Olli Rehn per fatin e QiprosE diel 24 Mars 2013 1311

p styletext-align justify p
Olli Rehn per fatin e QiprosNdersa Qipro po kalon ore vendimtare per fatet ekonomike komisioneri per eshtjet Ekonomike ne BE Olli Rehn shprehet se tashme per shtetin ishullor kane mbetur vetem zgjidhje te veshtiraRehn deklaroi per mediat nderkombetare se tani nuk ka me kohe per zgjidhje optimal dhe se e ardhmja e Qipros sot e tutje do te jete shume e veshtire Bisedimet mes Trojkes dhe zyrtareve qipriote vijuan deri ne oret e vona te se shtunes por pa rezultat Qipro duhet te marre miratimin e tyre per nje marreveshje ne menyre qe tua prezantoje ministrave te Financave te Eurogrupit mbremjen e se dieles Eurozona i ka ofruar 10 miliarde Euro ndihme Qipros por kembengul qe ishulloret te sigurojne 58 miliarde Euro deri te henen nepermjet takses mbi depozitat bankare  shte thelbesore qe te arrihet nje marreveshje ne takimin e mbremjes se te dieles ne Bruksel mbi programin e ndihmes financiare per Qipron Kjo marreveshje qe nevojitet te zbatohet shpejt nga Qipro dhe nga partneret e saj te Eurozones Fatkeqesisht ngjarjet e diteve te fundit kane cuar ne nje situate ku nuk mund te kete me zgjidhje optimal Sot mbeten vetem zgjidhje te veshtira Nje marreveshje e meparshme mes zyrtareve europiane dhe atyre qipriote e cila perfshinte nje takse te rende mbi depozitat bankare u hodh poshte nga Parlamenti i Qipros te marten nen presionin e madh qytetar Nese nuk arrihet nje marreveshje Banka Qendrore Europiane paralajmeron se do te pezulloje fondet per bankat qe nenkupton falimentimin e tyre dhe shtyrjen e Qipros jashte Eurozones
p pp