Të gjithë e njohim shprehjen e famshme Një mollë mban mjekun larg. Kjo thënie ende vazhdon që të ketë fuqi sepse molla është një frut me veti të shumëfishta.


Frut i çmuar


Molla është një grumbulluese e substancave me fuqi të padiskutueshme shëruese, një aleat i mirëqenies së shëndetit dhe ruajtjes së linjave. Ajo ka një përmbajtje të ulët të kalorive, ku në 100 gram përmban vetëm 50 kalori, më pak se banania ose mandarina, plus qershia dhe shalqiri.


Të pasura me vitamina dhe fibra


Molla është një rezervuar i mirë i vitaminave, nga C në B. Në 100 gram mollë gjejmë 6-8 mg vitaminë C, e barabartë me një të gjashtën e marrjes së rekomanduar ditore për një të rritur. Kujdes: përmbajtja e vitaminës C arrin përqendrimin maksimal kur fryti është plotësisht i pjekur. Molla gjithashtu përmban vitamina të grupit B, përkatësisht B1, B2, B5 dhe B6, që marrin pjesë në shumë prej reaksioneve kimike që ndodhin në  organizmin tonë  në sajë të substancave antioksiduese. Në brumin e mollës kamë prezentë edhe fibrat. Molla ndihmon në rregullimin e funksionimit të zorrëve.


Aleate e çmuar në kuzhinë


Molla ka një larmi të madhe përdorimesh dhe secila ka karakteristika të veçanta që e bëjnë këtë fryt të gjithanshëm edhe në receta të ndryshme. Ajo mund të përdoret si aromatizuese, në ëmbëlsira në sallata, në pilaf ( (p.sh. mollë dhe pilaf me lëng pule me kungull) . Kurset për ëmbëlsirat, recetat janë të panumërta pa harruar shijen e tyre kur hahen të freskëta.


9 nëntor 2018 (gazeta-Shqip.com)