Transmetuar me 26112014 - 2327
Loay MudhoonMe atentatin e shemtuar ne nje sinagoge ne Jeruzalem konflikti i Lindjes se Mesme merr nje dimension te ri tensionimin fetar Me kete ai rrezikon te behet i pazgjidhshembr
br
Nga Loay Mudhoonbr
br
Per ta bere te qarte ne fillim Per nje masaker ndaj besimtareve te pambrojtur ne nje sinagoge nuk ka asnje justifikim Ajo duhet denuar ne menyren me te ashper sepse eshte barbare e neveritshme dhe e pakuptimte Ky akt i pergjakshem shenon nje pike kulmore te panjohur deri me tani ne nje seri atentatesh qe po e trondisin Jeruzalemin prej disa javesh e qe nga disa vezhgues po trajtohen si intifade individuale Ky individualizim i luftes i jep ketij konflikti territorial ne dukje te pazgjidhshem nje dimension te ri te rrezikshem Jo vetem per arsye sigurie teknike praktikisht nga nje terror i tille nuk mund te mbrohesh por edhe per nje fakt tjeter qe nje zhvillim i tille nga te dyja palet nuk mund te kontrollohet me politikisht Me kete duket se po shkaterrohen per disa dhjeteravjecare bazat per nje bashkejetese paqesore mes Izraelit dhe palestinezevebr
br
Pasoja afatgjata te rrezikshme per konfliktin e Lindjes se Mesmebr
br
Akoma me te rrezikshme duken pasojat afatgjata te kesaj dhune te shfrenuar pra sakralizimi i plote i konfliktit te Lindjes se Mesme Kjo do ta bente edhe me te veshtire gjetjen e nje zgjidhjeje pragmatike dhe do ta bente konfliktin per nje kohe te pacaktuar te pazgjidhshem Sigurisht trendi per ti dhene nota fetare ketij konflikti nuk eshte i ri Feja luan nje rol te rendesishem ne Lindjen e Mesme me se voni prej Luftes Gjashteditore Ne Izrael forcat profetare nacionaliste kane fituar shume terren keto 20 vite Ndersa ne territoret palestineze forcat islamiste radikale si pasoje e deshtimit te procesit te paqes u kthyen ne nje konkurrence te forte per organizaten nacionaliste per clirimin e Palestines jo me ndikim fetar PLO Para ketij sfondi ngjyrosja fetare e konfliktit te Lindjes se Mesme arrin nje permase te re te rrezikshme me sulmet ndaj sinagoges ne Jeruzalem Kjo po te kujtojme se sinagogat e hebrenjve deri tek kjo masaker gati nuk prekeshin nga atentatet terroriste te palestinezeve radikalebr
br
Nuk ka alternative per zgjidhjen me dy shtetebr
br
Ende nuk ka nje lufte fetare ne Lindjen e Mesme Por koha nuk pret Sepse permes zgjerimit te ngulimeve izraelite nga ana e qeverise se Netanjahut zgjidhja me dy shtete eshte bllokuar Dhe fundi i kesaj duket shume larg Kjo dobeson forcat e moderuara nga te dyja palet qe punojne per nje zgjidhje pragmatiste dhe nuk duan tia dine per luften e shenjte Kjo edhe per faktin se nuk ka ndonje alternative realiste te mbeshtetur nga bashkesia nderkombetare se zgjidhja me dy shtete Prandaj ka ardhur momenti qe kryeministri izraelit Benjamin Netanjahu dhe presidenti palestinez Mahmud Abas te bejne gjithcka kane ne dore per te ndalur nje dinamike te barbarise Nga nje lufte fetare e pakufizuar ne kohe dhe hapesire ne Lindjen e Mesme nuk do te perfitonin as izraelitet dhe as palestinezet

lang enUS

p idlastbrbr