Djali i ish-diktatorit Enver Hoxha dhe Nexhmije Hoxha, Iliri, i është drejtuar me një letër të hapur kryeministrit Edi Rama, pas prishjes së shtëpisë në kuadër të projektit të Unazës së Madhe.


Në këtë letër, ai zbulon edhe mesazhin që i ka dërguar drejtueses së IKMT-së, ditën që fadromat kishin shkuar për të shembur pallatin.


“Qëllimi i znj Dallëndyshe Bici ishte që me cdo kusht të nxirrte në mes të katër rrugëve familjen e Enver Hoxhes, dhe ia arriti qellimit”, shkruhet në letër që është për dijeni edhe të dy ambasadave në Tiranë, asaj të SHBA dhe BE-së.


“Pas presioneve të vazhdueshme arrogante të punonjësve të IKMT , duke na prerë dhe dritat për ta bërë fakt të kryer, na nxorrën me dhune nga banesa, ku kishin mbetur shumë relike dhe materiale të Enver Hoxhes si dhe objekte tona personale”, thuhet më tej.


Ilir Hoxha paralajmëron gjithashtu padi ndaj IKMT.


nexhmije hoxha shtepi prishje


Në vijim letra e plotë e Ilir Hoxhës, drejtuar Edi Ramës.


Tiranë, më 29.06.2020


LETËR E HAPUR


DREJTUR: ZOTIT EDI RAMA

KRYEMINISTER I SHQIPËRISË


PËR DIJENI: ZONJËS YURI KIM

AMBASADORE E SHBA


ZOTIT LUIGI SORECA


AMBASADOR I BE


ZONJËS ERINDA BALLANCA


AVOKATE E POPULLIT


KOMITETIT TË HELSINKIT PËR MBROJTJEN E TË DREJTAVE TË NJERIUT VJENË


Ju drejtohem Juve Z. Edi Rama (pavarësisht opinionit që keni për Enver Hoxhen, ai është mendimi juaj që mua nuk më intereson) une po ju drejtohem si Kryeministri i vendit tim, për të me mbrojtur nga institucionet që ju drejtoni. Më konkretisht ndaj IKMT-s me drejtuese Znj Dallëndyshe Bici.


Bazuar në ligjin e shpronësimeve Nr. 8561 datë 22.12 1999, në kuadër të realizimit të projektit Mbikalimi i Pallatit me Shigjeta- Rrethrrotullimi Shqiponja, (Loti I), u njoftuam për shpronësimin e banesës sonë. Nuk patëm asnjë kundërshtim, madje treguam mirëkuptimin tonë të plotë, për mospengimin e realizimit të kësaj vepre të madhe publike. Ndërkohe ishim në pritje të merrnim dëmshpërblimin që na takonte, që të sistemoheshim në një banese tjetër si dhe prisnim njoftimin shkresor nga IKMT-janë lidhje me afatet që Ne duhet të largoheshim nga banesa. Gjykoj se këto janë detyrime që administrata shtetërore ka ndaj qytetarëve të këtij vendi, të cilet kanë të drejtën të trajtohen me kujdesin dhe respektin e duhur dhe jo me veprime fashiste sic ndodhi me ne.


Por


Më datë 26 Qershor 2020, ora 9, në godinën ku banoja une dhe pjestarë të tjerë të familjes Hoxha, u paraqitën inspektoret e IKMT me fadroma për të prishur ndërtesen. Për tju vëne në dijeni, neve nuk na kishte ardhur asnjë vendim shkresor nga IKMT për prishjen e pallatit, ku duhej të ishte e përcaktuar dhe data që duhej të largoheshim nga ndërtesa. Pra u ndodhëm para një veprimi krejt arbitrar. Në këto kushte u detyrova tidërgoj nje sms znj Dallëndyshe Bici ku i shkruaja :Mirëdita, po ju lutem për një gjë. Kanë ardhur për të prishur shtëpinë. Nuk kemi kundërshtim. Të lutem ta shtyni dhe dy ditë se nuk po arrijmë të zbrazim apartamentin. Do ju lutesha me mirëkuptim për shtyrjen. Faleminderit. Me respekt Ilir Hoxha.


Zonja në fjalë megjithëse e pa sms, nuk dha asnjë përgjigje, duke qenë institucioni i saj fajtor.


Për mos u zgjatur, pas presioneve të vazhdueshme arrogante të punonjësve të IKMT , duke na prerë dhe dritat për ta bërë fakt të kryer, na nxorrën me dhune nga banesa, ku kishin mbetur shumë relike dhe materiale të Enver Hoxhes si dhe objekte tona personale.


Qëllimi i znj Dallëndyshe Bici ishte që me cdo kusht të nxirrte në mes të katër rrugëve familjen e Enver Hoxhes, dhe ia arriti qellimit.


Mbetem pa shtëpi dhe ato orendi dhe objekte që shpëtuam i shpërndamë në miq e shoqeri. Më vjen keq zoti Kryeministër që tju them, se u përserit e njëjta situatë sic na nxorri nga shtëpia Sali Berisha në vitin 1993. Më vjen cudi si përputhen këto akte fashiste edhe pas 30 vjetëve, për më shumë nga një qeveri e majtë?!!!


Por, nuk mbyllet me kaq. Persekutimi i familjes së Enver Hoxhes u duk qartazi, se pasi na larguan me forcë nga banesa, IKMT jo vetëm nuk e prishi pallatin por lejoi të hyjnë njerez nga rruga që të plackitnin cfarë kishte mbetur në banesën tonë. Në këtë rast ne u demtuam jo vetëm materialisht por edhe moralisht se gjërat e shtëpisë tonë përfunduan në duart e njerzëve të panjohur, ndërkohë që mund të ishim lejuar ne ta boshatisnim banesën.


Nuk e kuptoj zoti Kryeminister. Administrata juaj kishte gati dy vjet kohë, që cdo gjë të shkonte më së miri. Edhe Ne të sistemoheshim në kohë dhe punimet të mos pengoheshin. Pse duhet kjo arrogance. Për të treguar që jeni të fortë dhe mund të bëni cfarë të doni, apo keni një administratë të paaftë për fatkeqësi të këtij populli.


Institucioni i IKMT mban përgjegjësi dhe une do të ndjek rrugën ligjore për:


Dhunim banese


Vjedhje e relikteve dhe dokumentacioneve të ndryshme të Enver Hoxhës


Vjedhja e orendive personale


Shkelja e të drejtave të njeriut


Dëmi moral dhe ulja e dinjitetit të familjes time.


Për të gjitha këto do të kërkoj dëmshpërblim moral dhe material.


Uroj dhe shpresoj që drejtësia e re do të jetë e paanshme dhe jo e politizuar.


Në fund kam një falenderim për korrektësinë e Policisë së Shtetit që ishte në lartesinë e detyrave të saj.


Me respekt


ILIR HOXHA


banesa e nexhmije hoxhes9 banesa e nexhmije hoxhes8 banesa e nexhmije hoxhes7 banesa e nexhmije hoxhes6 banesa e nexhmije hoxhes1 banesa e nexhmije hoxhes2 banesa e nexhmije hoxhes3 banesa e nexhmije hoxhes4 banesa e nexhmije hoxhes5 banesa e nexhmije hoxhes