Transmetuar me 28112015 - 1259


PUBLICITETDyseldorf 28 nentor 2015 NOAal- Kryetari i Kuvendit Ilir Meta mori pjese ne aktivitetin e organizuar me rastin e diteve te nentorit shqiptar ne Dyseldorf ndersa ndodhet ne vizite zyrtare ne Gjermanibr
br
Ne fjalen e mbajtur me rastin e hapjes se nje ekspozite me punime nga artistet shqiptare ne ambientet e Parlamentit te Landit te Westfalise se Renit te Veriut Meta tha se 103-vjetori i pavaresise se Shqiperise e gjen vendin si anetar i NATO-s dhe me statusin e vendit kandidat per ne BEbr
br
Ai  foli edhe per reformat e rendesishme qe Shqiperia ka ndermarre kohet e funditbr
br
Fakti qe ende te rinjte largohen nga vendi yne tregon qe kemi shume rruge per te bere ndaj edhe reformat qe kemi ndermarre jane mjaft te rendesishme per te kthyer akoma me shume besimin tek qytetaret tane sidomos te rinjte per ta pare te ardhmen ne vendin e tyre Ne kete drejtim reforma ne fushen e drejtesise eshte kyce per te forcuar shtetin e se drejtes por edhe per te zhvilluar me tej nje klime me te mire per biznesin dhe per nxitjen e investimeve te huaja per te rritur cilesine e qeverisjes dhe mbi te gjitha mireqenien e qytetareve tone u shpreh Metabr
br
Ai nenvizoi se Shqiperia e ka te domosdoshme te zhvilloje ne menyre strategjike dhe afatgjate burimet e saj ekonomike dhe natyrore ndersa shembulli i strategjise se transformimit te Landit te Westfalise se Renit te Veriut mund te jete frymezues dhe mjaft instruktivbr
br
Gjate fjales se tij Meta tha se te rinjte shqiptare qe studiojne ne Gjermani perfaqesojne nje potencial te shkelqyer per te ardhmen ne marredheniet midis Shqiperise dhe Gjermanisebr
br
Ai falenderoi te gjithe organizatoret per angazhimin e tyre ne aktivitetin qe u zhvillua ne diten e pavaresise te Shqiperisebr
br
Kjo eshte vizita e pare e nje Kryetari te Kuvendit te Shqiperise ne parlamentin tuaj por jam i bindur qe kemi vendosur se bashku nje rruge afatgjate bashkepunimi midis dy parlamenteve qe do te ndihmoje bashkepunimin midis Landit tuaj dhe vendit tone midis Gjermanise dhe Shqiperise akoma me shpejt Edhe nje here ju falenderoj shume per angazhimin tuaj per kete aktivitet kaq kuptimplote qe zhvillohet ne kete dite te pavaresise te Shqiperise per kete hapesire qe na keni krijuar ketu per te demonstruar mjaft vlera te kultures sone te artit tone Sepse kjo eshte nje fushe ku Shqiperia shkelqen ashtu sikurse per fat mire po shkelqen edhe ne futboll dhe per here te pare jemi ne nje finalet e nje kampionatit europian ne France vitin e ardhshem tha Metabr
br
Ministrja e Kultures Mirela Kumbaro u shpreh se gjuha e artit dhe kultures eshte gjuha qe lidh shqiptaret dhe gjermanet Kumbaro falenderoi Gjermanine per mbeshtetjen qe i ka dhene Shqiperise ne rrugen drejt BE-sebr
br
Meta pritet nga Presidentja e Parlamentit te Landit te westfalise se Renit te Veriutbr
br
Kryetari i Kuvendit Ilir Meta eshte pritur ne takim edhe nga Presidentja e Parlamentit te Landit te Westfalise se Renit te Veriut Carina Gdecke ne parlamentin shteterorbr
br
Meta informoi mbi reformat qe ka ndermarre Shqiperia si nje vend qe aspiron anetaresimin ne BE dhe theksoi se ndryshimi strukturor ne shtetin me te populluar federal te Gjermanise eshte nje model per Shqiperinebr
br
Ne kete takim u diskutua dhe u ra dakord per te vendosur nje bashkepunim te ngushte mes Parlamentit te Shqiperise dhe Parlamentit te Landit te westfalise se Renit te Veriut sidomos ne ceshtjet e funksionimit te administrates se Kuvendit dhe u ra dakord qe specialiste te Kuvendit te trajnohen prane administrates se Parlamentit te Landitbr
br
Dy bashkebiseduesit rane dakord per rritjen e shkembime nderparlamentarebr
br
Ne fjalen e tij Meta theksoi se Gjermania ne teresi dhe Landi i westfalise se Renit te Veriut ne vecanti jane nje shembull i jashtezakonshem i transformimit dhe aplikimit te teknologjive te reja duke shnderruar asetet e paperdorshme ne vlera ekonomike model i cili mund te sherbeje edhe per thithjen e investimeve te kompanive te Landit ne Shqiperibr
br
Meta shtoi se modeli i shkollimit dhe kualifikimit dual per te rinjte eshte nje fushe me interes te larte per bashkepunimbr
br
Me tej Kryetari i Kuvendit z Ilir Meta vleresoi rolin dhe kontributin e shqiptareve qe jetojne ne kete Land dhe nivelin e larte te integrimit te tyrebr
br
Presidentja e Parlamentit te Landit te Westfalise se Renit te Veriut  vleresoi viziten e Kryetarit te Kuvendit si shenje te marredhenieve te shkelqyera qe ekzistojne mes dy vendeve por edhe si te paren e nivelit te tille  ne Landin e Westfalise se Renit te Veriut Une shpresoj qe sinjali qe buron nga ky bashkepunim te arrije tek njerezit nje sinjal i solidaritetit evropian si dhe ai qe ndodhi ne Evrope pas zgjerimit te madh ne vitin 2004br
br
Ne nje prononcim te dhene pas takimit znj Gdecke u shpreh se marredheniet gjermano-shqiptare jane ne partneritet te ngushte por ka ende shume vend per permiresimaynoaal br
br
Komentoni mbi kete lajm me poshte Nese keni dicka per te raportuar mbi kete teme na shkruani tek prnoaal

lang enUS

p idlastbrbr

windowtaboola windowtaboola
taboolapush
mode thumbnails-a-escalator
slider true
placement Mobile Escalator Thumbnails
targettype mix