e Marte 21 Tetor 20141327 pm


Dekani i Ekonomikut Salaj Pse zgjodha Metropolitan pas La Sapienzabr brDekani i Fakultetit Ekonomik te SHLUP br    Universiteti Metropolitan Tirana flet per pervojen e tij ne Universitetin me te njohur italian La Sapienza ku edhe eshte doktoruar dhe perfshirjen e tij ne sistemin arsimor shqiptar Florian Salaj shpalos vizionin e stafit akademik dhe atij drejtues ne ShLUP Universiteti Metropolitan Tirana per te qene promotor i arsimit te larte ne vend Dekani Salaj pasqyron arsyet perse studentet kane zgjedhur Metropolitan dhe cilat jane avantazhet qe ata do te gjejne prane ketij universitetibrSi i diplomuar me PHD i Universitetit La Sapienza te Romes ju i perkisni asaj berthame te vogel bashkeqytetaresh tane qe kane perfunduar studimet doktorale ne universitetet e klasifikuara nder me te mirat e Botes Si e vleresoni nivelin aktual te arsimit shqiptar Ne cfare mase ka perputhshmeri te nivelit te mesimdhenies ne Shqiperi me vendet perendimorebrshte e vertete une kam mbaruar studimet doktorale per Ekonomi e Finance ne Qeverisjen e Ndermarrjeve ne vitin 2013 ne Universitetin e Romes La Sapeinza Per fat te mire kam pasur eksperienca te meparshme ne mesimdhenie dhe mund te them se kam disa njohuri per arsimin shqiptar Sipas mendimit tim ka nje deshire te madhe te te rinjve per tu arsimuar dhe afirmuar ne shoqeri e cila do te duhej te gjente nje oferte ne mesimdhenie me te njejten cilesi si dhe deshira per tu arsimuar Niveli aktual i sistemit arsimor ne Shqiperi ne mendimin tim ka nevoje te permiresohet duke gjetur nje te mesme te perpjesshme midis eksperiences akademike vendase me prurjet e reja qe kane mbaruar ciklet e avancuara ne Universitetet Perendimore kjo per sa i perket stafit akademik Nga ana tjeter duhet nje investim me i madh ne fushen e kerkimit me qellim rritjen e kapacitetit shkencor brenda universiteteve per te bere te mundur ne kete menyre qe nga qendrat kerkimore te tyre te vijne propozime per zgjidhjen e problemeve konkrete ne shoqeribrPer sa i perket pyetjes ne lidhje me perputhshmerine e sistemit tone arsimor me ate perendimor jane bere perpjekje duke iu pershtatur sistemit te Bolonjes ne oferten e planeve mesimore Por akoma shume duhet bere per te krijuar kulturen akademike sidomos ne fushat ekonomike-shoqerore ne ekonomine e tregut ne tecilat nuk kemi pasur eksperience nga e kaluara Ne perendim mesimdhenia azhornohet vazhdimisht duke iu pershtatur realitetit konkret Sistemi yne mendoj qe eshte akoma statik dhe nuk ka mundur ende te perdore realitetin si nje fushe nga te marre shembujt konkrete brDuke qene se MAS eshte duke bere nje reforme ne arsimin e larte ne Shqiperi dhe universiteti ku ju punoni ka kaluar me sukses procesin e kontrollit mendoni se kjo i ka dhene me shume besueshmeri arsimit te larte duke rritur kredibilitetin e tijbrPadiskutim qe procesi i kontrollit ishte i domosdoshem Rritja e kerkeses per cilesi ne sistemin arsimor tenton qe te eliminoje abuzimet me deshiren e madhe te studenteve shqiptare per arsimim duke hedhur hapin e pare drejt sigurimit te te drejtes se tyre per nje studim cilesor Padyshim qe sot arsimi i larte eshte me i besueshem se dje dhe une jam i nderuar qe punoj ne nje nga Universitetet qe kaluan procesin e kontrollit dhe qe eshte i drejtuar drejt cilesise ne kerkim dhe mesimdhenie Vizioni i SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana ka qene te pozicionohet nder institucionet me te mira te arsimit te larte ne vend dhe per kete strategjia qe ka ndjekur ka qene ajo e fokusimit ne dy fakultete elitare atij te Inxhinierise dhe Fakultetit te EkonomisebrSic thate UMT eshte i perqendruar ne inxhinieri dhe ekonomi Ne nje treg gjithnje e me shume dinamik cfare roli luan perqendrimi i nje universiteti ne nje leme te caktuar ne rritjen e cilesise se mesimdheniesbrFokusimi nefusha te caktuara lejon qe energjite e universitetit te perqendrohen ne lemine e caktuar ne rastin tone inxhinieri dhe ekonomi Nje strategji e tille eshte ndjekur per te krijuar dy fakultete elitare me nje nderthurje te eksperiencave te akademikeve me eksperience shumevjecare me pedagoge te rinj te formuar ne universitetet perendimore Kuptohet qe per te arritur integrimin e profileve te ndryshem dhe cilesine elitare nuk eshte e keshillueshme nje harxhim i energjive ne shume fusha duke rritur problematikat organizative te kontrollit te cilesise etj Ndaj dhe SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana i perqendruar ne keto dy lemi ia doli qe duke u bazuar ne cilesine dhe perkushtimin e stafit dhe drejtuesve te tij megjithese nje institucion i ri te kaloje me sukses procesin e kontrollit dhe te afirmohet si nje nder institucionet kryesore te ofertes akademike ne vendbrSi po ecen procesi i transferimeve prane SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana dhe a kane hasur probleme studentet me dokumentacioninbrProcesi i transferimeve po ecen normalisht duke patur parasysh edhe ndodhite e fundit me mbylljen e disa universiteteve Problemi me i madh qe kemi hasur eshte mungesa e dokumentacioneve qe kane disa studente Nje nder mungesat me te medha jane numrat e matrikulimit dhe listat e notave por edhe programet e lendeve qe kane zhvilluar studentet pa te cilat nuk mund te perfundoje procesi itransferimit Ne jemi treguar shume te kujdesshem gjate ketij procesi pasi shume studente qe kane ardhur kane qene te shqetesuar rreth licensimit te programeve procesit te akreditimit dhe njohjes se provimeve te dhena Studente te tjere qe kane dashur te vazhdojne masterin prane dhe kane perfunduar studimet bachelor ne nje nga IAL-te e mbyllura kane hasur probleme me marrjen e listave te notave qe vertetojne mbrojtjen e diplomesbrStudentet qe jane transferuar te ne i jane nenshtruar nje testi per te matur njohurite e tyre ne menyre qe te pershtatet sa me mire mesimdhenia drejt atyre njohurivete reja sipas programeve qe ne ofrojmebrReferuar reformes ne arsimin e larte per te cilen shpreh pergezimet e mia ky fillim viti akademik paraqitet me i ngarkuar me transferime studentesh nga IAL te tjera krahasuar me vitet e shkuara akademike Krahas risive dhe sfidave qe vijne si rezultat i zhvillimit dhe permiresimit te vazhdueshem te arsimit te larte stafi akademik dhe komisionet perkatese te SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana po procedojne me normalitet me aplikimet e paraqitura sipas legjislacionit ne fuqi qe na perditesohet vazhdimisht nga Ministria e Arsimit dhe SportitbrNder problematikat kryesore do te permendja mangesite ne dokumentacion te disa aplikanteve per transferim qe vijne nga disa IAL qe u eshte hequr licenca lista notash programe lendesh nr matrikulimi etj Me specifik eshte rasti  i studenteve qe kane mbyllur ciklin e pare te studimeve dhe aplikojne per tu regjistruar ne programe te ciklit te dyte te studimeve por u mungon diploma Bsc pavaresisht mbrojtjes se suksesshme te saj Mbetem optimist per situaten pasi Ministria e Arsimit dhe Sportit mban kontakte te vazhdueshme me IAL-te perfshire SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana qe mund te presin studente dhe na ve ne dispozicion elementet e sipermendur ne rastet e ekzistences se tyrebrNderkohe sfida e vazhdueshme e SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana per cdo vit akademik eshte rritja e cilesise ne mesimdhenie e veprimtari shkencore Per te pershtatur situaten aktuale me qellimin e permendur aplikantet per transferim prane institucioni tone i nenshtrohen testit mbi vleresimin e njohurive aktuale te tyre per ti afruar ne te ardhmen me standardet e njohurive te reja sipas programeve qe ofrojmebrfaremundesishofrohen per studentet e rinjqeregjistrohen ne MetropolitanbrMundesite per studente qe vazhdojnestudimet prane Metropolitan jane te shumta Se pari duke nisur qe nga ambjentet te cilat jane nder me bashkekohoret laboratore me teknologjine me te fundit ku mund te permend qe Metropolitan ka aktualisht pese laboratore ne sherbim te fakultetit te inxhinierise laboratore te pajisur me materiale te siguruara nga nje bashkepunim me nje nder kompanitelidernebotenefushen e pajisjeve teknike laboratorike si Elettronica Veneta ku pedagoge te Metropolitan do te marrin edhe trajnimin e duhur nga ekspertet e kesaj kompanie mbi perdorimin dhe venien ne sherbim te studenteve te ketyre pajisjevebrNje tjeter avantazh i te studiuarit neSHLUP Universiteti Metropolitan Tirana jane stafi pedagogjik shte krijuar nje nderthurje midis pedagogeve te cilet kane nje eksperience te gjate akademike dhe pedagogeve te cilet kane mbaruar me rezultate te shkelqyera ne universitetet me prestigjoze ne perendim Ketu mund te permendimrektorin e SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana Prof Dr Gezim KARAPICI rektori i pare i UPT dhe nje nder personalitetet me telarta te botes akademike ne Shqiperi edhe profesorete tjerete shquar ne fushat e tyresiProf Asc VioletaIcka Prof Asc Miriam Bogdani Prof Dr Ismail Demneri Prof Dr NikollaNika Dr MaksimCipietjbrSHLUP Universiteti Metropolitan Tirana ka nje game te gjere bashkepunimesh me partnere vendas dhe te huaj Mjafton per tu permendur bashkepunimi qe Metropolitan ka me nje nder universitetet me te mira ne fushen e inxhinierise si Frederich University ku studentet tane mund te transferojne studimet e tyre prane ketij universiteti duke perfituar nje eksperience te re dhe pervoje ne fushen e inxhinierise por me rendesishmja nje diplome te leshuar nga ky universitet Bashkepunime te tjera me bizneset vendase per mundesine e punesimit te studenteve tane ne kompanite me te mira ne vend ne fushen e inxhinierise se ndertimit inxhinierise kompjuterike dhe bankavebrZhvillimi i vazhdueshem i SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana u siguron te gjithe studenteve te ketij institucionibrSe pari per shkak te laboratoreve te teknologjise me te fundit me pajisje qe hyjne per dhe aplikohen per here te pare ne Ballkan si Laboratori i Elektroteknikes dhe Laboratori Elektrik marre prane kompanise lider ne bote ne fushen e Teknologjise se Informacionit Elletronica Veneta Laboratori i Ndertimit i standardeve me moderne Pajisja me moderne e germimit CPT qe hyn per here te pare ne Ballkan Laboratori i Informatikes dhe Laboratori i Shkencave te NatyresbrSe dyti per shkak te bashkepunimeve te shumta stafi i Metropolitanit ngriti per here te pare flamurin shqiptar ne hollin madheshtor te bashkepunetoreve nga e gjitha bota te kompanise gjigande Elletronica Veneta ne trajnimin e tij te pare mbi pajisjet me te fundit te IT i cili do te pasohet nga disa trajnime te tjeraUniversiteti Frederick ne Qipro nje nder universitetet me prestigjoze dhe me perfaqesi ne disa shtete Evropiane rrenjet e veta i takojne Britanise ofron per studentet tane mundesine e vazhdimit te ciklit te studimeve prane fakulteteve te tij duke i pajisur me Diplomen e Frederick University of Cyprus si dhe trajnimin e vazhdueshem akademik te pedagogeve tane Bashkepunime per praktika e punesime me biznese te shumta vendase dhe te huaja kjo fale konsorciumit te bizneseve ne fushen e inxhinierise pjese e te cilit eshte SHLUP Universiteti Metropolitan Tirana Bashkepunime per praktika e punesime me institucionet shteterore si edhe bashkepunime me universitete te tjerabrSe fundmi por jo per nga rendesia prane Metropolitan Tirana studentet do te gjejne stafin akademik me te kualifikuar ne Shqiperi me emrat e mirenjohur te fushave perkatese siProf Dr Ilir Vullka Prof Dr Ismail Demneri Prof Asoc Violeta Icka  Dr Maksim ipi Dr Nikolla Nika Prof Dr Jakup Agalli Prof Asoc Lutfi Saqe Prof Dr Luan Karcanaj Prof Asoc Jorgji Korra Prof Dr Viktor Kabili Prof Dr Vasillaq Kedhi Dr Florian Salaj Dr Edlira Mali Prof Dr Shpetim Bozdo Prof Dr Vladimir Jorgji Dr Evis Kumi Dr Ferit Balla Prof Asoc Manjola Naco etjbrE padyshim Rektori i ketij institucioni Prof Dr Gezim Karapici si drejtues i ketij ekipi te pakonkurueshem rektori i pare i Universitetit Politeknik te Tiranes qendron ne krye te perpjekjeve dhe suksesit te SHLUP Universiteti Metropolitan Tiranatweet

br