Shqipëria ka përzgjedhur punimet e artistit britanik, Edward Lear, për të promovuar Via Egnatia-n.


Lajmi është pasqyruar nga disa prej mediave më të njohura në botë.


Agjencia Kombëtare e Bregdetit hapi të enjten ekspozitën me punimet e Lirit.


Punimet janë vendosur tek Pedonalja në Tiranë.Drejtori i agjencisë, Auron Tare tha se qëllimi është që të rivitalizohet kjo rrugë, e ndërtuar nga romakët në shekullin e dytë Para Krishtit.


Rruga kalonte nga Shqipëria, në Maqedoni, Greqi e më pas në Turqi.


Lear e vizitoi Shqipërinë në vitin 1848.


I nisur në një udhëtim të paplanifikuar, por i pajisur më së miri me lapsa, bojëra e penela, piktori dhe poeti anglez, Edward Lear, u fut në tokat e trevës më të egër të Perandorisë Osmane.


Duke hedhur në letër skica të shpejta prej tij kemi të trashëguara pamje jo vetëm krejt të panjohura, por edhe të pabesueshme të shqiptarëve dhe të trojeve të tyre.Shtepi ne Gjirokaster


Shtepi ne Gjirokaster 


Lumi i Lanes dhe Ura e Tabakeve


Lumi i Lanes dhe Ura e Tabakeve 


Xhamia Sulejman Pasha ne Tirane


Xhamia Sulejman Pasha ne Tirane 


Manastir


Manastir 


Ohri


Ohri 


Xhamia Ali Pasha, Oher


Xhamia Ali Pasha, Oher 


Lumi Shumbiin, Elbasan


Lumi Shumbiin, Elbasan 


Pamje e malit te Tomorrit nga Krraba


Pamje e malit te Tomorrit nga Krraba 


Pamje nga fortesa e Krujes


Pamje nga fortesa e Krujes 


Kruja


Kruja 


Shqiptare duke pire duhan prane lumit Drin


Shqiptare duke pire duhan prane lumit Drin 


Shkodra


Shkodra 


screenshot_1


Calliope Bonatti, vajza e dytë e zëvendëskonsullit britanik në Shkodër duke pozuar me veshje kombëtare shqiptare, 6 tetor 1848


Calliope Bonatti, vajza e dytë e zëvendëskonsullit britanik në Shkodër duke pozuar me veshje kombëtare shqiptare, 6 tetor 1848 


Durres


Durres 


Pamje e mureve te Durresit


Pamje e mureve te Durresit 


Berat


Berat 


Gorica, Berat


Gorica, Berat 


Kostumet kombetare, Berat


Kostumet kombetare, Berat 


Pamje me ngjyra e Beratit


Pamje me ngjyra e Beratit 


Apollonia


Apollonia 


Vlora


Vlora 


Gjiri i Vlores


Gjiri i Vlores 


Tragjas, Vlore


Tragjas, Vlore 


Dukati, Vlore


Dukati, Vlore 


Kostumet kombetare, Dukat


Kostumet kombetare, Dukat