Transmetuar me 07052015 - 1137
Venecia 7 maj 2015 NOAal- Ne Venecia te Italise diten e merkure u hap Pavioni Shqiptar i Artit ku Shqiperia perfaqesohet me kuratorin Marco Scotini dhe artistin Armando Lulaj me Albanian Trilogy A Series of Devious Stratagemsbr
br
Ne celje te pavionit Ministrja e Kultures Mirela Kumbaro e cila u shpreh se Bienalja nderkombetare e Venecias eshte rasti me i mire per tu njohur fale urave te artit kultures dhe komunikimit bashkekohorbr
br
Ajo shtoi me tej se Shqiperia flet me punen e kuratorit te njohur Marco Scotini dhe artistit shqiptar Armando Lulaj me Trilogjine shqiptare qe vjen me mesazhe politike dhe estetike me metafora te fuqishme dhe imazhe te mirefillta te nje vendi me potenciale te medhabr
br
Artistet jane ambasadoret me te mire te nje vendi Per fat por jo rastesisht Shqiperia ka shume prej tyre shte i dyti vit qe Shqiperia vendoset ne qender te Arsenales ne Bienalebr
br
Pas suksesit te pavionit shqiptar ne Ekspoziten e Arkitektures ne Bienale 2014 me Edi Hilen dhe Adrian Pacin kuruar nga Beyond Entropy Ministria e Kultures e kthen ne sistem te qendrueshem perfaqsimin dinjitoz dhe cilesor te Artit shqiptar me merita te plota ne skenen me te madhe boterore te arteve pamore Nuk eshte rastesi as fakti qe sot Shqiperia ju fton ne shume takime njeheresh ne Pavijonin tone ne Expo-Milano ne Festivalin e Artit e Librit TiranaOpen dhe ne kete ekspozite te jashtezakonshme te artit ketu ne Venecia Ne te tri vendtakimet kultura flet shqip dhe kudo kjo shqipe kuptohet shijohet degjohet percillet dhe vleresohet fale artisteve tane Kjo eshte skena qe po ndertojme per artin e kulturen deklaroi Kumbarobr
br
Ajo nenvizoi me tej se per Shqiperine komunikimi me te gjitha mjetet shprehese hapja e kufijeve te mendjes dhe te shpirtit zgjerimi i skenes pertej caqeve te Republikes krijimi i hapesirave te realizimit artistik per artistet shqiptare eshte perparesi e politikes sone kulturorebr
br
Ministrja shtoi se investimi behet sot ne art dhe kulture eshte investimi me i sigurt per te ardhmen per zhvillim dhe qyteterimin e Shqiperise se brezit tjeterbr
br
Kuratori Marco Scotini u shpreh se eshte i rendesishem fakti qe per te paren here Shqiperia prezantohet me nje pavion qendror ne Bienalen e Artit te Venecias fale perpjekjes shume te madhe te Ministrise se Kultures dhe vete ministres Kumbarobr
br
Pavioni terhoqi vizitore te shumte mes te cileve koleksionste shume te njohur si Ene Righi nje nder mbeshtetesit e ketij pavioni kritike arti drejtues muzesh dhe galerish te rendesishme gazetare e aritste shqiptare dhe te huajbr
br
Presidenti Paolo Baratti shprehet se shte nje ekspozite e artit ku kthehet vemendja mes artit dhe zhvillimit social e politik boteror duke pare sesi tensionet e kohes qe jetojme perkthehen ne sensibilitetin energjine krijuese ekspresivitetin dhe shpirtin e artisteveaynoaal

PUBLICITET
lang enUS

p idlastbrbr