Xhihadi kërcënon me hakmarrje për masakrën e xhamive të Christchurch. Në një postim të datës 15 mars, të përbashkët në grupet e telegramit të lidhur me Al Kaedën flasin për masakrën në Zelandën e Re si një “luftë të kryqtarëve” kundër myslimanëve dhe premtojnë t’i përgjigjen “gjuhës së gjakut”. Në telegramin Iseg Al-Asyaf Al Baghdadi, apeli është “për të derdhur gjakun e kryqtarëve”, ndërsa faqet e tjera të cituara nga faqja nxisin për të sulmuar “kishat”.


Shteti Islamik ka premtuar se do të marrë hak për masakrën e xhamive: sipas faqes, xhihadistët i nxitin militantët për sulme të reja në kisha në përgjigje të masakrës së besimtarëve muslimanë në xhamitë e Al Noorit dhe Qendrës Islame Linwood. Dhe alarmi në Zelandën e Re nuk pushon: policia mbylli aeroportin e Dunedinit, pasi raportoi një pajisje të dyshimtë.


Kritika ndaj Facebook-ut – Dy ditë pas masakrës së kryer nga Brenton Tarrant, ekstremisti 28-vjeçar australian, i cili hapi zjarr të premten duke filmuar ngjarjen dhe duke e postuar atë në Facebook, rrjeti social përfundon në bankën e të akuzuarve. Vetëm gjiganti i Silicon Valley ka dashur të ndërhyjë për të hequr 1.5 milionë video të sulmit në një nivel global, “prej të cilave mbi 1.2 milionë janë bllokuar ndërsa po e ngarkonin”, siç shpjegohet nga Mia Garlic, përfaqësuesi i Facebook në Zelandën e Re. Kryeministri i Zelandës së Re Jacinda Ardern, megjithatë, pret përgjigje dhe shpjegime nga rrjetet sociale për transmetimin e drejtpërdrejtë të imazheve: në video mund të shihen në të vërtetë viktimat e goditura në një distancë të afërt ndërsa përpiqen të ikin. “Ne kemi bërë gjithçka që është e mundur për të hequr disa prej imazheve që qarkullojnë pas këtij sulmi terrorist, – shpjegon Ardern.


Kërcënime me vdekje për vrasësin – Bandat kriminale në Christchurch kërcënuan Brenton Tarrant. “Ne gjithashtu kemi miq brenda”, tha një njeri i cituar nga New Zealand Herald. Tarrant konsiderohet të jetë në rrezik në burg. “Ajo që bëri ishte e gabuar nga çdo pikëpamje”, shpjegoi anëtari i një bande lokale që solli lule në Hagley High School për të shprehur afrsinë ndaj familjeve të prekura nga tragjedia.


Rritet bilanci i viktimave – Numri i viktimave u rrit në 50 pas vdekjes së një prej të plagosurve që ishte në gjendje të rëndë: identiteti i të vrarëve dhe besimtarëve ende nuk është publikuar zyrtarisht, por një listë jo-definitive është hartuar falë ndihmës së familjeve. Në dokument, janë 44 burra dhe 4 gra: dy viktima ende nuk janë identifikuar. Ata janë të gjithë midis 3 dhe 77 vjeç.


Gazeta Shqip