Kjo është ajo që del nga një hulumtim britanik në studimet më të fundit mbi këtë temë, e cila duket se e hedh poshtë moton e filmit të famshëm No sex please, were British. Sipas statistikave, në fakt, çdo subjekt i Madhërisë së Tij do të kishte mesatarisht 5,800 marrëdhënie në jetë.


Në të kundërt, mungesa e seksit do të rriste rrezikun e një sërë problemesh shëndetësore, nga sëmundjet e zemrës në stres, deri te vështirësitë në ereksion. Për të listuar efektet anësore të mungesës së seksit është sajti HackSpirit, që citon rezultatet e studimeve të fundit shkencore. Duke bërë seks të paktën dy herë në javë, përgjysmohet rreziku i arterieve të penguara te njerëzit, në krahasim me ata që bëjnë seks më pak se një herë në muaj.


Përveç kësaj, sipas një studimi të botuar në ‘Gazetën e Mjekësisë Seksuale’, seksi redukton nivelet e homocisteinës, një substancë që mund të shkaktojë probleme në zemër. Në fakt, besohet se marrëdhëniet e rregullta sjellin përfitime për njerëzit për qarkullimin dhe shëndetin vaskular. Me përfitime më pak të theksuara për gratë. Për më tepër, për të dy seksi do të ishte një armik i stresit, falë rritjes së endorfineve dhe oksitocinës.


Jo vetëm kjo, qelizat gri të të moshuarve gjithashtu përfitojnë nga një jetë e rregullt seksuale: studimet në universitetet e Oxford dhe Coventry kanë zbuluar se ata që janë seksualisht aktivë kanë një rezultat më të lartë në testet e gatishmërisë gjuhësore dhe perceptimit vizual. Gjithashtu edhe sistemi imunitar përfiton nga seksi.


Në veçanti, prodhimi i imunoglobulinës A, një antitrup që lufton sëmundjet si gripi, theksojnë ekspertët në Daily Mirror, duke cituar një studim nga Universiteti Wilkes në Pensilvani. Dhe përsëri, për burrat që kanë marrëdhënie seksuale më pak se një herë në javë dyfishohet rreziku i zhvillimit të mosfunksionimit erektil në krahasim me ato që kanë marrëdhënie më të rregullta.


Ndërsa, sipas një studimi të Shteteve të Bashkuara, për ata që kalojnë çatinë e 21 takimeve erotike në vit, rreziku i zhvillimit të tumorit të prostatës është ulur me 33%. Një pauzë e zgjatur nga aktiviteti seksual ndikon gjithashtu në kënaqësinë e femrës, uljen e lubrifikimit dhe rritjen e rrezikut të problemeve të emocioneve ose arritjes së orgazmës.


Së fundi, pornografia nuk është një aleat: shikimi shumë shpesh mund të de-sensibilizojë njerëzit dhe ta bëjë më të vështirë për ta që të ngazëllehen në dhomën e gjumit.


20 korrik 2018 (gazeta-Shqip.com)