Afati i pranimit të dokumenteve, një javë. Dokumentacioni paraqitet në Ministrinë e Arsimit
T gjith ata q kan prfunduar shkolln e mesme jasht vendit dhe dshirojn t vijojn studimet e larta n Shqipri, duhet t paraqesin dokumentacionin prkats n Ministrin e Arsimit brenda dats 15 prill. Dosja prmban krkesn me shkrim pr t vazhduar shkolln e lart publike, dftesat origjinale me notat e t gjitha viteve t shkolls s mesme, t prkthyera dhe t noterizuara dhe pasaport, certifikat lindjeje me fotografi ose letrnjoftim.


Procedura


T gjith ata nxns q kan kryer shkolln e mesme jasht shtetit, do t duhet t japin provimet me zgjedhje t Maturs Shtetrore, n mnyr q t mund t aplikojn pr shkollat e larta publike t vendit ton. “Nxnsit q kan kryer arsimin e mesm jasht shtetit dhe q nuk kan dhn provimet ekuivalente me Maturn Shtetrore (provimet me detyrim D1 dhe D2 dhe ato me zgjedhje Z1 dhe Z2), pr t’u pranuar n Institucionet e Arsimit t Lart Publik duhet t japin provimet me zgjedhje”, - prcakton udhzimi i Ministris s Arsimit.


Nj komision i posam sht ngritur nga ministri i Arsimit, z. Myqerem Tafaj. Ky komision do t prcaktoj nse provimet e dhna nga maturantt jan t barasvlershme ose jo me Maturn Shtetrore. Ndrkaq, komisioni prcakton edhe vlefshmrin e dftess. “Komisioni, pasi njeh vlefshmrin e dftess shkollore, prcakton mbi bazn e dokumentacionit t paraqitur nse provimet e dhna q figurojn n kt dftes, jan ekuivalente me Maturn Shtetrore”, - thot udhzimi.


Nse nj kandidat nuk ka dhn provime ekuivalente me Maturn Shtetrore, ai sht i detyruar q t jap provimet me zgjedhje, pasi provimet e detyruara llogariten n baz t notave t paraqitura n dftes.


“Pr nxnsit, pr t cilt komisioni vlerson se dokumentet shkollore t tyre nuk dshmojn pr dhnien e provimeve ekuivalente me Maturn Shtetrore, ky komision prllogarit notn mesatare t viteve t shkollimit dhe notat e provimeve t detyruara D1 dhe D2”, - thot udhzimi i Maturs Shtetrore.


Kto nota komisioni ia prcjell zyrtarisht Komisionit t Maturs Shtetrore dhe Drejtoris apo Zyrs Rajonale t Arsimit, ku nxnsi ka vendbanimin, deri n datn 30 prill 2009. “KMSH e DAR/ZA-ve cakton shkolln ku kandidati do t kryej provimet me zgjedhje dhe ku do t plotsoj formulart A1 dhe A2, duke i prcjell ksaj shkolle dhe notat q ka prcaktuar komisioni i posam”, - procedohet n baz t udhzimit.


Formulart A1 t plotsuar nga nxnsit pr t cilt bn fjal ky nen, dorzohen zyrtarisht si edhe n form elektronike n AVA, s bashku me prmbledhsen e t dhnave t nxnsve, brenda dats 5 maj.


Kriteri shtes


Por nj kriter shtes sht vendosur pr ta kt vit. Fmijt e emigrantve q dshirojn t kthehen n Shqipri pr t vijuar studimet e larta, do t duhet t japin paraprakisht provimin e Gjuhs Shqipe n Fakultetin e Historis dhe t Filologjis pr t’u pranuar n provimet e Maturs, sipas rregullores s re t ministrit Tafaj. “Zotrimi i gjuhs shqipe vrtetohet nprmjet dshmis s provimit q zhvillohet mbi bazn e programit pr t huajt pran Fakultetit t Filologjis, n Universitetin e Tirans”, - prcakton kt vit rregullorja e maturs. Pr m tepr, ata do t duhet t japin t katrta provimet e maturs, n ndryshim nga vitet e kaluara ku jepnin vetm dy. “Shtetasit shqiptar q kan kryer arsimin e mesm jasht shtetit dhe q nuk kan dhn provimet ekuivalente me Maturn Shtetrore, pr t’u pranuar n IALP, duhet t japin Matematikn dhe Gjuhn Shqipe dhe Letrsin ose nj nga gjuht e huaja t menys s lndve me zgjedhje, e konceptuar sipas standardit t testit t Gjuhs Shqipe dhe Letrsis (provimet me detyrim D1 dhe D2)”, - prcaktohet n rregulloren e miratuar nga ministri Tafaj, ndrkoh pr sa u prket provimeve me zgjedhje do t respektohet zgjedhja individuale, prve gjuhs s huaj, kur kt e kan dhn si provim t detyruar.Dokumentet q duhen paraqitur


1. Krkes me shkrim pr t vazhduar shkolln e lart publike.


2. Dftesat origjinale me notat e t gjitha viteve t shkolls s mesme, t prkthyera dhe t noterizuara.


3. Pasaport ose letrnjoftim.