Në korrik të vitit 1912, gazeta mjekësore dhe kirurgjikale e Bostonit festoi Supremacinë Amerikane, duke vënë në dukje se suksesi i madh i atletëve amerikanë në Lojërat Olimpike të Stokholmit është sa interesant fiziologjikisht, po aq edhe si kënaqësi kombëtare. Megjithëse Suedia fitoi më tepër medalje në përgjithësi, atletët nga Shtetet e Bashkuara fituan më tepër medalje ari me një diferencë të ngushtë 25-24. Cili ishte shkaku i dominancës së tyre? Popullata e gjerë e Shteteve të Bashkuara është një përzierje e të gjitha racave dhe në këtë mënyrë ka më shumë mundësi të përzgjedhë shtamet më të mira dhe ti ushqejë ato. Atletët amerikanë ishin më mirë të ushqyer dhe të stërvitur se kundërshtarët, e cila të çon sërish në superioritetin fizik. Për më tepër, dispozicioni intensiv kombëtar i nxit atletët të trajnohen me më shumë padurim dhe në vazhdimësi, si dhe me qëllimin profesional për të fituar. Megjithëse nëntonet eugjenike janë venitur, mjekët kanë ruajtur interesin e tyre në Lojërat Olimpike. Qendra e vëmendjes në kompeticionin 4 vjetor ndriçon ndryshime dramatike në mjekësi dhe në sport.


Njohuritë për lojërat e lashta kanë qarkulluar në literaturën mjekësore, madje para se Pierre de Coubertin ti ringjallte Lojërat Olimpike në 1896. Një ese në gazetën mjekësore dhe kirurgjikale të Bostonit, rreth fuqisë së mendjes mbi trupin, përshkroi grekun e vjetër i cili vdiq në vend nga gëzimi i tepruar, teksa shihte tre djemtë e tij të kurorëzoheshin me dafina në Lojërat Olimpike(1851). Autorë të tjerë nxorën mësime nga trashëgimia e Lojërave Olimpike. Disa paralajmëronin se trajnimi i tepruar atletik devijonte energjitë nga zhvillimi mendor, duke i lënë adoleshentët apatikë dhe të vonuar. Ishte vënë re në mënyrë të veçantë nga grekët se asnjë, që në djalëri fitoi çmim në Lojërat Olimpike, nuk u dallua kurrë më vonë. (1867) Në kontrast, një rishikim i vitit 1891, shpresonin se edukatorët mund të mësonin nga teknikat e lashta dhe të përmirësonin trajnimin atletik në shkollat amerikane.


Kur filluan Lojërat moderne në Athinë, më 1896, mjekët ishin pak të interesuar. Interesimi më i madh i tyre ishte në maratonë. Nxehtësia dhe lagështia i munduan maratonistët në St. Louis në vitin 1904: ku nga 27, 14 e mbaruan garën. Fituesi, i cili u mbështet gjatë garës me sulfat striknine (krijon konvulsione muskulore, që mund të çojnë deri në vdekje), pesë vezë dhe konjak, si rrjedhojë iu nevojit ndihma e katër mjekëve. Nxehtësia shkaktoi gjithashtu probleme në Londër dhe në Stokholm. Kur lojërat rifilluan në vitin 1920 në Antwerp, atletët iu nënshtruan ekzaminimeve fizike. Shtetet e Bashkuara dërguan ekipin e parë të mjekëve në Olimpiadën e Parisit në vitin 1924. Mbikëqyrja e kujdesshme mjekësore vazhdon që atëherë.


Mjekët janë interesuar për Lojërat Olimpike për disa arsye. Në vitet 1920, ata hetuan limitet e fiziologjisë njerëzore. Një grup studioi rremtarët e Yale-s, të cilët fituan medalje ari në Paris. Një mekanizëm i zgjuar zbuloi se në shpejtësinë e tyre garuese 19.3 kmh tetë burrat prodhonin katër kuaj fuqi, një rritje 20-fish e metabolizmit në qetësi (1925). Një studim i vitit 1937, i publikuar në gazetë, tregoi se atletët e Olimpiadës së Berlinit, të vitit 1936, konsumonin 7300 kalori në ditë.


Disa herë vetë vendi organizues u bë problem. Shtetet e Bashkuara kërcënuan se do të bojkotonin Olimpiadën e Berlinit, derisa Hitleri u zbut dhe lejoi atletët e zinj dhe hebre të konkurronin. Politika e bojkotit doli përsëri në sipërfaqe në Olimpiadën e Moskës, të vitit 1980, kohë kur marrëdhëniet midis SHBA-së dhe Rusisë ishin të tendosura, si pasojë e pushtimit Sovjetik të Afganistanit. Vende të tjera organizatore krijuan shqetësime mjekësore. Roger Bannister, i cili ishte personi i parë që vrapoi një milje, më pak se 4 minuta, disaprovoi plotësisht mbajtjen e lojërave të vitit 1968 në lartësi të madhe në Mexico City. Dhe vërtet, disa qindra atletë pësuan kolaps në atë Olimpiadë, nga migrena, shoku, sinkopi, ose nga eksitimi emocional. Frika nga patogjenet lokale u shfaq para Olimpiadës në Seul (encefaliti Japonez) dhe Barcelona (streptokok rezistent ndaj shumë ilaçeve). Çdo paralajmërim u pasua me përgënjeshtrime të fuqishme. Ngjarjet Olimpike tërheqin sot miliona vizitorë dhe kërkojnë planifikim të kujdesshëm mjekësor. Frika nga terrorizmi u shfaq gjithashtu, sidomos pas atentatit me bombë në Atlanta, ku mbetën dy të vdekur dhe 111 të dëmtuar.


Siguria në sportin Olimpik ka mbetur një shqetësim i përhershëm. Akademia Franceze e Mjekësisë caktoi një komitet para Lojërave të Parisit në 1924, për të studiuar efektet e atletikës moderne në sistemin njerëzor. Testet rezultuese zbuluan një numër alarmant rastesh të zemrës së atletit. Studime pasuese, nga vitet 1920 (në atletë nga Olimpiada e Amsterdamit 1928) deri në vitet 1990 kanë prodhuar dëshmi kontradiktore, në lidhje me çështjen se trajnimi intensiv fizik mund të shkaktojë zmadhimin e zemrës. Disa sporte janë shqyrtuar në mënyrë të veçantë. Në prag të Olimpiadës së Atlanta-s, një shqyrtim i ashpër krahasoi gjimnastikën për femra me abuzimin e fëmijëve, duke argumentuar se, megjithëse gjimnastika elitë mund të sigurojë një eksperiencë të thellë kuptimplotë për atletet, ajo mund të rezultojë gjithashtu në çrregullime serioze, jetë fizike dhe psikologjike kërcënuese. Duke cituar dëmtime, çrregullime të të ngrënit dhe probleme sociale, autorët paralajmërojnë se të rinjtë e talentuar, në çdo nivel konkurrues, duhen mbështetur në vend që të dëmtohen nga sporti i tyre, teksa hyjnë në moshë madhore.


Një lloj tjetër kontrolli mjekësor doli në vitet 1950. Duke komentuar për një simpozium rreth fiziologjisë Feidipiane (maratonomaku që përshkroi 40 km në Greqinë e vjetër), një artikull i vitit 1957 vuri në dukje përmirësimet dramatike në performancë. Çfarë e shpjegonte këtë epidemi të thyerjeve të rekordeve? Artikulli konsideroi kontribute të mundshme nga trajnimi, dieta, antibiotikët dhe motivimi, por u fokusua në shpjegimin spekullativ: se amfetamina po përdorej nga disa atletë për ti ndihmuar ata të thyenin ndryshe rekorde të pakundërshtueshme. Praktika të tilla, nëse ndodhnin me të vërtetë, janë të rrezikshme dhe etikisht të padëshirueshme. Çdo dekadë, që kalon, sjell skandale të reja rreth drogave që rrisin performancën. Pasi Komiteti Olimpik i SHBA-së pranoi se shtatë çiklistë (përfshirë katër medalistë), kishin marrë transfuzione gjaku në Lojërat e Los Angeles-it, një artikull bombastik e dënoi këtë praktikë jo vetëm sepse ishte e rrezikshme, në mënyrë të veçantë në dritën e epidemisë së SIDA-s, por edhe se përfaqëson një tentativë terapie mjekësore për ti garantuar atletëve një avantazh konkurrues të padrejtë. Kur Ben Johnson-it iu hoq medalja e arit në Olimpiadën e Seulit, në gazeta u shqyrtuan rreziqet mjekësore dhe pasojat ligjore të përdorimit të steroideve (1989). Më pas doli eritropoetina. Një fiziolog holandez shkroi në gazetë se Lojërat e ardhshme Olimpike ishin quajtur tashmë Olimpiada Hematokritit dhe detyrimi i mjekut u bë i qartë: Profesioni mjekësor ka përgjegjësinë të shqyrtojë me kujdes këto pasoja të pafavorshme të zhvillimit shkencor.


Drogat që përmirësojnë performancën i kanë hedhur një hije të gjatë lojërave Olimpike moderne. Nëse agjentët janë striknina, heroina, kokaina dhe morfina, që atletët e përdorën në Olimpiadën e Athinës në vitin 1896 ose amfetaminat, steroidet dhe eritropoetina, që e përdorin disa sot, dilema mbetet e njëjtë. Një specialist i mjekësisë sportive vuri në dukje, në vitin 2004, se tërheqja nga drogat që përmirësojnë performancën është thjesht që ata të lejojnë përmbushjen e premtimit mitik të performancës atletike pa kufi, termi hubrist