Lufta e ftohtë mes Komisionit Evropian dhe Britanisë së Madhe duket se ka filluar dhe janë negociatat për Brexit që po shtyjnë përpara debate mbi zgjidhjen e çështjeve të rëndësishme.


Në një raport të fundit të KE, rezulton se Britania e Madhe i detyrohet Bashkimit Europian 2.7 miliardë euro, shumë kjo e papaguar që lidhet me detyrimet doganore mbi këpucë dhe tekstile të importuara nga Kina.


Britania e Madhe akuzohet se ka bërë shumë pak për të parandaluar mashtrimet pasi u paralajmërua për problemin nga zyra e OLAF, mbikëqyrësi financiar i BE-së në 2017.


KE do të nisë për këto detyrime financiare një proces ligjor, i cili mund të përfundojë në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë.


Të hyrat e HM dhe Dogana thanë se nuk e njohin vlerësimin e komisionit për atë që i detyrohej. Hetimi i OLAF konstatoi se Britania e Madhe ishte një “qendër e rëndësishme” për të ashtuquajturat mashtrime nënvlerësuese – ku importuesit mund të përfitojnë nga shmangia e detyrimeve doganore dhe taksave.


Hetimi zbuloi se grupet e krimit të organizuar kishin përdorur faturat e falsifikuara për të nënvlerësuar mallrat që importoheshin nga Kina – shumë prej të cilave ishin destinuar për tregun e zi në pjesë të tjera të BE-së, thanë hetuesit.


OLAF ka thënë se kanë paralajmëruar HM Revenue and Customs (HMRC) disa herë. Por një zëdhënës i qeverisë britanike tha: “Ne nuk e njohim vlerësimin e Komisionit Evropian për detyrimet e papaguara.


“Ne do të shqyrtojmë me kujdes njoftimin zyrtar nga komisioni dhe do të përgjigjemi në kohën e duhur. Mbretëria e Bashkuar synon të vazhdojë të punojë ngushtë me OLAF dhe komisionin për mashtrimin doganor. HMRC ka një rekord shumë të fortë për trajtimin e evazionit dhe rregullave të të gjitha llojeve, duke siguruar një rekord 28.9 bilion paund vitin e kaluar, që përndryshe nuk do të ishte papaguar”, thuhet në reagim.


HMRC tha se metodologjia e komisionit mbivlerësoi vlerat e importit në Mbretërinë e Bashkuar dhe nuk ishte e përshtatshme për të prodhuar një vlerësim të nënvlerësimit të dyshuar të detyrimeve doganore.


Ai tha se vlerësimi ishte bazuar në çmimet mesatare të BE dhe nuk arriti të merrte parasysh “rritjen e konsiderueshme në fundin e vlerës së ulët të tregut të veshjeve në Mbretërinë e Bashkuar”.


8 mars 2018 (gazeta-Shqip.com)