Gazeta turke Daily Sabah ka bërë një shkrim për trafikun e lëndëve narkotike flet për një lloj të ri droge, që sipas medias turke e ka Shqipërinë si vend origjine.Por Konsulata e Përgjithshme në Stamboll e ka përgënjeshtruar këtë lajm, dhe në një letër të dërguar të përditshmes Daily Sabah përgënjeshtron këtë lajm.


Në artikull bëhet një paralelizëm mbi zëvendësimin e drogës sintetike bonzai me një drogë të re të quajtur skunk (marijuana gjenetikisht e modifikuar), e cila, sipas artikullit nënkupton Shqipërinë si vend të origjinës.


Cilësimi i Shqipërisë si baza kryesore e furnizimit të marijuanes për tregun turk është një fakt i rëndë, duke pasur parasysh se faktet e sipërmendura e përjashtojnë këtë pretendim.


Po ashtu, një tjetër fakt i deformuar që paraqisni është se drogërat të cilat nuk i keni përcaktuar se cilat janë, mbërrijnë nga vendet e Evropës nëpërmjet Shqipërisë.


Në të gjitha raportet e autoriteteve turke diplomatike, policore apo shtetërore, asnjëherë nuk është pretenduar një fakt i tillë. Kjo është hera e parë që bëhet një akuzë e tillë.


Si mund të jeni në dijeni, sasia e vetme e kapur prej 1,1 ton në Bodrum mendohet nga autoritetet policore turke që mund të ketë ardhur nga Shqipëria.


Duke pasur parasysh statistikat e sipërmendura (147 ton në vitin 2016, nga të cilët vetëm 1.1 ton supozohet të ketë ardhur nga Shqipëria dhe rastet e ndalimit dhe procedimit në tremujotrin e parë te vitit 2018), vlerësojme se nuk është Shqipëria burimi kryesor i kanabisit në Turqi, thuhet në letrën e Konsullatës.


25 maj 2018 (gazeta-Shqip.com)