Këshilltari i Sigurisë Kombëtare, HR McMaster pranoi në një intervistë për Zërin e Amerikës se Rusia ndërhyri në zgjedhjet e vitit 2016 në Shtetet e Bashkuara. Ai tha në një intervistë me bashkëpunëtoren e Zërit të Amerikës, Greta van Susteren se Presidenti Donald Trump e ka pranuar hapur një gjë të tillë. McMaster përmend si shembull të synimeve të Rusisë, rolin e tyre në përpjekjen për grusht shteti në Mal të Zi.


McMaster tha se Shtetet e Bashkuara duhet të gjejnë një mënyrë për ti bërë ballë kësaj strategjie të sofistikuar që ai e quajti një kërcënim të ri që Rusia e ka perfeksionuar në shumë drejtime.


Bëhet fjalë për përdorimin e dizinformimit dhe propagandës dhe instrumenteve të medias sociale për të polarizuar shoqëritë dhe për ti vënë komunitete të ndryshme kundër njëri-tjetrit, për të dobësuar vendosmërinë dhe përkushtimin e tyre.


Këshilltari i Presidentit Trump për Sigurinë Kombëtare tha se përballë kësaj fushate ruse, është e rëndësishme që të vihet theksi tek ajo që i bashkon amerikanët: përkushtimi i përbashkët ndaj vlerave tona, të drejtave individuale dhe shtetit ligjor, vlerësimit tonë për demokracinë.


McMaster përmendi faktin që rusët e kishin luajtur këtë rol edhe në Evropë, përfshirë zgjedhjet në Francë, referendumin për Katalonjën në Spanjë dhe aktivitetin e tyre në Meksikë.


Po ashtu, shihet tek ajo që bënë në Malin e Zi, ku u përpoqën të organizojnë një përpjekje për grusht shteti në Mal të Zi, si edhe kjo fushatë e sofistikuar prandaj demaskimi i fushatës destabilizuese të Rusisë, është një hap i parë shumë i rëndësishëm, sepse sa më shumë të kuptohet se cili është plani i tyre, aq më shumë ata humbin fuqinë për të shfrytëzuar mungesën e besimit dhe për ti vënë komunitetet kundër njëri-tjetrit.


Megjithëse Rusia mohon ndërhyrjet, Këshilltari i Sigurisë Kombëtare thotë se mohimet e saj, si për shembull se nuk po ndërhyn në Ukrainë dhe nuk po mbron regjimin sirian, nuk janë më të besueshme.


Shtëpia e Bardhë e Presidentit Trump ka pasur një marrëdhënie të ndërlikuar me Rusinë.


Strategjia për sigurisë kombëtare e paraqet Rusinë si një rivale të rrezikshme që do të dobësojë ndikimin global të Amerikës, duke përdorur masa sabotuese për të minuar legjitimitetin e demokracive.


Në janar, dy javë para se Trump të bënte betimin, Zyra e Drejtorit të Zbulimit Kombëtar, James Clapper bëri publik një përfundim që kishin arritur së bashku CIA, FBI-ja dhe Agjencia e Sigurisë Kombëtare sipas së cilit, Vladimir Putin ishte përpjekur ti siguronte fitoren Trump.


Por si marrëdhënia e Trump me Rusinë dhe roli i Kremlinit në zgjedhjen e tij, ka hedhur hije mbi çdo moment të mandatit të tij deri tani, ndërkohë që hetimi i posaçëm për lidhjet e mundshme të fushatës së Trump me Rusinë, vazhdon.


Vetë Presidenti Trump ka mohuar të ketë pasur lidhje me Rusinë për ndikimin në zgjedhje dhe ka folur në favor të përmirësimit të marrëdhënieve me Kremlinin dhe Presidentin Vladimir Putin.


3 janar 2018 (gazeta-Shqip.com)