Instituti i Statistikave raportoi se papunësia në Shqipëri arriti nivelin më të ulët që prej vitit 2008 duke zbritur në tremujorin e katërt të 2017-s në 13.4 për qind, nga 14.2 për qind që ishte për të njëjtën periudhë të një viti më parë. Në shifra absolute, janë rreth 3000 të papunë më pak.Ky është i teti tremujor radhazi që papunësia shënon rënie në Shqipëri, duke zbritur nga 17.3 për qind që ishte në fund të 2015-ës, në 13.4 në dhjetor të 2017.


Problem mbetet papunësia tek moshat e reja, ku edhe pse ka rënie të treguesit në 24,6 për qind një në katër të rinj të moshës 15 deri 29 vjeç mbetet i papunë.


Instituti thotë se papunësia në Shqipëri zbriti për herë të parë në nivelet e para 2008, kur ekonomia filloi të goditej nga kriza, falë rritjes së punësimit në sektorin privat jobujqësor.


Punësimi u rrit në sektorin e shërbimeve me 8,4 për qind dhe sektorin industrisë me 7,3 për qind. Ndërkohë, sektori i bujqësisë, më i madhi në vend, pati një rënie të punësimit prej 1,5 për qind.


Mbetet e paqartë paqartë se çpjesë e kësaj rritje vjen nga vendet e punës të krijuara rishtazi dhe çpjesë i përket formalizimit të punonjësve që më parë kanë qenë në të zezë.


12 mars 2018 (gazeta-Shqip.com)