtjes ka reaguar zyrtarisht pas letres qe kreu i Shtetit Bujar Nishani i nisi deputeteve dhe kreut te Kuvendit Ilir Meta Ne sqarimin e Kodhelit perkunder pretendimeve te Nishanit theksohet se buxheti ne fjale nuk cenon ne asnje menyre objektivat detyrimet kushtetuese dhe as angazhimet e vendit tone ne NATObr
br
Ministria thote se i ka te gjitha kapacitet per te hartuar buxhetin e saj dhe vazhdon te ndjeke praktikat e meparshme ku nuk rezulton te jete konsultuar ndonjehere institucioni i Presidentit kur flitet per buxhetinbr
br
Me heret Presidenti i Republikes i eshte drejtuar me nje leter Kuvendit duke shprehur shqetesimin per buxhetin e planifikuar per ushtrine per 2017 Vleresoj se edhe kete vit buxheti i planifikuar nuk reflekton shqetesimet serioze te ngritura ne menyre konstante nga aleatet tane strategjike dhe vendet partnere te Aleances me te fuqishme politiko-ushtarake ku kemi nderin te bejme pjese thuhet ne letren e Presidentit Nishani drejtuar kreut dhe deputeteve te Kuvenditbr
br
Presidenti thote se nuk eshte konsultuar nga Ministria e Mbrojtjes per kete projektbuxhet por ne baze te informacionit te marre nga faqja zyrtare e Kuvendit vlereson se jo vetem qe nuk permbushet detyrimi prej 2 perqind e PPB-se por buxheti eshte ulur me 28 here me shume sipas tij Ne fund Kreu i Shtetit shpreson qe ligjvenesit te adresojne shqetesimet e shprehura prej tijbr
br
Reagim i plote Ministrise se Mbrojtjesbr
br
Falenderojme institucionin e Presidentit per vemendjen qe ka treguar permes letres se drejtuar deputeteve te Kuvendit lidhur me draft-buxhetin per vitin 2017 Ashtu sic kemi informuar Komisionin e Sigurise Kombetare gjate prezantimit te buxhetit te alokuar te Ministrise se Mbrojtjes i ribejme me dije institucionit te Presidentit si dhe deputeteve te Kuvendit sa me poshtebr
br
Buxheti i planifikuar per vitin 2017 perfaqeson 11 te prodhimit te brendshem bruto ku perfshihen fondi i pagave dhe pensioneve shpenzime per misione investime pensione te ish-ushtarakeve Ky buxhet ne asnje rast nuk prek arritjen e objektivave tona ne fushen e mbrojtjes dhe aq me pak detyrimet kushtetuese dhe angazhimet ne NATObr
br
Nderkaq nga negocimi i suksesshem me aleatet tane strategjike SHBA dhe Italine qe ne 3-mujorin e pare te vitit ne vazhdim FARSH do te jete 100 i pajisur me armatim te standardeve te NATO-s objektiv ky qe me pare ishte i percaktuar per tu arritur ne vitin 2019br
br
Nga ana tjeter mjetet e renda te transportit te planifikuara per tu blere me parate e taksapaguesve shqiptare pergjate 10 viteve ne vazhdim PAZH 2016-2025 do te mundesohen pa pagese fale bashkepunimit te siperpermendur duke filluar nga janari i 2017 Pa permendur ketu te ardhurat dytesore qe do te vazhdojne te shkojne si asnjehere me pare ekskluzivisht per modernizimin e FA-vebr
br
Per vitin 2017 FARSH do te jene prezente ne te gjitha misionet e NATO-s kudo ne bote ne dyfishimin e personelit te deklaruar me pare ne misionin RSM ne Afganistan ne dyfishimin e personelit te deklaruar me pare ne misionin KFOR per here te pare ne nje mision detar ne detin Egje si dhe ne mbrojtjen direkte te kufijve lindore te Aleances Pa harruar pjesemarrjen ne 2 misione BE dhe prezencen ne te gjitha stervitjet e rendesishme te Aleancesbr
br
Keto angazhime ushtarake do te mbulohen si asnjehere me pare nga buxheti i alokuar i 2017-tes E fundit por jo me pak e rendesishme Ministria e Mbrojtjes i ka te gjitha kapacitet per te hartuar buxhetin e saj dhe vazhdon te ndjeke praktikat e meparshme ku nuk rezulton te jete konsultuar ndonjehere institucioni i Presidentit kur flitet per buxhetinbr
Nishani leter Kuvendit Rezerva kritike per buxhetin e ushtrise


Para
SHIKONI T GJITHA FOTOT 11
Pas

Para
SHIKONI T GJITHA FOTOT
Pas
lang enUS

p idlastbrbr

windowtaboola windowtaboola
taboolapush
mode thumbnails-a-escalator
slider true
placement Mobile Escalator Thumbnails
targettype mix