“Shqiptaret e meritojne pavaresine”. Teologu kroat nga Vatikani, Albert Rebiq, e beri pohimin dje, duke shtuar se edhe Papa Benedikti i XVI e ndan kete mendim. Ketij vleresimi i bashkengjiten edhe shume intelektuale te tjere. Ilirologu i mirenjohur arberesh, Aleksander Stipcevic, pohoi dje se “Kroacia duhet ta njohe menjehere nder te parat pavaresine e Kosoves”, duke qene i bindur se “edhe Papa Benedikti i XVI mendon po ne kete menyre”. Studiuesi thote se shqiptaret jane te lidhur me amerikanet dhe ky eshte shpetimi i shqiptareve.