Një helikopter ka hedhur disa fuçi që përmbanin klor të gaztë në një qytet në veri të Sirisë.


Lajmi është bërë i ditur nga ekipet e shpëtimit dhe mjekë të zonës.


Rreth 30 persona janë prekur nga sulmi, i cili u zhvillua në Saraqeb në provincën Idlib.


Nuk dihet ende se kush është përgjegjës për sulmin.


Të dyja anët e luftës civile që po zhvillohet në Siri janë akuzuar për sulmin por të dy kanë mohuar se kanë përdorur këtë lëndë kimike.


Një ditë më parë, një helikopter ushtarak rus u qëllua në afërsi të kësaj qyteze.


Një nga doktorët e zonës, Abdel Aziz Bareeh foli për BBC: Ne e dimë se është klor për shkak se jemi goditur prej tij edhe në të kaluarën dhe ja dimë simptomat. Ne kemi të paktën 28 raste të konfirmuara nga sulmi me klor, shumica e të cilëve janë femra dhe fëmijë


epa05451971 A handout picture made available by the Syria Civil Defense Idlib branch shows rescue workers inspecting an object claimed to be a chlorine gas canister dropped by an unidentified military helicopter, in Saraqeb, Idlib, Northern Syria, 02 August 2016. According to the Syria Civil Defense volunteer group, at least 30 Syrians were affected by a Chlorine gas attack. Chlorine gas use as a weapon is banned by the Chemical Weapons convention. The allegations come one day after a Russian Mi-8 helicopter was shot down on the outskirts of Saraqeb city.  EPA/MOTIE JALAL / SYRIA CIVIL DEFENSE IDLIB / HANDOUT ATTENTION EDITORS : EPA IS USING AN IMAGE FROM AN ALTERNATIVE SOURCE AND CANNOT PROVIDE CONFIRMATION OF CONTENT, AUTHENTICITY, PLACE, DATE AND SOURCE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Foto: EPA/MOTIE JALAL 


epa05451969 A handout picture made available by the Syria Civil Defense Idlib branch shows a rescue worker giving treatment to a man who was allegedly affected by a chlorine gas canister attack dropped by an unidentified military helicopter, in Saraqeb, Idlib, Northern Syria, 02 August 2016. According to the Syria Civil Defense volunteer group, at least 30 Syrians were affected by a Chlorine gas attack. Chlorine gas use as a weapon is banned by the Chemical Weapons convention. The allegations come one day after a Russian Mi-8 helicopter was shot down on the outskirts of Saraqeb city.  EPA/MOTIE JALAL / SYRIA CIVIL DEFENSE IDLIB / HANDOUT ATTENTION EDITORS : EPA IS USING AN IMAGE FROM AN ALTERNATIVE SOURCE AND CANNOT PROVIDE CONFIRMATION OF CONTENT, AUTHENTICITY, PLACE, DATE AND SOURCE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Foto: EPA/MOTIE JALAL


epa05451973 A handout picture made available by the Syria Civil Defense Idlib branch shows a man inspecting an object claimed to be a chlorine gas canister dropped by an unidentified military helicopter, in Saraqeb, Idlib, Northern Syria, 02 August 2016. According to the Syria Civil Defense volunteer group, at least 30 Syrians were affected by a Chlorine gas attack. Chlorine gas use as a weapon is banned by the Chemical Weapons convention. The allegations come one day after a Russian Mi-8 helicopter was shot down on the outskirts of Saraqeb city.  EPA/MOTIE JALAL / SYRIA CIVIL DEFENSE IDLIB / HANDOUT ATTENTION EDITORS : EPA IS USING AN IMAGE FROM AN ALTERNATIVE SOURCE AND CANNOT PROVIDE CONFIRMATION OF CONTENT, AUTHENTICITY, PLACE, DATE AND SOURCE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Foto: EPA/MOTIE JALAL


epa05451972 A handout picture made available by the Syria Civil Defense Idlib branch shows a rescue worker giving treatment to a man who was allegedly affected by a chlorine gas canister attack dropped by an unidentified military helicopter, in Saraqeb, Idlib, Northern Syria, 02 August 2016. According to the Syria Civil Defense volunteer group, at least 30 Syrians were affected by a Chlorine gas attack. Chlorine gas use as a weapon is banned by the Chemical Weapons convention. The allegations come one day after a Russian Mi-8 helicopter was shot down on the outskirts of Saraqeb city.  EPA/MOTIE JALAL / SYRIA CIVIL DEFENSE IDLIB / HANDOUT ATTENTION EDITORS : EPA IS USING AN IMAGE FROM AN ALTERNATIVE SOURCE AND CANNOT PROVIDE CONFIRMATION OF CONTENT, AUTHENTICITY, PLACE, DATE AND SOURCE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Foto: EPA/MOTIE JALAL


A map showing Saraqeb in Syria


Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter