Miratohet vendimi, rritje për të gjithë punonjësitQeveria rrit pagat e drejtuesve t pushtetit vendor, por edhe t punonjsve t bashkive, komunave e njsive bashkiake. Vendimi sht marr dje n Kshillin e Ministrave pas nj propozimi t
nga ministri i Brendshm dhe ministri i Financave. Ndryshimet e bra n vendimin nr. 1619, dat 2.7.2008 t Kshillit t Ministrave, “Pr klasifikimin e funksioneve, grupimin e njsive t qeverisjes vendore pr efekt page dhe caktimin e kufijve t pagave t punonjsve t organeve t qeverisjes vendore”, t ndryshuar, prcakton ndryshimet n baz t kategorive prkatse. Kshtu, paga minimale e nj punonjsi pr nj njsi vendore me 20 mij deri n 50 mij banor nuk do t jet m 49 mij lek, por 51 mij lek.


Vendimi


Kshilli i Ministrave vendosi dje t ndryshonte shkronjat “”, “d” dhe “dh”, t piks 1 n vendimin nr. 1619, dat 2.7.2008 duke
q pr njsit e qeverisjes vendore, me 20.001 - 50.000 banor kryetari mos ket m nj pag minimale 49 000, por 51.000, ndrsa nnkryetari nuk do t ket m pag minimale 39 000, por 41000. Kryetari i njsive t qeverisjes vendore me 5.001 - 20.000 banor nuk do t ket m pag minimale 39 000 lek, por 41 000 lek si dhe paga maksimale nuk do t jet 75 000 lek, por 77 000 lek. Ndrsa paga e nnkryetarit nga 26 000 deri n 66 000 lek do t shkoj n 28.000 deri n 68.000 lek. Ndryshime pson edhe paga e kryetarit dhe nnkryetarit pr njsit e qeverisjes vendore me nn 5.000 banor. Kryetari tashm do t ket nj pag nga 37.000 deri 54.000 lek, ndrsa e kishte 35 000 deri n 52 000 lek. Kurse pr nnkryetarin paga minimale rritet nga 25 000 n 27.000 dhe paga maksimale nga 40 000 n 42.000 lek. Ndryshime pagash bhen dhe pr npunsit civil t Bashkis s Tirans, npunsit civil n bashkit e tjera, njsit bashkiake t Tirans dhe pr npunsit e komunave si dhe pr npunsit civil t kshillit t qarkut, kjo e prcaktuar saktsisht n baz t klass, kategorive, pags individuale apo shtesave t pozicionit.Ndryshimet parashikojn gjithashtu se “Specialistt”, “Prgjegjsit e sektorit” apo “Drejtort” n institucionet e prcaktuara n kt vendim q punojn n pozicione q lidhen me procesin e informatizimit t veprimtaris s administrats publike vendore, duhet t ken jo thjesht diplomn e arsimit t lart, por “Diplom t nivelit t dyt” (DND), apo “Diplom t integruar t nivelit t dyt” (DIND), apo t barasvlershme me to, sipas legjislacionit t arsimit t lart, n degt “Inxhinieri elektronike” apo “Informatik” pr t prfituar nj shtes pr kushte pune prej 10 000 leksh mbi pagn mujore t kategoris prkatse. Ndryshime bhen dhe n kufijt e pagave pr punonjsit e policis t bashkive e t komunave. Ndrkoh q paga maksimale e npunsve, q punojn n pozicione t shrbimit civil, por q nuk kan arsimin e lart, do t jet 31 000 nga 30 000 q ishte deri tani, ndrsa pagat e punonjsve mbshtets t njsive t qeverisjes vendore nga 18 000 lek deri n 30 000 lek n muaj shkon n 19 000 deri n 31000 lek n muaj. Efektet financiare, q rrjedhin nga zbatimi i ktij vendimi, pr vitin 2010 do t prballohen nga t ardhurat e vet njsive t qeverisjes vendore, pr vitin 2010.


Ndryshimet


. Pr njsit e qeverisjes vendore, me 20.001 - 50.000 banor:
Kryetari Ishte 49 000 - 90 000 lek Bhet 51.000 - 90.000 lek;
Nnkryetari Ishte 39 000 - 75 000 lek Bhet 41000 - 77.000 lek.


d. Pr njsit e qeverisjes vendore me 5.001 - 20.000 banor:
Kryetari Ishte 39 000 - 75 000 lek; Bhet 41.000 - 77.000 lek;
Nnkryetari Ishte 26 000 - 66 000 lek Bhet 28.000 - 68.000 lek.


dh. Pr njsit e qeverisjes vendore, me nn 5.000 banor:
Kryetari Ishte 35 000 - 52 000 lek Bhet 37.000 - 54.000 lek
Nnkryetari Ishte 25 000 - 40 000 lek Bhet 27.000 - 42.000 lek