Produktet specifike, aktiviteti fizik, pesha e duhur, mbrojtja ndaj diellit dhe absolutisht jo duhanit. Mbajtja e një lëkure të re është e mundur, nëse ndiqni këto hapa të sakta dhe rezultatet do të jenë të shkëlqyera. Kjo është një nga temat e kongresit të 39-të kombëtar të Shoqërisë Italiane të Mjekësisë Estetike (Sime), e cila u hap në Romë.


Parandalimi është më i mirë se kurimi, madje edhe në mjekësinë estetike: gjithnjë e më shumë gratë u drejtohen specialistëve, jo për të bërë trajtime, por për të kontrolluar dhe për të kërkuar produkte kozmetike dhe mbi të gjitha duan të edukohen për të parandaluar dëmtimin e plakjes. Për ne është një arritje e madhe dhe ne jemi në gjendje të kemi rezultate të mrekullueshme, shpjegon Emanuele Bartoletti, president i Sime.


Atëherë ja këshillat që duhen mbajtur mend:


DIETA: Mos u shëndoshni dhe humbni peshë në vazhdim. Veçanërisht pas moshës 40, më mirë një kilogram më shumë se një më pak.


AKTIVITETI FIZIK: është esenciale të bëni sport dhe veprimtari aerobike për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe oksigjenimin e qelizave të lëkurës.


DIELLI: duke u ekspozuar shumë në diell, plaket lëkura. Prandaj duhet gjithmonë të bëhet në kohën e duhur dhe me mbrojtjen e duhur. Ardhja e re në treg, me ekranin 100, tregohet për pacientët në rrezik, të tilla si ato me fenotip të qartë ose me keratozë aktinike, shpjegon Bartoletti.


DUHANI: Pirja e duhanit, për lëkurën, është vetëvrasje sepse zvogëlon vaskularizimin. Rezultati është një lëkurë e shurdhër, gri dhe më pak elastike.


KREMI I DUHUR: Nga acidi hialuronik në glikolik, produkti kozmetik i aplikuar në shtëpi e bën dallimin. Ardhjet e fundit janë produkte me bazë peptide që kanë një veprim parapharmakologjik. Ata janë proteina që stimulojnë prodhimin e fibroblasteve dhe kolagjenit, duke arritur në qelizat e yndyrës nënlëkurore, me rezultate të mëdha.


MOS U SHTIRNI: Mos u shtirni duke treguar moshën më pak sesa ajo reale, përfundon eksperti, çdo përpjekje është patetike. Qëllimi i mjekësisë estetike është që të duken mirë burrat dhe gratë në moshën që janë.


22 maj 2018 (gazeta-Shqip.com)