Intervista e Kryetarit të Kuvendit, z. Ilir Meta në emisionin Opinion në TV Klan  (E PLOTË)


 Blendi Fevziu: Meta jeni President i zgjedhur i vendit dhe keni dalë në fushatë. A keni shkelur Kushtetutën e vendit?


Ilir Meta: Së pari, dy ish-partitë e mëdha, sepse prandaj bëhen zgjedhjet që të verifikohet sa të mëdha janë partitë dhe sa të vogla, në qoftë se kanë bindjen që unë e kam shkelur Kushtetutën ta mbledhin Parlamentin që sot dhe të më shkarkojnë.


Nga ju lind ky trimërim z. Meta?


Unë trim kam lindur. Nuk ka nevojë të trimërohem. Unë po ju them që sipas Kushtetutës të Republikës së Shqipërisë unë jam President ditën kur bëhet betimi në datën 24 korrik


 Nga 24 korriku populli shqiptar do të më gjykojë dhe vlerësojë se si po sillem në përputhje me pozicionin dhe përgjegjësitë kushtetuese që ka Presidenti i Republikës. Së pari unë nuk kam kërkuar apo kisha planifikuar për tu zgjedhur President. Unë u detyrova të zgjidhesha president për shkak të krizës artificiale që krijuan dhe ushqyen dy njerëz që janë Rama dhe Basha.


Duket sikur ju kanë çuar me zor…


Nuk më çuan më zor por më çoi përgjegjësia ndaj vendit për të shpëtuar, në kushtet e një krize të paparashikueshme, legjitimitetin e institucionit të Presidentit.


Sepse mbasi e pritëm PD-në me insistimin tim për tre raundet e para ishim në një situatë të tillë që ose do të zgjidhej president një kandidat të PS-së ose një kandidat i LSI-së ose do të shkonim automatikisht në zgjedhje të parakohshme, në zgjedhje pa opozitën. Që do të thotë që Presidenti i ardhshëm do të zgjidhej nga një parlament ku opozita nuk do të merrte pjesë dhe në kushte mjaft serioze të legjitimitetit. Dhe në këto kushte ky është një institucion mjaft legjitim për të ardhmen.


Duket sikur keni shkuar nga halli…


Nuk kam shkuar nga halli por sepse e ndjeva si një detyrë për të shpëtuar një institucion të rëndësishëm për të ardhmen e demokracisë në Shqipëri. Së dyti përfshirja ime është mjaft normale sepse nuk kemi asnjë detyrim kushtetues në këto momente.


Unë jam presidenti i ardhshëm i Shqipërisë. Dhe unë mund të isha edhe kryetar i LSI-së deri më 23 korrik. Mund të vija edhe emrin tim në listën e kandidatëve. Por unë E bëra këtë gjë duke qenë se në të ardhmen LSI-a do të drejtohet nga Petrit Vasili dhe premtimet për 4 vitet e ardhshme të karakterit qeverisës dhe ekzekutiv do ti bëjë dikush tjetër.


Ideja ime ka qenë që unë duhet të përfshihem kryesisht për të mbështetur kandidatët e rinj dhe kandidatet e reja të Lëvizjes Socialiste për Integrim, për të mbështetur kandidatet zonja dhe natyrisht për të dhënë gjithmonë mesazhe pozitive. Pse jemi në këtë situatë? Sepse demokracia në Shqipëria është përpara një rreziku serioz.


Demokracia në Shqipëri është në rrezik? Tani që u gjet zgjidhja e qetësia, tani është në rrezik?


 Po, demokracia dhe zgjedhjet e lira janë në rrezik ashtu sikurse ishin në një rrezik tepër serioz dhe përpara takimit, mbrëmjes së 17 18 majit. Deri më 17 maj, ne kishim rrezikun e një krize tepër të rëndë dhe ndoshta katastrofike, për gjithë ata që kujtojnë vitet 96 – 97, për shkak se opozita rrezikonte mos të merrte pjesë në zgjedhje. Nuk po hyj të bëj analizën se si u zhvilluan ngjarjet…


Opozita sipas z. Rama frymëzohej dhe nga ju që ishin frymëzuesi kryesor i çadrës. Madje në këtë studio, një javë më parë, u shpreh që Ilir Meta përfaqëson PD-në më mirë se çdo njeri tjetër, pa qenë në PD njëkohësisht…


Ashtu sikurse, mund të them dhe sot z. Basha përfaqëson Rilindjen më mirë se çdo rilindës tjetër në Partinë Socialiste sot. Nuk jam këtu për të bërë këto komente. Këtu jam për tju thënë këtë gjë.


Dukeni shumë i zemëruar me z. Basha…


Jo jo fare, përkundrazi. Nuk kam asnjë problem as me z. Basha as me z. Rama. Kam një problem me standardin e zgjedhjeve në Shqipëri.


Kam një problem me përpjekjen tërësisht të pandershme të këtyre 2 individëve, jo të PD-së dhe PS-së, por të këtyre 2 individëve, të cilët janë bërë bashkë kundër standardit të zgjedhjeve në Shqipëri dhe kanë krijuar në një mënyrë të errët dhe transparente një task-forcë, të dy bashkë, e cila po funksionon si një gestapo duke shkelur të gjitha ligjet e shtetit, duke dhunuar statusin e nëpunësit civil dhe duke krijuar probleme mjaft serioze për reformën e administratës publike duke e zhbërë atë praktikisht.


Në këtë task-forcë nuk ka asnjë anëtarë përfaqësues të Lëvizjes Socialiste për Integrim, as ministrja e Integrimit Evropian, kur kjo task-forcë është mjaft e rëndësishme për çështjet e integrimit, sepse ka të bëjë me standardin e zgjedhjeve, reformën e administratës publike që është një reformë kyçe për këtë proces. Jo vetëm kaq, por që të dy bashkë kanë marrë përsipër një mision të dështuar, po ua them sot këtu.


Kush ka marrë mision të dështuar? Task-Forca është bërë nga 2 partitë e mëdha. Ata skanë dashur të fusin parti të tjera nëpër këmbë.


Nuk bëhet fjala më parti të mëdha. Partitë që kanë frikë nga zgjedhjet janë parti të vogla dhe vota e 25 qershorit do ta konfirmojë këtë në mënyrë të padiskutueshme.


Si mund ti quani 2 individë, 2 njerëz me të cilët në një mënyrë ose një tjetër ke bashkëpunuar shumë afër. Madje me z. Rama jeni në koalicion sot dhe falë votave të tij jeni president i Republikës, i zgjedhur?


Në radhë të parë, z. Rama është falë votave të LSI-së kryeministër sepse mund të mos kishte qenë kurrë kjo mundësi me ato sjellje e veprime tërësisht të papranueshme që ka bërë ai ndaj LSI-së dhe ndaj meje në të kaluarën. Kështu që nuk është se më ka bërë ndonjë nder të madh z. Rama, ashtu sikurse u jam mirënjohës deputetëve të Partisë Socialiste që kanë votuar për këtë gjë. Por, kjo nuk ka asnjë lidhje me atë që po ndodh në Shqipëri.


Çfarë po ndodh në Shqipëri z. Meta?


Ajo që po ndodh në Shqipëri sot është: 2 individë janë bërë bashkë kundër një sistemi demokratik.  1. Basha tha unë përfaqësoj opozitën, z. Rama përfaqëson dhe z. Meta në takim dhe ka ardhur dhe ka folur dhe në emër të LSI dhe të partive të koalicionit


Të lutem, se çfarë ka thënë z. Basha, se çfarë ka thënë z. Rama, kjo nuk është shumë e rëndësishme. Se çfarë thoshte z. Basha deri në mbrëmjen e 17 majit, mëngjesin e 17 majit, se çfarë thoshte mbas 18 majit, kjo është histori tjetër. Se çfarë thoshte z. Rama dy orë para se të shkonte në takimin me partitë parlamentare që do bëheshin zgjedhjet pa opozitën…


Ju kërkoi ju që të mos shkonit atje dhe ju shkuat. Z. Rama la të kuptohej që ju i kishit ngritur një kurth për ta vendosur të vetëm përballë gjithë partive të tjera. Dhe ai tha iu përgjigja këtij kurthi duke bërë një deal drejtpërdrejtë me z. Basha duke lënë z. Meta jashtë…


Ka mundësi të them diçka? Së pari, nuk kemi të bëjmë me një kurth të z. Meta. Kishim të bënim me një kurth të z. Rama për të bërë zgjedhje pa opozitën dhe me një frikë të madhe të z. Basha për të ardhmen e tij politike në krye të PD-së, për arsye të gjendjes reale në të cilën është Partia Demokratike në Shqipëri, në terren, por edhe për arsye të disa shqetësimeve të drejta që ai kishte, të cilat tashmë i ka braktisur që pas 18 majit, siç ishin çështjet e drogës dhe çështjet e dekriminalizimit, të cilat ishin çështje të drejta, të cilat ne i kemi mbështetur para z. Basha.


Kështu që në këto rrethana, përpjekja e z. Rama për të provokuar opozitën për ta lënë në çadër mund të ishte me pasoja mjaft të rënda për vendin dhe unë kam bërë çdo gjë që kjo çështje të zgjidhej dhe praktikisht u krijua një qeveri besimi për zgjedhjet që ne kemi kërkuar më parë por e cila praktikisht po funksionon si një qeveri minimi për zgjedhjet.


Pse po i minon zgjedhjet z. Meta? Spo ju lejon ju të vidhni vota, të blini vota? Ata tonë që ju e bëni këtë gjë…


Jo, ata kanë në plan këtë gjë. Unë nuk kam asnjë shqetësim, asnjë nervozizëm. Ata kanë frikë nga transparenca, ata kanë frikë nga situata që kanë në terren, ata po e përdorin këtë task-forcë si një gestapo për të frikësuar njerëzit sepse mendojnë që votat merren duke punësuar apo duke çpunësuar dhe përgjigjen do ta marrin më 25 qershor dhe njëkohësisht janë ata, të cilët bëjnë inskenime të tilla për të dëmtuar imazhin e LSI-së, për të frikësuar njerëzit e LSI-së dhe e kanë kthyer Policinë e Shtetit, që është përgjegjëse për drogën gjithashtu, në një polici politike.


Po si rrini ju në një qeveri ku policia është politike dhe task-forca sillet si gestapo?


Mos u shqetëso fare për atë punë. Ajo që po ju them është që ky skenar i këtyre të dyve, të cilët u takuan nga halli, nuk u takuan nga dëshira e madhe, për shkak të një realiteti politik dhe elektoral që nuk është i favorshëm për ta dhe që kanë bërë një marrëveshje personale, e cila shkon kundër zgjedhjeve, transparencës dhe standardit të zgjedhjeve, e cila nuk është thjesht kundër LSI-së, ajo është kundër zvogëlimit të reputacionit të tyre në popull dhe brenda vetë partive të tyre. është një marrëveshje personale, në kurriz të demokracisë, në kurriz të zgjedhjeve të lira dhe të ndershme dhe absolutisht që është një marrëveshje që do të dështojë për arsye sepse populli shqiptar pas 27 vitesh demokraci, nuk mund të pranojë kurrsesi dy individë ti vënë kazmën jo vetëm zgjedhjeve të lira brenda partive të tyre por dhe zgjedhjeve të lira në Shqipëri.


Këta dy individë mendojnë që janë të ndershëm me ju, sepse ju kanë sistemuar si President të Republikës…


Së pari, raportet e pushtetit i zgjidh vota e qytetarëve shqiptarë dhe ata kanë vetëm dy vota. Edi Rama dhe Lulzim Basha kanë vetëm dy vota, dhe nuk kanë asnjë të drejtë të bëjnë presion mbi qytetarët shqiptarë.


Dhe do ta marrin përgjigjen e merituar, çfarëdo përpjekjesh të bëjnë, për të frikësuar votuesit shqiptarë për tiu thënë votoni për mua dhe po nuk votuat për mua votoni për Lulin. Blu dhe kuq, lërini partitë e tjera. Të bësh një fushatë të tillë, të papërgjegjshme kur duhet të bësh një fushatë, për atë që ke bërë, për atë që ske bërë, për atë që do bësh në të ardhmen…


Kryeministri Rama thotë që ju nuk keni mbajtur kurrë përgjegjësi për keqqeverisjen, vetëm keni përfituar nga pushteti, ndërkohë që dje ka qenë edhe më i rreptë duke thënë që i përdorni për qoka universitetet…


Nuk e di se çfarë thotë. Ai përdor për qoka koncesionet. Lidhur me ligjin e Arsimit të Lartë, meqenëse kemi tërë ata prindër dhe fëmijë që na ndjekin, LSI nuk ka thënë që do të anulojë apo rishikojë ligjin për Arsimin e Lartë, pavarësisht se ai edhe mund të ketë nevojë për rishikime.


LSI ka mbajtur një qëndrim shumë të drejtë dhe të ndershëm, ka shprehur rezervat e saj për hapësirat që mund të linte zbatimi i ligjit, për atë që ndodhi, për të katrahurë që ndodhi vjet dhe ka kërkuar, këto janë të regjistruara edhe në Parlament, ka folur z. Luan Rama në emër të Grupit Parlamentar, ka folur Kejdi Mehmetaj që ka qenë mjaft aktive gjithashtu në emër të Grupit Parlamentar, dhe kanë kërkuar garanci dhe pasi kanë marrë garanci që do të dalin aktet nënligjore për zbatimin e këtij ligji, në transparencë të plotë, etj, etj.


Këto gjëra nuk dolën dhe u bë ai kaos që maturantë që mbaronin në Tiranë me mesatare shumë të lartë, u dilte për të vajtur për Financë në Elbasan apo në qytete të tjera dhe kjo ndodhte për arsye që ata të shkonin në universitete private.


Meta, po ju çfarë bënit në qeveri kur ligji i arsimit ishte kaotik, kur koncesionet përdoreshin dhe ishin abuzive, kur shëndetësia, siç tha z. Vasili, dështoi. Çfarë keni bërë ju?


Ne i kemi ngritur këto çështje. Ligji për Koncesionet për tu miratuar në Parlament ka dy vjet. Është në Parlament. Pret aty. E ka bllokuar Partia Socialiste. Dhe është një ligj që do të zhbllokohet, jam i bindur, me Parlamentin e ri, sepse nuk mund të vazhdohet më kështu, të jepen me koncesion në mënyrë krejtësisht jo transparente pasuritë natyrore të Shqipërisë dhe pastaj të dëgjojmë edhe moral, të dëgjojmë edhe fjalime kundër korrupsionit.


Çfarë ka ndodhur mes jush dhe z. Rama?


Kanë ndodhur dy gjëra mjaft serioze. E para, që z. Rama donte të bënte një reformë në drejtësi për të kapur drejtësinë dhe për të poshtëruar opozitën. Unë doja të bëhej një reformë në drejtësi konsensuale dhe garanci për stabilitetin e vendit dhe kam luftuar për këtë deri në fund.


A keni pasur debate personale, kokë më kokë për këto çështje?


Kemi pasur jo kokë më kokë, por kemi pasur edhe ai me Gramoz Ruçin, edhe unë me Petrit Vasilin e me shumë të tjerë. Unë nuk kam pasur hallin e Partisë Demokratike sepse nuk jam përgjegjës për hallet e saj, ato le ti zgjidhë vetë. Unë kam pasur shqetësimin e stabilitetit të vendit.


Kam pasur shqetësimin e besueshmërisë së kësaj reforme. Kam pasur shqetësimin që një reformë e tillë nuk mund të kalohej duke përçarë qëllimisht Grupin Parlamentar të Partisë Demokratike për ta shpërbërë atë dhe njëkohësisht të merreshin votat e peronave me rekorde kriminale, një pjesë e të cilëve e lanë më pas Parlamentin. Kjo jo vetëm që do ta nxirrte opozitën në rrugë, por kjo padyshim që do të bllokonte, nuk do të kishte pasur rekomandim pozitiv për hapjen e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Evropian.


Këtë ua kam thënë të gjithëve, edhe atyre ndërkombëtarëve që thoshin kalojeni edhe pa opozitën. Dhe për atë çështje që unë insistova, opozita kishte të drejtë dhe kur u binda për atë çështje, pas takimit me z. Basha, i kam thënë se kush është çështje më e rëndësishme dhe më tha është kjo. E kam verifikuar, Kam sjell ekspertët e mia amerikanë. Janë takuar me z. Basha, edhe me përfaqësues të OPDAT-it, më kanë thënë ka plotësisht të drejtë dhe ishte tërësisht në përputhje me rekomandimin e Venecias dhe i kam thënë z. Basha atë ditë në takim, se mos më bësh ndonjë lojë, pastaj nxjerr ndonjë gjë tjetër.


 Në qoftë se është vetëm kjo pikë dhe ti e voton, atëherë unë do të punoj që kjo gjë të miratohet kështu. Dhe ajo gjë ashtu ka ndodhur, pavarësisht nga përpjekjet e jashtëzakonshme që janë bërë, që ajo reformë të miratohej…


Po kjo kaloi, z. Meta. Këtë vitin e fundit, çfarë ka ndodhur mes jush dhe Ramës?


Kjo, mendoj, ishte një mërzitje e madhe e z. Rama me mua, sepse ai e donte reformën thjesht për veten e vet.


Këtu ka filluar thyerja mes jush?


Nuk e di. Mund të ketë pasur edhe raste të tjera. Në fakt thyerja ka filluar që pas zgjedhjeve lokale, në zgjedhjet e vitit 2015. Ta shpjegoj më pas. E dyta çështje…


Kur u hap çështja CEZ-DIA?


Jo. Kur doli rezultati i zgjedhjeve. Më pas u hap edhe kjo çështje. Por, le të vazhdojmë, se këtu mund të kthehemi më vonë, në qoftë se doni ju, për ndonjë retrospektivë të marrëdhënieve.


Në rastin e dytë, mendoj, shqetësimi i tij ishte se ai i donte zgjedhjet pa opozitën. Ky është një fakt i vërtetë.


Si i donte pa opozitën?


Nuk donte të ishte opozita në zgjedhje, sepse i kishte të gjitha mundësitë për ta futur opozitën në zgjedhje.


E futi, faktikisht, i lëshoi opozitës çdo gjë që ajo desh…


E futi për ta përdorur Lulzim Bashën kundër zgjedhjeve. Nuk e futi për të garantuar standardin e zgjedhjeve.


Rama po përdor Lulzim Bashën?


Absolutisht. Kjo është shumë e qartë. Nuk besoj se ka njeri në Shqipëri që nuk e ka vënë re këtë gjë, dhe e gjithë marrëveshja e tyre është një përpjekje e dy individëve kundër zgjedhjeve, për të zgjidhur problemet e tyre brenda partive, siç i zgjidhi Basha problemet brenda PD-së, duke zhdukur nga lista tërë ato personalitete të PD-së, pa e mbledhur kryesinë e Partisë Demokratike.


Ju mendoni se kjo ka lidhje me marrëveshjen me Ramën?


Nj njeri që premton Republikën e Re, që u thotë shqiptarëve, se do të bëjmë zgjedhje kështu e do të bëjmë zgjedhje ashtu, dhe në fund fare çon në mes të natës listën e partisë së tij, listën e një partie historike, listën e një partie që edhe Sali Berisha, që është themeluesi, udhëheqësi, e të tjera e të tjera, dhe lider autoritar, lideri i vjetër, po themi, e me probleme, e miratonte në kryesi. Dhe ky çon listën atje, pa pyetur as për kryesinë e partisë së tij. Si mund të bëhet një veprim i tillë dhe si mund të jepet një shembull i respektimit të institucioneve? Dikush që nuk i respekton ato në parti, nuk ka se si ti respektojë as në shtet dhe askund tjetër.


Në këtë drejtim, ai ishte i interesuar që opozita të mos hynte në zgjedhje. Kjo ishte një…


Rama?


Po, Rama ishte i interesuar.


Por, pasi keni pasur këto konflikte, z. Meta, keni ndenjur dhe jeni kënaqur me fruta deti në restorantin te Pazari i ri, duke pirë verë nga 500 euro shishja.


Tani këto janë përralla. E para, unë nuk jam ndonjë njeri i dhënë pas verës, aq më tepër pas verës së shtrenjtë, dhe as nuk e njoh verën shumë, me thënë të drejtën. Pak mund ta njoh rakinë, pak, por verën nuk e njoh shumë. për mua si një verë 20 euro, si një verë me çmimin që thoni ju, është njësoj. Nuk më pëlqen.


Pija e asaj vere është më shumë arrogancë, se sa çështje shijeje…


Nuk ka lidhje fare me atë gjë. Unë ulem dhe takohem me cilindo, dhe jam i qetë vetëm për një gjë: që kam qenë dhe jam i ndershëm me të gjithë, edhe me z. Rama, edhe me z. Basha, edhe me cilindo tjetër, sepse dua të jem i ndershëm me qytetarët e vendit tim.  1. Rama tha se ju është lutur që prej shtatorit, e ka thënë në asamble, e ka thënë në këtë studio, që ju të jepnit përgjigje për një koalicion të ardhshëm. Ndërkohë ju nuk i jeni përgjigjur.


Së pari, dua tju bëj një sqarim, meqë folët për raportin tim me z. Rama. Këto janë dy çështjet madhore, për të cilat ai është tepër i mërzitur me mua dhe me LSI-në, sepse mendonte se përmes kapjes së drejtësisë të kontrollonte gjithçka në vend. Ky është koncepti për fat të keq, dhe mua më vjen shumë keq për këtë gjë, sepse ai duhej të tregonte një dimension tjetër.


Së dyti, ai donte zgjedhje pa opozitën, sepse nuk donte një situatë normale zgjedhjesh. Opozita kishte frikë për rezultatin e saj në zgjedhje. Një kjo. E dyta, kishte edhe frikën tjetër, se implikimi i policisë, paratë e drogës, e të tjera e të tjera. Ai u tremb shumë pas zgjedhjeve në Dibër, ku


Ku u përdorën paratë e drogës dhe të…


U përdorën, su përdorën, u duk qartë se një gjë e tillë mund të eksperimentohej në të gjithë vendin, dhe mund të kishte probleme serioze. Natyrisht, në këto kushte kur z. Basha shikonte një pasiguri për të ardhmen e tij politike edhe në krye të PD zgjodhi ose bojkotin me qëllim imponimin e një qeverie, që mund të rriste pikët e partisë së tij dhe të atij vetë brenda partisë. Ose pastaj bojkotimin e zgjedhjeve, me qëllim që të vazhdonte të kishte…


A kishte një marrëveshje me ju Basha, qoftë edhe në distancë, për çështjen e çadrës, për protestën e çadrës?


Tani, që ti themi gjërat hapur, para teje dhe para të gjithë demokratëve po ta them unë këtë gjë. Basha nuk më ka pyetur mua fare për çadrën dhe nuk kishte asnjë arsye pse të më pyeste mua për çadrën, sepse ishte e qartë që ai çadrën e konceptoi si një serrë politike për të rritur autoritetin e tij brenda Partisë Demokratike dhe si një miniparlament për të qenë prezent në jetën politike, në mënyrën më aktive dhe intensive.


Dimër politik ishte dhe serra mund të jepte rezultat.


Dakord. Cili është raporti im me çadrën? Unë që në fillim e kam bërë të qartë, kemi bërë takim unë me z. Vasili, z. Rama dhe z. Ruçi, dhe kam thënë: Duhet marrë seriozisht kjo çështje, sepse këta mund të bojkotojnë, këtë e kam thënë që në fillim. Pse? Sepse këta e dinë se me zgjedhje normale humbasin. Ky ishte vlerësimi im. Duke pasur edhe shqetësimin që mund të ketë edhe ndonjë ndërhyrje nga shteti apo ndonjë shqetësim tjetër e të tjerë…


Para të drogës, para kriminale, përfshirje të personave të inkriminuar?


Po çfarë rëndësie ka, pa dyshim, opozitë janë. Kështu që unë kam thënë: Këta nuk kanë çfarë humbasin dhe duhet të kemi kujdes, se mund ti bëjnë dëm edhe vendit, edhe kësaj maxhorance.


Këtë e keni biseduar vetëm me z. Rama?


Me z. Rama, me z. Ruçi dhe me z. Vasili.


Po me z. Berisha?


Dhe kemi dalë në një deklaratë më pas, për tu hapur për dialog. Situata vazhdoi dhe u acarua. Kemi një moment të dorëheqjes apo të zëvendësimeve në qeveri. Ishte një moment, ku unë kam sugjeruar që të shfrytëzohej për të bërë një dialog me Partinë Demokratike për të ofruar disa garraci, të cilat kishin të bënin me Ministrinë e Rendit, e cila ishte në qendër të akuzave kryesore për drogën e të tjerë.


Kjo gjë nuk u bë, u bënë zëvendësimet që dihen. Situata vazhdoi dhe u acarua edhe më tej. Më pas unë dola me idenë e qeverisë së besimit, ai ishte një propozim shumë i ndershëm, duke filluar me vetë mandatet e LSI-së, për ti vënë në disponim të një zgjidhjeje të tillë. Pra, në qoftë se ministri i PS-së do të ikte dhe z. Rama kishte një siklet, ai mund ta çonte te ministria e LSI-së pa asnjë problem.


Për mua dhe për LSI-në e rëndësishme ishte që PD-ja të hynte patjetër në zgjedhje, sepse kjo do të ishte katastrofike për vendin. Unë jam një politikan që i kam përjetuar vitet 96 dhe 97 dhe e di shumë mirë se çfarë do të thotë të shkosh në zgjedhje pa opozitën. Në këto kushte kemi debate nga më të ndryshmet, dhe, natyrisht, që ta dini këtë gjë, ta dijë edhe i gjithë opinioni publik, unë jam takuar edhe me z. Basha gjatë kohës së çadrës.


Jeni takuar?!


Po, bashkë me dy persona të tjerë, një nga të dy ka qenë z. Vasili.


Jeni takuar fshehtas?


Nuk mund të them fshehtas, por jo publikisht.


Jeni takuar me Bashën në mënyrë jopublike?


Po, po. Unë i kam thënë Lulzim Bashës këto gjëra…


Në prani të dy personave të tjerë?


Po, një prej të cilëve është Petrit Vasili. Unë i kam thënë z. Basha këto gjëra, që ti dinë edhe demokratët, edhe socialistët…


Meta, ku jeni takuar?


Këtë nuk dua ta ekspozoj.


Me dijeninë e z. Rama jeni takuar, apo pa e vënë në dijeni z. Rama?


Nuk jam vartës as i z. Rama, as i askujt tjetër. Ajo çfarë i kam thënë unë z. Basha ka rëndësi.


Tju bëj një pyetje, sa për tu sqaruar: jua kërkoj z. Basha takimin, apo ishit ju që e iniciuat?


Nuk ka rëndësi, unë po të them çfarë i kam thënën z. Basha. Çfarë rëndësie ka kush e takoi, çfarë piu, çfarë bëri?


Jo, ka rëndësi se kush e ka kërkuar takimin.


Verë kemi pirë edhe atje, nuk e di sa ka qenë çmimi i verës, por ishte demokrat ai që solli.


E solli z. Basha me vete?


Nuk e di nëse e kishte sjellë Luli, apo ai demokrati. Unë i kam thënë z. Basha ato gjëra, të cilat ia kam thënë edhe z. Rama, ua kam thënë edhe ambasadorëve të huaj, që kanë qenë të interesuar për krizën, ia kam thënë edhe z. McAllister dhe z. Fleckenstein kur kanë ardhur. Ato që i kam thënë z. Basha, ato i kam thënë dhe z. Rama kur jemi takuar në Hotel Tirana, takim zyrtar i kërkuar nga unë me z. Vasili, me znj. Gjosha, me z. Luan Rama, dhe ai ka qenë me Engjëll Agaçin, sekretar i Përgjithshëm i Kryeministrisë, dhe me z. Ruçi.


Këto gjëra i kam thënë z. Basha, më dëgjo me vëmendje: Për çështjen e drogës dhe të dekriminalizmit ke të drejtë. Ne këtë çështje e kemi mbështetur para PD-së, PDja u kujtua për drogën vetëm pasi humbi Bashkinë e Peshkopisë, i duhej edhe si justifikim. Ne i mbështesim, sepse këto janë vërtet një problem shumë i madh për vendin dhe për zgjdhjet e të tjerë, edhe angazhimi i banditëve, i të fortëve, kriminelë, e ku di unë. Për punën e z. Rama i kam thënë: Mos prit të dalë LSI-ja në çadër, sepse ishte një variant që të dalë LSI-ja në çadër.


Që edhe ju mund të dilnit?


Po. Së pari, kjo nuk zgjidh ndonjë gjë.


Së dyti, po doli LSI-ja në çadër, nuk ka vend më për ty, sepse nuk del LSI-ja me 500 apo 5000 veta.


E paskeni kërcënuar?


Jo, unë fola miqësisht me të, nuk ishte kërcënim, po doli LSI-ja, del diçka tjetër, por që nuk ishte ky qëllimi. Mos prit nga unë të votoj vetëm në parlament kundër Ramës, sepse unë kam një marrëveshje, ai është Kryeministër legjitim. Ai ka përgjegjësi për këto dy gjëra, edhe për drogën, edhe për dekriminalizimin. Këto gjëra ia kam thënë me kohë edhe Ramës, por i kam thënë që ti ke të drejtë të kërkosh disa garanci, por nuk mund ta teprosh. I kam thënë edhe për votimet elektronike e për gjëra të tjera që ti harrojë, sepse këto duan një vit e ca të bëhen, sepse ky mendonte që të bëjmë një qeveri teknike, të fillojmë votimin elektronik, ta bëjmë pas një viti.


Cili ishte reagimi i z. Basha?


Shiko se çfarë i kam thënë: Unë e mbështes shtyrjen e zgjedhjeve, por vetëm brenda korrikut, sepse në gusht nuk mund të bëhen zgjedhjet.


Unë i kam thënë që personalisht nuk e pranoj këtë ide dhe këtë ua kam thënë ndërkombëtarëve dhe të gjithëve që Shqipëria nuk mund të bëjë zgjedhje përtej 9 shtatorit, data e fundit, ku me Kushtetutë duhet të mblidhet parlamenti i ri i Shqipërisë, sepse, sipas Kushtetutës së Shqipërisë, kjo gjë mund të shtyhet vetëm në qoftë se Shqipëria hyn në gjendje lufte me një vend, vetëm atëherë, në mënyrë automatike, shtyhet mandati i parlamentit dhe institucioneve që varen prej tij, derisa të mbarojë lufta, por Shqipëria nuk e ka këtë problem.


Shqipëria ka halle të mëdha, si problemin e drogës dhe probleme të tjetra, patjetër, por ti ke të drejtë të kërkosh garanci. Unë i kam thënë të marrë Presidentin dhe unë i kam thënë do të punoj që të merrni Presidentin, si një garanci për këtë gjë. Ky ka qenë një ndër insistimet e mia që Presidenti të ishte në paketë.


E keni biseduar sy më sy me Bashën dhe i keni thënë që mund të merrni Presidentin?


Ma sill Bashën këtu, të vijë Petrit Vasili dhe një koleg tjetër. Për çështjet e mëdha, si për reformën në drejtësi, si për këtë krizë që këta krijuan, sepse edhe krizën në reformën në drejtësi këta dy e krijuan.


Unë ua kam thënë me kohë edhe këtyre, edhe tre ambasadorëve të mos shkojmë në atë takim, hajde të mblidhemi këtu të pestë, për çfarë nuk biem dakord te reforma në drejtësi, cilat janë rekomandimet e Komisionit të Venecias, hajde dhe në bazë të saj ta zgjidhim këtë situatë. Sepse do të kishte filluar zbatimi i reformës në drejtësi që para dy vjetësh.


Çfarë ju tha Basha në atë takimin që patët me të?


Ai insistonte për votimin elektronik e të tjerat, por unë i thashë këtë gjë: zotëri, ty, unë dhe Doris Pack po të mbështesim. I thashë që ti ke një problem të madh edhe me ndërkombëtarët. Tjetra në fund fare, që nuk ia kam thënë në takim, e di që ai është mërzitur më pas, kur i kam dërguar këtë mesazh, edhe atij dhe Berishës, mund të pyesni edhe z. Tritan Shehu, me të cilin kam pasur komunikim të vazhdueshëm, duke e menduar njeri të përgjegjshëm dhe serioz. i kam thënë që unë këtë situatë nuk mund ta menaxhoj dot ndryshe, e vetmja gjë që do të bëj është ti bëj kërkesë PPE-së, meqenëse PD-ja është pjesë e PPE-së, që të sjellë këtu negociator, sepse unë kërkova dialog dhe këta nuk uleshin për dialog.


E kërkuat ju z. McAllister që të vinte?


Jo, unë nuk është se kërkova direkt z. McAllister, por i bëra një letër Presidentit të Partisë Popullore, z. Daul. Ramë dakord për këtë gjë, me insistimin tim edhe me z. Rama, edhe me z. Ruçi, që ata të dërgonin një negociator, të cilin ata e gjykuan që duhet të ishte z. McAllister, për arsyen se ne kërkonim dialog, por kjo gjë nuk ndodhte, sepse z. Basha me z. Rama nuk takoheshin. Z. Basha nxirrte pretendimet e tij dhe duhej patjetër të vinte dikush që të krijonte këtë mundësi për dialog.


Takimi juaj me z. Basha ka qenë para mbërritjes së z. McAllister apo më pas?


Para, para.


Takimi juaj ishte miqësor apo i tensionuar?


Jo, nuk kishte pse të ishte i tensionuar, sepse unë ia kam bërë të qartë z. Basha që qëndrimet janë këto. Po, i kam thënë edhe diçka tjetër, që ndoshta kjo ndikoi edhe më pas në marrëveshjen e tyre të asaj nate për të evituar këto koalicionet, ia kam thënë z. Basha: Unë e kuptoj që ti je i shqetësuar për një humbje përballë një koalicioni të madh, siç ishte koalicioni PS, LSI, PDIU e të tjerë, kuptohet, sepse psikologjikisht edhe opinioni, ata që janë si të lëkundur, domethënë që kjo punë mbaroi dhe njerëzit nuk motivohen.


U kam thënë z. Rama dhe ambasadorëve: në qoftë se është kështu, të bëjmë një ndryshim në Kod dhe LSI-ja të dalë në koalicion me PDIU-në, me ndonjë parti tjetër, PS-ja të dalë me parti të tjera, PD-ja të dalë me koalicionin e vetë, në mënyrë që të krijohen edhe balanca, të krijohet edhe një atmosferë më demokratike në vend dhe me disa garanci më të mëdha për të gjithë aktorët për standardet e zgjedhjeve. Pra, qëndrimet e mia kanë qenë shumë të qarta.


Pse nuk e bëtë publik takimin?


Unë i kam thënë dy gjëra. Nuk kishim pse ta bënim publik. I kam thënë dy gjëra.


A ka të drejtë z. Rama të mendojë që ju po i bënit një kurth kur takonit konkurrentin e tij fshehtas, duke qenë anëtar i koalicionit?


Nuk ka asnjë lidhje. Sa herë janë takuar ata fshehtas në të kaluarën, mua nuk më ka shqetësuar.


Janë takuar z. Rama dhe z. Basha?


Le të takohen sa herë të duan fshehtas ose hapur. Çfarë problemi ka?! Ne jemi politikanë, do të takohemi hapur ose jo, sepse nuk mund të them fshehurazi, pasi nuk mund të takohesh fshehurazi në prani të disa vetave.


Në të gjithë këtë qëndrim, unë dua të theksoj se qëndrimet e mia kanë qenë vetëm për zgjidhjen e krizës dhe ia kam bërë të qartë z. Basha se kërkesa e tij për heqjen e z. Rama është e pamundur, është personale dhe e pakuptueshme, siç i kam thënë edhe z. Rama se unë, po të isha në vendin tënd, do të kisha dhënë dorëheqjen.


Sepse koalicioni PS-LSI fiton bindshëm. Neve na intereson të hyjë opozita në zgjedhje e të tjera e të tjera. Ai ka thënë Nuk e jap, arsyet e tij.


Po z. Berisha e keni takuar gjatë kësaj kohe?


Jo.


A keni pasur kontakte, marrëdhënie dhe a keni shkëmbyer opinione me të?


Po, kam komunikuar vazhdimisht në distancë edhe me z. Basha, edhe me z. Berisha gjatë kësaj periudhe. U kam bërë të qartë qëndrimet e mia, u kam bërë të qarta qëndrimin për PPE-në. Unë i kam thënë: do të ndjek qëndrimin e PPE-së në fund fare.


Po kur ju kërkoi Rama koalicion, pse nuk u regjistruat në një koalicion me të, z. Meta?


Pa opozitën në zgjedhje, ne nuk mund të hynim në koalicion. Koalicion kundër kujt do të bënim pa opozitën? Më pas, zhvillimi i ngjarjes, sepse edhe në deklaratë, kur diskutuam, ne e kishim bërë të qartë qëndrimin tonë për një qeveri besimi, e kishim bërë të qartë se koalicioni ynë me PS-në kushtëzohej nga përpjekjet maksimale të lidershipit të PS-së për të përfshirë opozitën në zgjedhje.


Ndërkohë, në atë që quhet tryeza Mediu-Duka, e cila çoi më pas në paktin Rama-Basha, a ishit ju që e kishit organizuar për të bashkuar të gjitha partitë e tjera dhe për ta lënë z. Rama vetëm?


Ne nuk kemi pasur qëllim për të lënë z. Rama vetëm. Ne kemi pasur vetëm një qëllim: të ndihmonim z. Rama të mos bënte një marrëzi të paparë në historinë e Shqipërisë, që të çonte vendin në zgjedhje pa opozitën, ashtu sikurse jemi përpjekur ti bëjmë të qartë edhe Lulzim Bashës që ka disa limite.


Unë kam takuar edhe znj. Topalli në një moment pas vizitës së McAllister-it. E kam takua rastësisht pas një pritjeje të Ambasadës Angleze në Romë dhe i kam thënë: Çfarë po bëni? Më shumë se kaq garanci nuk mund të kërkojë një opozitë, e cila nuk ka mjete të tjera për …


Edhe ju paskeni gjetur kë të pyesni. Kush e pyeste znj. Topalli?


Nuk ka rëndësi. Kemi folur me znj. Bregu, kemi folur me shumë persona në Partinë Demokratike, por si person kontakti më shumë unë kam komunikuar me z. Tritan Shehu për ti bërë të qartë qëndrimet e mia për çështje të caktuara.


Këto qëndrime kanë pasur vetëm një qëllim, që të arrihej një zgjidhje me të gjitha palët në këtë proces zgjedhor, jo për të bërë komplot ndaj z. Rama, as për të bërë komplot ndaj opozitës apo ndaj vendit për ta lënë opozitën jashtë.  1. Meta, a ju ka kërkuar z. Rama që Petrit Vasili të mos shkonte në tryezën Mediu-Duka?


Për këtë çështje i takon z. Vasili të japë një përgjigje.


Juve jua ka kërkuar?


Unë besoj se do ta ftoni atë si kandidat për Kryeministër të ardhshëm.


Si Kryeministër? Z. Vasili qenka kandidat për Kryeministër, ju President. Pse LSI-ja do ti marrë të gjitha postet?


Këtë çështje e shikojmë ne, nuk ka problem. Rëndësi ka që z. Vasili është kandidat për Kryeministër, janë edhe dy kandidatë të tjerë. Ndoshta ata mund të vijnë të tre në këtë studio, por sot dua tju them edhe një herë tjetër se z. Rama, para se të shkonte në tryezë, nga Elbasani bëri deklaratë shumë të fortë se si do të shkonte në zgjedhje pa opozitën.


Komunikoni me ju?


Ai bëri shumë mirë që shkoi në tryezë.


Unë dua të falënderoj z. Vasili dhe z. Shpëtim Idrizi që shkuan në atë tryezë! Dua të falënderoj partitë aleate të Partisë Demokratike që e iniciuan atë tryezë, pavarësisht se ato ishin viktimat e para të marrëveshjes 3-orëshe, por nuk ka rëndësi, ishte një gjë e mirë, sepse është shumë mirë që opozita përfshihet në zgjedhje, pavarësisht nga loja personale që po bëjnë Rama dhe Basha në cenim të standardit të zgjedhjeve. Por këtë gjë do ta menaxhojnë të gjithë shqiptarët bashkë.


Meta, në datën 17 maj ju ishit në një takim me të rinjtë në Korçë. Kur e morët vesh që Rama dhe Basha ishin takuar kokë më kokë. A e morët vesh nga mediet, apo Rama ju telefonoi tju thoshte se po takohej vetëm për vetëm me Bashën?


Unë e kam marrë vesh gjatë kthimit nga Korça, jam kënaqur dhe kam fjetur gjumë rehat.


Nuk ju kontaktoi asnjëri nga të dy për tjua thënë?


Nuk kam pasur asnjë arsye që të kisha ndonjë shqetësim nga ata.


Gjatë kohës që kanë qenë në takim, a ju kanë kontaktuar për tju thënë që donin të ndryshonin këtë apo atë gjë?


Nuk ka rëndësi fare, unë dua të them një gjë që ata kanë të drejtë të jenë të pakënaqur me mua, për dy arsye: së pari, z. Basha mund të jetë i pakënaqur sepse ka pritur që unë do të dilja te çadra dhe do të përmbysja z. Rama, ndërsa z. Rama është i pakënaqur, sepse insistimi im bëri që opozita të hyjë në zgjedhje. Atëherë të dy si pakënaqësi për mos përdorimin tim dhe të LSI-së për qëllimet e tyre jo pozitive zgjodhën të bëjnë një marrëveshje kundër standardit të zgjedhjeve. Për çfarë arsyeje? Po jua them unë, për arsye se realiteti elektoral në Shqipëri sot është 100% i ndryshëm nga 4 vjet më parë.


Meta, a keni biseduar me z. Basha ose Berisha që të bashkoni votat për të rrëzuar z. Rama në Parlament?


Asnjëherë dhe i kam thënë z. Basha se, siç nuk i kam bashkuar votat me Edi Ramën për të rrëzuar Berishën kur kam qenë me Berishën, unë nuk mund të bëj lojëra, nuk mund të ndodhë kjo gjë, harroje këtë gjë, edhe këtë tjetrën, se mund të hyjë edhe Rama në çadër. Nxirr këta nga çadra, hyn tjetri në çadër. Ka të drejtë të thotë se mua mu bë një puç, më hoqën në mënyrë jolegjitime. Unë kam menduar që opozita ka të drejtë për disa garanci. Ti marrë këto garanci dhe të hyjë në zgjedhje, ne nuk kemi asnjë shqetësim.


Le të rikthehemi te momenti kur Basha dhe Rama u mbyllën me njëri- tjetrin. A komunikuan me ju, a ju kërkuan mendim ose opinion për çështjet që po preknin?


Nuk kam pasur asnjë komunikim me ta. Kam qenë shumë i qetë. Kam fjetur shumë rehat atë natë. Dhe që ta dini, kur jam zgjuar, jam kënaqur kur pashë që u arrit marrëveshja, sepse nuk kam qenë duke pritur, sepse isha i lodhur dhe u kënaqa.


Kur ju kontaktuan Rama ose Basha pas marrëveshjes?


Nuk kam pasur ndonjë kontakt me z. Basha. Unë kam pasur një kontakt ditën tjetër me z. Berisha, por jo për marrëveshjen.


Po me z. Rama?


Me z. Rama jemi takuar më pas. Nuk e di ku jemi takuar.


Ky quhet takim i rastësishëm. Por unë po ju pyes, a ju ka telefonuar për tju thënë që u bë marrëveshja, që u arrit marrëveshja, apo ju harruan?


Jo. Por, së pari, ndonjëherë nuk ndodhin gjërat siç dëshirojnë të tjerët ose siç kanë iluzione të tjerët. Së dyti, për mua kishte rëndësi që opozita të hynte në zgjedhje, kjo ishte kryesorja, me shpresën që gjërat do të stabilizohen dhe normalizohen.


Edhe kështu siç është, është më mirë se pa opozitën në zgjedhje. Është e vërtetë se ata janë bashkuar për një hall të madh që e kanë të dy bashkë për shkak të rritjes së jashtëzakonshme që ka Lëvizja Socialiste për Integrim, por edhe parti të tjera që ata i quajnë gjoja të vogla, janë bashkuar për të zgjidhur hallet e tyre duke u përpjekur të frikësojnë njerëzit të mos votojnë për këto parti dhe duke dashur të krijojnë idenë që këto do të vendosin për fatet e Shqipërisë, ndërkohë të jenë të sigurt se ata dy vota kanë.


Po si paskan dy vota, ata janë përfaqësues të dy forcave kryesore politike?


Siç kam unë një votë, edhe ata nga një votë kanë. Forcat do ti shikojmë në kutinë e votimit më 25 qershor. Do ti shikojmë edhe para kutisë së votimit edhe më 25 qershor.


Meta, a e nuhatët dhe a e ndjenit që në takimin midis Ramës dhe Bashës, në një farë mënyre, po bëhej kurban LSI-ja?


Nuk është ky shqetësimi im. Përpjekjet për të bërë kurban LSI-në janë më të hershme, janë që në vitin 2008, pasi z. Rama u rizgjodh në vitin 2007 me votat e LSI-së. E para gjë që mendoj unë pas kësaj gjëje ishte eliminimi i LSI-së. Për këtë, menjëherë pas tragjedisë së Gërdecit, duke shfrytëzuar një dobësi të Berishës për shkak të situatës së rëndë të imponojë këtë kod dhe ndryshimet skandaloze kushtetuese, që shkatërruan të gjitha mekanizmat e balancës dhe të kontrollit dhe na sollën edhe këtë sistem parlamentar, i cili nuk është përfaqësues, pasi është tepër partiak ku kryetarët e partive kanë rolin kryesor në përcaktimin e listave, gjë që ka dobësuar mjaft parlamentarizmin dhe ka pakësuar identitetet e spikatura në parlament.


A keni frikë nga marrëveshja Basha-Rama?


Që ta dini ju dhe ta dinë të gjithë shqiptarët: nuk kam pasur frikë nga Berisha dhe nga Nano bashkë, jo të kem frikë nga Tomi dhe Xherri bashkë.


Çdo të thotë: Tomi dhe Xherri bashkë? Ju po quani Ramën dhe Bashën Tomi dhe Xherri?


Për aq kohë sa ata do të mendojnë që mund të luajnë me fatet e popullit shqiptar, me zgjedhjet e lira dhe demokratike, mund të frikësojnë njerëzit me praktikat më të fëlliqura, që shqiptarët i kishin harruar që nga koha e policisë së të ndjerit Gazidede, duhet ta dinë që janë të pashpresë dhe republika e tyre e oligarkisë do të arkivohet një herë e përgjithmonë më 25 qershor. Nuk ka shanse të ndryshojë vullnetin qytetarëve shqiptarë për ndryshim. Nuk ka komedi që i tremb shqiptarët.


Pse nuk qëndruat në politikë që të përplaseshit me ta, por pranuat që ata tju nxjerrin në një lloj pensioni politik, duke ju zgjedhur President?


Nuk kam dalë në pension. Do të ketë surpriza. Jua kam thënë me kohë këtë. Do të ketë surpriza që nga rezultati i zgjedhjeve.


Siç është katandisur Presidenti i Shqipërisë me këto ndryshimet kushtetuese, vetëm të ndajë dekorata i mbetet, se gjë tjetër nukka në dorë.


Kini durim deri në 25 qershor! Prisni, se do të ketë edhe 26 qershor! Ajo që dua tju them është vetëm kaq: mua më interesojnë zgjedhjet e lira dhe të ndershme dhe që këta të dy të heqin dorë nga skenarët e tyre për të frikësuar njerëzit, për tu bërë presion njerëzve, për të përdorur policinë politikisht për inskenime, për të përdorur njerëzit e OSHEE-së dhe të ujësjellësve për presione kudo në të gjithë Shqipërinë, për të hequr njerëz nga puna për bindje politike.


Po jua them sot: LSI-ja nuk është një parti që na e fali (neve që e krijuam), Enveri, Ramizi, Fatosi apo Saliu, por është një parti e krijuar me shumë sakrifica dhe sot është partia e rinisë së Shqipërisë.


Sipas PS-së, është një parti që funksionon duke punësuar njerëz,duke përdorur administratën për të fuqizuar partinë,duke përdorur korrupsionin për të financuar partinë.


I dimë të gjitha ato që thotë Rilindja (jo PS-ja), për LSI-në.


Sot shumica e socialistëve janë me LSI-në, si dhe demokratët, të cilët nuk e pranojnë këtë shpërdorim të kauzave të tyre. Ata janë me LSI-në, jo se e duan atë, por sepse duan një zgjidhje për Shqipërinë.


A keni përgjegjësi për blerjen e votës, për vjedhjen e votës, për përdorimin e administratës për të marrë votat?


Asnjë përgjegjësi nuk kemi për këtë gjë. Kjo gjë nuk ka ndodhur asnjëherë. Administratën po e përdorin ata që po e përdorin.


Janë shprehur që ka qenë LSI-ja përgjegjëse për këtë, sidomos, për blerjen e votës me para në dorë.


Asnjëherë nuk e ka bërë këtë gjë LSI-ja. Këtë gjë e kanë bërë kriminelët që nuk i ka futur LSI-ja në parlament. A e dini se kush i ka futur kriminelët parlament? Unë e di që Lulzim Basha do të thotë nesër që LSI-ja i ka futur kriminelët parlament, edhe drogën e ka futur LSI-ja, që edhe Saimir Tahiri punonte për llogari të LSI-së. Ai do ti thotë patjetër të gjitha këto, sepse ai pranoi të jetë një flutur më shumë në zyrën e Edi Ramës, duke braktisur kauzat e opozitës dhe duke u keqpërdorur për herë të tretë kundër Ilir Metës.


Pse jeni kaq i nervozuar me Bashën?


Nuk jam i nervozuar, jam shumë i qetë. Absolutisht, jo. Unë nuk jam nervozuar me doktorin, jo të nervozohem me Bashën.


Pse për herë të tretë?


Jua them unë. Herën e parë ai u keqpërdor nga Rama dhe nga Tahiri te çështja DoshiFufi. Ishte një kombinim i të dyja palëve.


Edhe i Bashës?


Po, patjetër. A nuk e mbani mend ju? PD-ja, që mbështeti gjithë atë kauzë që Ilir Meta do të vriste këta dy deputetë, ka humbur ka humbur për tri javë (këtë ua kam thënë të gjithëve), 7% të elektoratit të saj. Një opozitë nuk duhet të humbasë as 1% të elektoratit në vit, se opozita nuk mban përgjegjësi për ndonjë gjë në këtë vend.


Lulzim Basha mos ta gjejë fajin te LSI-ja pse po i ikin njerëzit. Ata nuk ikin thjesht për vende pune, sepse ai e mori OSHEE-në, ka marrë tërë ato drejtori. Po i vë njerëzit në punë, ti vërë të shikojmë sa vota do të marrë. Nuk janë shqiptarët të tillë.


Atë metodë që keni zbatuar ju, po zbaton.


Nuk ka zbatuar asnjë metodë të tillë LSI-ja. LSI-ja ka rininë.


Merr vende pune dhe premto vende pune.


LSI-ja ka rini dhe sot ka 600 mijë vota të reja në Shqipëri. Mbaje mend këtë që po të them!


Si 600 mijë vota?


Po, 600 mijë vota të reja.


600 mijë vota i ka PD-ja, jo ju.


Ky hall i ka bërë bashkë.


Nëse i ka pasur, duhet ti rrisë pastaj.


Ky hall i ka bërë bashkë. Do ta shikojmë!


Herën e parë tha se do të përdoret për çështjen Doshi-Fufi.


Herën e dytë ai u përdor për çështjen CEZ-DIA pas zgjedhjeve lokale në vitin 2015, ku Partia Demokratike…


PD-ja heshti për çështjen CEZ.


Jo, jo, PD-ja jo vetëm nuk heshti, por ishte pjesë e kësaj gjëje edhe z. Basha. Në një moment tepër delikat për qeverinë Rama, kishin një skandal tjetër ata, e spostoi vëmendjen me një deklaratë të regjistruar më parë, jo të bërë atë ditë, pasi doli një shkrim i orkestruar te BIRN-i, që ishte tërësisht manipulativ, ku fliste gjoja për një ish-Kryeministër dhe aludonte që ky isha unë, ndërkohë që ishte e qartë se ishte një ish-Kryeministër tjetër, i një qeverie teknike, që kishte përfituar nga CEZ-DIA.


Sipas jush, këtë e organizoi Rama?


Sipas z. Basha, me të cilin jam takuar dhe ka bërë një autokritikë për padijeninë e tij, kjo ka qenë e organizuar nga z. Rama, pra sipas tij.


Jeni takuar atëherë, apo në takimin e fundit? Jeni takuar edhe në rastin e CEZ-DIA?


Jam takuar me z. Basha edhe për reformën në drejtësi. Unë jam takuar edhe në Amerikë kur ishim bashkë te konventa për të mbështetur Hilari Klintonin.


Dhe ka bërë autokritikë?


Domethënë, e ka pranuar që është keqpërdorur, por me porosi ose me informacion të Kryeministrisë, që ata e kishin dhënë të sigurt se ky personazh isha unë, kur unë nuk isha aty.


Ndërkohë, z. Meta, përse thoni dhe përse jeni i bindur se marrëveshja Rama-Basha shkon përtej zgjedhjeve?


Nuk shkon dot përtej zgjedhjeve ajo, se në zgjedhje do të marrë përgjigjen e merituar, të jesh i sigurt për këtë që po them!


A keni frikë se midis PS-së dhe PD-së ka një marrëveshje xhentëlmenësh, pra jo e shkruar, për të bashkëqeverisur vendin…?


Nuk ka marrëveshje PS-PD, ka marrëveshje Rama-Basha, marrëveshje për hallet e tyre.


Po një marrëveshje Rama-Basha për ta qeverisur vendin, pas 25 qershorit me një qeveri me koalicion të gjerë?


Hallet e tyre nuk kanë asnjë lidhje me hallet e shqiptarëve.


Çdo me thënë?


Nuk ka…


Një koalicion me bazë të gjerë e lë LSI-në, një minorancë të pandjeshme.


Një koalicion…E para, një herë, LSI-ja do të dalë forcë e parë në këto zgjedhje. Mbaje mend këtë që po të them.


Po si do të dalë forcë e parë?


Të lutem! Kështu më ke thënë edhe para katër vjetësh. Të jap këtë, forcë e parë. Në Tiranë, një herë, e ke të padiskutueshme, por edhe në të gjithë Shqipërinë.


Si forcë e parë?


Po, forcë e parë. Ky është halli i madh që i ka gjetur, sepse e gjithë rinia e Shqipërisë është me LSI-në; ky nuk është faji ynë.


Tani, pavarësisht se si dilni, edhe po dolët ju forcë e parë, a keni frikë që PS dhe PD…?


Më fal, më fal: a tha ky 35%? Jo, nuk kam frikë fare! Nuk i bëjnë dot.


I bëjnë vetë 71 vota dhe ju lënë juve të ulur…?


Nuk do ti bëjnë dot.


Si nuk do ti bëjnë?


Po ta them unë këtë, më dëgjo me vëmendje, se më the që thotë z. Basha: Punësimet, jo punësimet. Nuk kanë lidhje me këtë gjë, ka lidhje që LSI-ja është parti e fjalës së mbajtur, një. E dyta, ka lidhje që LSI-ja e do rininë dhe ka investuar gjithçka për rininë, madje e ka vlerësuar në mënyrë maksimale rininë, ndërsa z. Basha bëri një premtim për një vit të tërë që 35% e listave të FRPD-së, të Republikës së Re, të PD-së për zgjedhjet do të ishte FRPD, apo jo? As kryetarin e FRPD-së nuk e ka në listën për deputet.


 Është stafi im, -më tha z. Basha në intervistë: Ka detyra më të rëndësishme sesa deputeti.


Ore, dakord, ai i ka këto, por ku i ka të tjerët e FRPD-së? Ku i ka ata të FRPD-së?


Bjeru sa të duash daulleve, -thotë bli këlyshë e shit qen, tregtari i Venedikut, por të ka marrë fund matrapazllëku politik.


Po, patjetër. Daullet bien për ata që kanë veshë dhe matrapaz është ky, që në vend të kërkonte garanci për drejtorin e Përgjithshëm të Policisë së Shtetit, i cili ka jo pak përgjegjësi për situatën e drogës dhe të kriminalitetit në vend, dhe që e kishte nga kauzat kryesore ky dhe që kishte mbshtetje të plotë edhe në të gjitha drejtimet në këtë çështje, shkoi dhe mori drejtorët e OSHEE-së dhe të ALUIZNI-it. Kështu që kjo është histori e përfunduar.


I mori këto institucione që të mos përdoren për të manipuluar vota.


Dhe për tu përdorur policia kundër LSI-së. Për këtë e mori.


Ka çuar ministrin e Brendshëm që e kontrollon, z. Meta.


Nuk e di nëse ministri i Brendshëm e kontrollon drejtorin e policisë.


Mund të më thoni çfarë ka ndodhur nga takimi jopublik dhe relativisht miqësor që keni pasur me z. Basha, deri te ky reagim i fundit i tij?


Ajo që ka ndodhur është që sondazhet e tregojnë z. Basha bindshëm forcë të tretë politike në Shqipëri. Së dyti, sot e vetmja garë politike reale në Shqipëri për vendin e parë zhvillohet midis PS-së dhe LSI-së. Këtë mbaje shënim.


PS-LSI?


Po. Detyra që z. Basha ka marrë në tre orët e errësirës është që të provokojë LSI-në, në mënyrë që LSI-ja të merret sa më shumë me z. Basha me shpresën që në këtë mënyrë disa demokratë, që kanë ikur nga z. Basha dhe kanë ardhur te LSI-ja, ndoshta mund të kthehen te z. Basha duke u thënë: Ne do ti heqim njerëzit nga puna dhe do të vijmë në koalicion. Kudo në Shqipëri kanë shpërndarë këtë direktivë,…


Ideja që ju jeni gjithmonë e mesmja e artë që formon qeverinë nuk do të ekzistojë më në një koalicion me bazë të gjerë, z. Meta.


Ne nuk jemi e mesmja e artë, por forca kryesore e stabilitetit, përgjegjshmërisë dhe demokracisë në Shqipëri. Sot jemi forca e parë dhe do të jemi forca kryesore qeverisëse në një aleancë pa PS-në e Ramës dhe pa PD-në e Bashës. Ata le të bëjnë çdo përpjekje për të frikësuar shqiptarët, por do të kenë një fat shumë më të keq sesa doktori im i dashur në vitin 1994 me referendumin për Kushtetutën. E mbani mend besoj?


Për herë të parë politika shqiptare po bëhet më e përgjegjshme, tha z. Rama, nuk do të flasë më anglisht dhe ne do të mirëkuptohemi pa pasur nevojë për të huajt, kurse z. Basha tha që po lind një republikë e re, ku me sa duket ju nuk keni vend, z. Meta.


Republika e OSHE-së nuk ka lidhje me Republikën e shqiptarëve dhe përgjigjen për këtë do ta marrin në datën 25 qershor.


Çfarë lidhje ka OSHE – ja këtu?


Kjo është republikë OSHE-je.


A i trembeni një koalicioni Rama Basha?


Të thashë që nuk kam pasur në llogari Nanon dhe Berishën, të cilët kanë qenë personalitete të rëndësishme, me shumë kontribute dhe me një fuqi edhe reale, jo të shqetësohem nga Romeo dhe Zhulieta, siç thotë vetë Rama.


Ju keni shkëmbyer akuza edhe më të forta me z. Rama, i kam gati, por nuk po i përmend, çfarë nuk keni thënë për të dhe ai çfarë nuk ka thënë për ju, por përsëri keni bashkëpunuar. Kush na garanton që në zgjedhjet e ardhshme, nëse z. Rama del parti e parë, gjithmonë supozojmë, nuk do të shkoni ti ngjiteni sërish si manar për të qenë pjesë e qeverisë?


Së pari, nuk besoj se do të dalë parti e parë. Së dyti, këto janë çështje që i takojnë Petrit Vasilit. Jam i bindur që ai do të shkojë…. Do ti telefonojë Petritit, nuk e di çdo të bëj Petriti, por besoj që Petriti dhe disa forca të tjera politike, jashtë PS-së dhe PD-së, mund ti bëjnë 71 mandate edhe pa këta të dy.


Çfarë do ti sugjeronit ju Petrit Vasilit, që të bashkëpunonte?


Mund ta formojnë qeverinë pa këta të dy.


Nëse Rama ju fton në koalicion, do të bashkëqeverisni sërish me PS-në pas 4-vjetëve eksperiencë?


Së pari, nuk jam unë kryetari i LSI-së.


Nuk jeni ju, por unë po ju kërkoj opinion.


Ajo që unë do ti këshilloja kujtdo që bën një marrëveshje me Ramën, është që të mos bëjë gabimet e mia. Marrëveshjet duhet të jenë shumë të detajuara dhe shumë të sakta.


Jeni zhgënjyer nga marrëveshja me Ramën?


Më fal, pra! Duhet të jenë shumë të qartë, sepse ndryshe nuk ka marrëveshje.


Me Ramën?


Nuk mund të ketë marrëveshje.


Ndërkohë, në qoftë se votat e LSI-së do të jenë të nevojshme për të çuar balancën majtas apo djathtas, a e shikoni të mundshëm një bashkëpunim midis PD-së dhe LSI-së për të nxjerrë Ramën në opozitë? Cili është opinioni juaj, sepse natyrisht nuk e vendosni ju? Supozojmë që Rama nuk i arrin 71 mandate që po kërkon.


Rama dhe Basha do të jenë në opozitë, sepse demokratët dhe socialistët do të jenë kundër republikës së OSHE-së.


Kjo është në përgjithësi, unë po ju pyes konkretisht.


Mbaje këtë deklaratë. Unë ju thashë që LSI-ja është forcë e parë.


A ka një mundësi reale që ju ti bashkoni votat…


Edhe sondazhet që nxjerrin, i bëjnë të dy bashkë për të krijuar idenë që nuk ka ndryshuar ndonjë gjë e madhe në Shqipëri, në mënyrë që njerëzit të dekurajohen në vendosmërinë e tyre për të bërë një ndryshim.


A ekziston si mundësi që të kemi sërish një koalicion PD-LSI për ta lënë PS-në në opozitë?


Nuk është detyra ime të merrem me këto mundësi. Detyra ime është të mbështes zgjedhjet e lira e të ndershme në Shqipëri, kjo është shumë e rëndësishme. Tu them të gjithë atyre që po u bëjnë presione nga më të papranueshmet…


Basha, tha: Për herë të parë po ndodh një gjë, që nuk ka ndodhur kurrë me zgjedhjet në Shqipëri, po garantohen zgjedhjet që do të jenë të paprekshme nga administrata dhe nga influenca e saj.


Zgjedhjet tashmë janë dhunuar nga task forca, që po funksionon si gestapo, kjo është mjaft evidente. Standardet e zgjedhjeve z. Basha i tregoi, se çfarë standardesh ka ai në mendjen e tij, standarde janë ato që duke injoruar dhe mosmbledhur forumet e partisë së tij, vajti dhe çoi një listë fshehurazi në KQZ. Meqenëse është marrë shumë me LSI-në, do ti them që LSI-ja nuk merr lekë për të vendosur deputetët në listë.


Çfarë po thoni, që z. Basha ka marrë lekë për të vendosur deputetë në listë?


Jo, nuk e di këtë gjë, këtë le ta dëgjojnë demokratët, dhe nuk ka marrë lekë as për të vendosur kryetarët e bashkive nëpër lista.


Çfarë do të thënë kjo? E keni me Bashën këtë?


I dhashë një përgjigje dhe nuk i bëra ndonjë akuzë, pastaj demokratët le ta gjykojnë vetë këtë gjë. Listat e LSI-së i bën LSI-ja, i bëjnë forumet e LSI-së, nuk i bëjnë kryetarët e partive të tjera.


Është diskutuar këtu në studio në një nivel komentatorësh dhe një mundësi e tillë, që të ketë sërish një koalicion PS-LSI, por duke kushtëzuar që kryeministër të mos jetë Rama, a ka mundësi?


Unë jam i bindur që kryeministri do të jetë i LSI-së dhe do të jetë Petrit Vasili. LSI-ja do ti japë një shans Ramës që të jetë pasagjer, sepse ai atë punën e timonierit, që e ka me qejf, nuk e bën dot.


Si nuk e bën dot? Tani arritët në përfundimin që nuk e bën dot?


Nuk e bën dot.


Po ishit 4 vjet me këtë timonier?


E provuam.


Kishit hipur në varkën e tij dhe ju paska ruajtur Zoti, se do të ishit përplasur me ndonjë shkëmb?


E kishim këtë marrëveshje, e duruam nga fillimi deri në fund, tani nuk e bën dot.


Ju po thoni që qeverisja e Ramës…


Në qoftë se shqiptarët mendojnë që e bën, në rregull. Unë po them që punën e timonierit nuk e bën dot, pasagjer patjetër.


Çdo me thënë pasagjer?


Një shans për pasagjer mund të jetë patjetër.


Çdo me thënë? Ju po deklaroni që nëse do të varet nga votat e LSI-së, Rama nuk do të jetë më kryeministër?


Mund të jetë, nuk e di, kjo i takon Petrit Vasilit.


Po, por pak a shumë këtë po thoni, që votat e LSI-së nëse janë të nevojshme nuk do ta bëjnë më Ramën kryeministër?Timonieri mund të marr bashkëtimonierin tjetër dhe nuk ka më nevojë fare për ju, z. Meta?


Flutura në kabinën time!


Nuk ka rëndësi. Ndërkohë, çfarë ka pasur parasysh Kryeministri kur tha që Meta e përfaqëson PD-në më mirë se të gjithë ata që janë në PD?


Ai këtu ka qenë relativisht i drejtë, që unë e kam përfaqësuar PD-në në disa raste më mirë se Lulzim Basha, kjo është e padiskutueshme, sepse Lulzim Basha e ka diskredituar Partinë Demokratike te reforma në drejtësi me qëndrimet e tij inkoherente, me çorganizimin e plotë, duke krijuar bindjen se kjo parti kishte frikë nga reforma në drejtësi. Unë vetëm në një takim që bëra me Lulzim Bashën, për shkak të një problemi që ndodhi parlament, që ata krijuan idenë se po bëheshin manipulime, apo ku e di unë, arrita të kuptoj, se nuk isha marrë fare me këtë çështje, që thelbi i këtyre problemeve ishte vetëm një çështje. Pasi e kuptova këtë gjë i thashë Lulzim Bashës mos u merr me këto detajet e tjera, ajo që u zgjidh, 85-a, çfarë ishte ajo, merru me këtë gjë dhe në qoftë se ti nuk bën lojë, pra më jep fjalën, dhe ma dha fjalën aty dhe e mbajti, me thënë drejtën, se e kisha atë frikë, që do ti qëndrosh kësaj gjëje, unë këtë gjë do ta zgjidh, se ti e ke të drejtën, ty ta ka dhënë Komisioni i Venecias. Pra, pas kësaj, unë bëra gjithçka që kjo gjë të zgjidhej e të tjera, përndryshe Partia Demokratike do të ishte shpërbërë me kohë, do të ishte shpërbërë si një armike e reformës në drejtësi, do të kishin dalë shumë deputetë si patriotë se do të kishin votuar këtej, ata do të kishin dalë në rrugë e në çadër me kohë dhe fati i tyre nuk dihej se si do të ishte, por vendi ynë nuk do ta kishte marrë rekomandimin pozitiv për statusin e vendit kandidat.Meta, pas marrëveshjes Rama-Basha thatë se nuk jeni kontaktuar as nga Rama, as nga Basha, kanë qenë vetëm takime të rastësishme. Pra, për marrëveshjen nuk keni…


Me Ramën jam takuar, kam komunikuar edhe disa mesazhe, i kam dërguar edhe dy mesazhe dje, që duhet ti ruaj dhe duhet ti ketë parasysh.


Ramës, dje? Çfarë i keni thënë?


Komunikimet tona.


Çfarë i keni thënë?


Lidhur me zgjedhjet.


Çfarë i keni thënë?


I kam thënë që të ketë përgjegjësitë maksimale për këtë proces, sepse është proces tepër serioz.


Po kjo nuk ka ndonjë gjë.


Jo kaq, asgjë. A më pyetët a kam komunikim? Për këto komunikime.


Po për marrëveshjen, a ju vunë në dijeni ose a ju dhanë më shumë detaje? A ju dërguan një kopje të marrëveshjes apo e patë në televizor?


Marrëveshjen e kam të qartë, të gjithë shqiptarët duhet ta kenë të qartë, kemi një marrëveshje Rama-Basha. Duan të votojnë për njërin, është sikur kanë votuar për tjetrin, është e njëjta gjë.


Po mund të jenë edhe në një koalicion, se nuk është problem…


Nuk ka asnjë problem, nuk ka asgjë të keqe.


A e shihni të mundshëm një koalicion…


Problemi nuk është ky. Problemi është se këta po përpiqen të cenojnë standardin e zgjedhjeve. Kaq.


A e shihni të mundshëm një koalicion PS-PD-LSI pas zgjedhjeve?


Një koalicion i tillë është i pamundur.


Pse?


Sepse duhet të ketë koalicion, sipas meje, të të gjitha forcave që janë kundër Republikës së OSHEE-së, që janë për një vend me integritet të institucioneve, me in