Kryeministrja britanike, Thereza May, mori nga BE këshilla për mekanizmin e diskutueshëm të kthyeshëm për kufirin irlandez në kontekstin e Brexit. Këto ndryshime, të cilat mund të garantojnë përparimin e shumicës për të ratifikuar në votimin e së martës, “forcojnë dhe përmirësojnë” marrëveshjen e divorcit nga Evropa. “Angazhohem për të zëvendësuar backstop-in deri në vitin 2020”. Juncker: “Nuk do të ketë negociata të mëtejshme”.


May, në bisedimet e tij në Strasburg me Presidentin e Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker dhe me kryenegociatorin e Brukselit, Michel Barnier, ranë dakord mbi përkufizimin e “një instrumenti të përbashkët” që synonte të qartësonte interpretimin e backstop si një mekanizëm garancie që synon të jetë në kohën e duhur, edhe nëse ai hyn në fuqi. Dhe për t’i dhënë vlerë ligjore angazhimeve të shprehura në këtë drejtim në muajt e fundit nga udhëheqësit e BE-së në një letër dërguar qeverisë britanike.


Në thelb, kryeministrja britanike ka pretenduar të ketë shmangur rrezikun e humbjes së sovranitetit të pjesshëm mbi Irlandën e Veriut, pjesë e Britanisë së Madhe dhe rrjedhim jo në BE, në favor të mbrojtjes së të drejtave të Republikës së Irlandës, një vend anëtar i Bashkimit Europian.


“Duke pasur një politikë sigurimi për të shmangur një kufizim fizik në Irlandë, është pozitiv, por prapa nuk mund të bëhet një marrëveshje e përhershme. Ne kemi nevojë për ndryshime legjislative që janë rënë dakord”, tha Theresa May në fund të intervistës me presidentin e Komisionit Evropian. “Ekziston një angazhim ligjor për të punuar menjëherë për marrëveshjet alternative kundërthënëse deri në dhjetor 2020,” njoftoi ajo.


Me Theresa May “ne ramë dakord për një instrument detyrues që jep sqarime dhe garanci ligjore për natyrën e backstop”, shpjegoi Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker. “Unë do të rekomandoj që Këshilli Evropian ta mbështesë këtë instrument të përbashkët, natyrisht që një votim i favorshëm duhet të vijë nga parlamenti britanik,” shtoi ai. “Ndonjëherë vjen një shans i dytë, por nuk do të ketë një mundësi të tretë, – tha Juncker. – Ne i detyrohemi historisë, mendoj se isha shumë i qartë, nuk do të ketë negociata të reja”.


Gazeta Shqip