Dokumentet pr pensionin e nnave me shum fmij dhe invalidve

Nnat me shum fmij, por edhe personat q kan mbetur invalid kan prfitojn pension t posam pleqrie. Kt pension kan t drejt ta prfitojn personat q kan periudha sigurimi, kur plotsojn moshn 50 vje, ku kan 30 vjet periudh sigurimi, jan trhequr nga veprimtaria ekonomike, kan lindur 6 a m shum fmij, t cilt jan t rritur mbi 8 vje.


Shuma baz e pensionit u jepet t gjith personave t siguruar. Shtesa q u jepet personave t punsuar sht 1% pr vit sigurimi shumzuar me bazn mesatare t vlersueshme, q i siguruari ka arritur nprmjet kontributeve, gjat gjith historis s tij kontributive. Shuma e prgjithshme e pensionit do t jet jo m shum se dyfishi i shums baz, ose 75% e pags neto mesatare t 3 viteve rresht, n 10 vitet e fundit t puns t personit t siguruar, cila t jet m e vogl. Pensioni baz prcaktohet me VKM. Prfituesi i ktij pensioni n qoft se ka pun n shtet dhe n ish-kooperativat bujqsore, do t prfitoj pension pleqrie fshati, si nn me shum fmij. Me plotsimin e kushteve pr pensionin si nn me shum fmij dhe n qoft se plotson kushtet pr pension shteti, pra ka mbi 17 vjet e 6 muaj periudha sigurimi n shtet, ka t drejt q t krkoj pension pleqrie t plot ose t pjesshm, sipas rastit.


Po ashtu, personi q bhet i paaft pr do veprimtari ekonomike dhe ka gjymtime t forta e dmtime fizike, duke prfshir verbimin, ka t drejt t marr pension invaliditeti.
Merr pension invaliditeti t plot personi i siguruar q ka plotsuar periudhn minimale t sigurimit, e cila sht e barabart me gjysmn e diferencs s moshs s personit t siguruar, n kohn q bhet i paaft dhe moshs 20 vje.


Merr prfitimin edhe ai person q ka humbur plotsisht aftsin pr pun, jo pr shkak t aksidentit n pun apo smundjes profesionale. E drejta pr t prfituar pension invaliditeti t plot fillon pas mbarimit t periudhs 6-mujore t trajtimit me raport mjeksor pr paaftsi t prkohshme n pun. Vlersimi nga KMCAP duhet t bhet n muajin e pest ose t gjasht, para prfundimit t ksaj periudhe. Nj person i siguruar i paaft, q merr pension invaliditeti t plot, dhe ka fmij n ngarkim deri n moshn 18 vje, ose deri n moshn 25 vje kur vazhdon studimet e larta me shkputje nga puna, do t marr nj t ardhur shtes familjare pr do fmij n masn 5% t pensionit baz, por jo m shum s 30% t tij.
#