Gjobë nga 40 mijë në 70 mijë për shkelësit
Asnj njsi publike nuk mund t keqmenaxhoj fondet e saj. Pikrisht kt gj synon dhe projektligji i propozuar nga Ministria e Financave, “Pr inspektimin financiar publik”. N draftin e mbrritur n Kuvend parashikohet q inspektimi t ushtrohet mbi do njsi t qeverisjes s prgjithshme, do individ apo njsi q prfiton nga fondet publike, si dhe do shoqri apo organizat publike. Drafti sht hartuar n kuadr t reforms pr prmirsimin e menaxhimit t financave publike, detyrim ky q lind nga Marrveshja e Stabilizim-Asociimit. N t parashikohen gjithashtu dhe masa administrative me gjob n rast shkeljesh apo dhe krkes pr procedim penal. Me kt projektligj synohet ngritja e funksionit t inspektimit financiar publik n Ministrin e Financave dhe kryerja e ktij funksioni n mnyr ad-hoc pr raste serioze t keqmenaxhimit financiar, mashtrimit dhe parregullsive.


Drafti


Projektligji i Ministris s Financave parashikon q do njsi e qeverisjes s prgjithshme, ku prfshihet qeverisja qendrore, vendore, por dhe fonde speciale, do shoqri tregtare publike, organizata publike jofitimprurse, autoritetet e prbashkta q zotrohen, kontrollohen, financohen ose garantohen financiarisht nga njsi t qeverisjes s prgjithshme ose n t ciln nj njsi e qeverisjes s prgjithshme zotron apo kontrollon nj pjes t pasuris, e cila i jep pronarit t drejtn e kontrollit, si dhe do njsi apo individ q prfiton fonde publike apo fonde n baz t nj marrveshjeje ndrkombtare. Saktsohet se prgjegjsi kryesor pr inspektimin financiar sht ministri i Financave, i cili prcakton dhe kriteret pr przgjedhjen e inspektorve financiar. Do t jet po ministri q do t prcaktoj metodologjin e inspektimeve. Autoriteti prgjegjs pr fillimin e inspektimeve do t jet npunsi i par autorizues, i cili e nis kt procedur vetm pas nj krkese, apo ankese dhe jo me programe apo plane t paracaktuara. Pr nisjen e inspektimit mund t shrbejn raporte apo dokumente q vrtetojn shkelje n menaxhimin financiar, raportet e menaxhimit dhe kontrollit financiar, raportet e auditit t brendshm, raportet e Kontrollit t Lart t Shtetit, krkesat e Kshillit t Ministrave, krkesat e ministrit t Financave, krkesat nga titullar dhe npuns autorizues t njsive publike, si dhe krkesa t bra nga Prokurori i Prgjithshm. Pr zbatimin e ktij projektligji do t krijohet n Ministrin e Financave Drejtoria e Inspektimit Financiar Publik, e cila do t shqyrtoj krkesat dhe ankesat prkatse. Punonjsit e ksaj drejtorie do t jen npuns civil dhe do t zgjidhen n baz t kritereve t ligjit “Statusi i npunsit civil”. Ligji parashikon dhe masat pr shkelsit. Kshtu n baz t nenit 23 parashikohet q pr do shkelje apo mosprmbushje t detyrimeve ligjore konsiderohet kundrvajtje administrative dhe dnohet me gjob nga 40.000 deri n 70.000 lek. Gjithashtu, n rastet kur dokumentacioni vrteton kryerjen e nj shkeljeje penale prcaktohet kryerja e kallzimit penal tek organet e prokuroris.