Transmetuar me 24042015 - 1733
Tirane 24 prill 2015 NOAal- Festivali i Gjirokastres kete vit do te mbahet nga 10- 16 maj ne kalane e ketij qytetibr
br
Festivali Folklorik Kombetar i Gjirokastres 2015 do te quhet ArgjiroFestON Ne konferencen per shtyp lidhur me kete festival Ministrja e Kultures Mirela Kumbaro beri me dije te gjitha detajet e fundit te organizimit te ngjarjes me te rendesishme te trashegimise jomaterialebr
br
Dua te theksoj qe ne fillim qe nuk behet fjale thjesht per nje spektakel qe do te zgjase 7 dite por per nje keshtjelle te Trashegimise Jomateriale te ciles Ministria e Kultures  i kushton nje rendesi shume te madhe jo vetem si vlere kombetare jo vetem si pasuri  shpirterore e popullit dhe kombit por edhe si nje pjese shume e rendesishme e kultures universale ne rajon dhe Europe Kemi nje thesar te jashtezakonshem ne larmine e folklorit ne perlat muzikore poetike instrumentale zakonore pa folur per kostumet qe jane vertet te rralla per nga densiteti dhe historia u shpreh Kumbarobr
br
Ministrja beri me dije se komisioni perzgjedhes i Festivalit i perbere nga Qendra e Veprimtarive Folklorike Ministria e Kultures studjuesit e Institutit te Antropologjise Kulturore dhe Studimeve te Artit si dhe nga Grupi i realizimit artistik me ne krye Drejtorin artistik te Festivalit Profesor Thoma Gaqi dhe regjisorin Bledar Laco ndoqen nga afer dhe ne terren te 12 koncertet folklorike ne rang qarku qe u zhvilluan ne te gjithe Shqiperinebr
br
Ajo tha se objekt i vecante i vezhgimit keshillimit dhe perzgjedhjes kane qene dhe kostumet per cka Ministria edhe ka shperndare kontribute ne te 12 qarqet per te mbeshtetur rigjenerimin e tyre ka ndertuar nje projekt pilot per rigjallerimin e tradites se artizantit te kostumografise ashtu sikurse dhe nga vete pushtetit lokal ka patur angazhime per tu paraqitur ne menyre sa me dinjitozebr
br
Kumbaro deklaroi se festivalin do e pershendesin grupe te ftuara nga arbereshet e Italise shqiptaret e SHBA Zvcires Turqise me rreth 100 artistebr
br
Permbajtja e festivalitbr
br
Skena e Festivlait  do te jete me e madhe se sa thjesht arena e Kalasebr
br
Gjithe qyteti do te jete nje skene e madhe natyrale ku 24 ore do te ndodhin ngjarje kulturore e qe do te organizohen nga Ministria e Kultures ne bashkepunum me Bashkine Qarkun dhe Prefekturen si dhe me Drejtorine tone rajonale te KulturebrS
br
Ekspozita dhe ateliebr
br
Art ne rruge dhe Projeksione filmashbr
br
Spektakle te hapura me Cirkun Qendren Kulturore te Femijeve Banda e ushtrise DJ Performanca antropologjikebr
br
5 panaire do te organizohen duke krijuar Panairin e madh shqiptar ArgjiroFestON Artizanat libra kulinari bujqesi turizembr
br
Nje skene e dyte do te shoqeroje te paren ne Sheshin Fantazia do te ngrihet nje tjeter skene e cliruar nga rregullat konkurruese te Festivalit dhe ku grupet fesitvaliste dhe te ftuarit do te performojne per publikun ne ore te ndryshme ose pas koncertit ne kalabr
br
Mysafiret speciale do te jene nje tjeter zbulim i ketij festivali Eda Zari band Grupi folk nga Janina Kompleksi Palava nga ekia Trupa e Ansamblit te Kengeve dhe Valleve Popullore Ansambli Shota i Kosoves Banda Fanfara Tirana Olen ezari Band Rona Nishliu dhe grupi i sajbr
br
Kengetare te muzikes popullore nga me te njohurit te ftuar ne  mbremjen e fundit gala qe do te mbylle dhe shoqeroje fituesit e Festivalitbr
br
Shume nga ministrite e tjera jane perfshire me aspektet e tyre kulturore si Turizmi Bujqesia Arsimi Mbrojtja Rinia e Ceshtjet Sociale madje edhe Ministria e Brendshmebr
br
Partneri kryesore mediatik do te jete Televizioni Publik shqiptar i cili do te siguroje gjithastu transmetimin e drejteperdrejte te te gjithe festivalitbr
br
Gazetare te huaj e gazetare shqiptare kane shfaqur tashme interesimin dhe kane fillluar te akreditohenbr
br
Duke filluar nga sot do te jete faqja e dedikuar ne internet faqja e personalizuar te Festivalit spoti zyrtar programi dhe logoja e stilizuar mbi tablone e mirenjohur te Abdurrahim Buzes Shqiperia vallezonaynoaalbr
br
Komentoni mbi kete lajm me poshte Nese keni dicka per te raportuar mbi kete teme na shkruani tek prnoaal

PUBLICITET
lang enUS

p idlastbrbr