Zyra e regjistrit skocez është ajo që merret me numrin më të madh të emrave të pazakontë. Parashikimet për ato që do të jenë më popullorë këtë vit


Corbyn, Corbyn-Bleu, Fantastico, Royalty, Murgesha, Piper (një nga personazhet e Avengers), Luciferi dhe Mesia. Këto janë disa nga emrat më të çuditshëm që u janë vënë 47.785 fëmijëve të lindur në Skoci në vitin 2018: ato janë botuar nga National Records of Scotland, agjencia qeveritare që merret me regjistrimet civile, regjistrimet dhe statistikat demografike. Le të mos kemi frikë: Jack dhe Olivia janë ende në krye të listës së preferencave mashkullore dhe femërore, por ka shumë zgjedhje të paarsyeshme. Mbiemri i liderit të Punës Corbyn, – i përdorur si emër, – shpjegohet lehtësisht me rritjen e fortë të pëlqimeve të partisë në Mbretërinë e Bashkuar. Çanta shpesh ndjek yjet e personazheve të momentit, të lidhura me politikën, sportin dhe argëtimin: kur Mazzini, Verdi dhe Garibaldi mbushën zemrat e italianëve, të gjithë na thirrën Giuseppe; kur Presley gërmonte radio në SHBA ata ishin të gjithë Elvis, dhe kështu me radhë.


Luciferi kundër Mesisë


Misteri mbetet rreth të tjerëve, shqetësues, emra që fëmijët e vegjël do të detyrohen të vazhdojnë për pjesën tjetër të jetës së tyre: për një Lucifer që ka ardhur nga një pjesë e vendit, një Mesia është gati t’i japë atij një kohë të vështirë nga ana tjetër. Nuk ka rregulla, prindërit mund t’i thërrasin fëmijët ashtu siç u pëlqen, shpjegon Karen Watson, anëtare e Këshillit të Edinburgut. Ne jemi mësuar me gjëra të çuditshme, në realitet ka vetëm disa raste të diskutueshme (ato të frymëzuara nga djalli dhe Krishti), por, nëse nuk janë ofenduese, nuk mund t’i kundërvihemi. Luciferi, në realitet, nuk është aq budalla aq sa ai është, – para se ai të jetë një nga emrat e të ligut, – një sinonim i shkëlqimit dhe ndriçimit dhe një epitet letrar i planetit Venus. Për Mesinë mund ta shqetësojmë Luço Dallën, i cili në 4 mars 1943 thotë se për jetën e tij të shkurtër, kujtesa më e madhe / është e gjitha në këtë emër që unë mbaj në vetvete. Zgjedhja e emrit, për argëtim apo dashuri, është gjithmonë një hap delikat.


Precedentët


Nuk është çudi. Nëntorin e kaluar, përsëri në Britaninë e Madhe, disa neonazistë (të dënuar për nxitjen e urrejtjes racore) erdhën për të pagëzuar djalin e tyre Adolf Hitler. Edhe në Itali po përjetojmë një bum në emrat e frymëzuar nga Pokemon, saga e Lojërave të Thrones, filtra të Instagram (si Amaro dhe Lux) ose aplikacionet e Mac dhe Siri të Apple. Disa janë një pasqyrë e kohës, duke tërhequr referencat socio-kulturore; të tjerët janë thjesht personalitete VIP, siç është Michael Jackson, i cili i thirri bijtë e tij si princa, ose Bob Geldof i cili pagëzoi Honeyblossom Peaches së tretë, ose mjaltë lulesh. Vitin e kaluar dy milanezë e quajtën vajzën e tyre Blu dhe, pas polemikave të zakonshme, Prokuroria Publike vendosi të shtyjë: ligji, në fakt, mbron të porsalindurin që i është vënë emri që mund të mos i pëlqejë në të ardhmen.


Rëndësia e emrit


Është e qartë që kohët kur emrat e gjyshërve trashëgoheshin po mbarojnë: nevoja për të dalë nga turma mbizotëron mbi traditën dhe ndjenjën e përkatësisë familjare. Dhe çfarë do ta quajmë në vitin 2019? Faqja babycenter.com mbledh një histori të konsiderueshme botërore të rastit, duke raportuar edhe më shumë emra të çuditshëm sesa ato skocezë dhe bën një parashikim për ato emra të rinj që do të shfaqen këtë vit: markat e sneaker; Shtetet e Amerikës Jugore, Teksas dhe Tennessee; Meghan, në nder të dukeshës së Kembrixhit; dhe sigurisht, sa më shpejt që e dini, emri i fëmijës mbretërore në prehër. Por ka shumë shembuj aq shumë sa në Huerta del Rey, në Spanjë – ku me sa duket nuk ka qytetar me emër normal – pak vite më parë u mblodh tubimi ndërkombëtar i emrave të rrallë, i cili mblodhi të gjithë quajtur i huaj në planet. Ekziston edhe një Liutta në zyrën e gjendjes civile në Itali. Dhe për shans: duhej të quhej Lieta, por gabimisht punonjësi komunal ndryshoi një zanore, duke i dhënë asaj një zanore tjetër. Për të cilin tani, ai rrëfen, nuk do të heqë dorë për asgjë në botë.


Gazeta Shqip