Më 23 mars 1990, filmi sapo doli dhe u bë menjëherë një sukses global. Meritë gjithashtu e duetit Richard Gere dhe Julia Roberts pak të njohur, protagonistët e një përralle për të rritur.


Historia e një biznesmeni dhe një prostitute


Një biznesmen i pasur Hollivudi, Edward Lewis, paguan një eskortë, Vivian Ward, për një javë shoqëri. Natyrisht, ai është Richard Gere, tashmë një ikonë e bukurisë, ndërsa ajo është shumë e re, njëzet e një dhe pak e njohur, Julia Roberts: më 23 mars 1990, me ardhjen në ekranet e Pretty Woman nga Garry Marshall, ata bëhen një çift i paharrueshëm për shumë spektatorë. Biznesmeni i akullt ndoshta fsheh një zemër prej ari, ndërsa ajo është e papërmbajtshme për hijeshi dhe karizëm: a do të jenë princ dhe princeshë? Historia e tyre e dashurisë, e filmuar tërësisht në vendndodhjen në Hollivud, kryeqyteti i ëndrrave par excellence, bëhet një kulti shumë i suksesshëm, në ritmin e këngës së Roy Orbison. Julia Roberts zyrtarisht bëhet një yll, me shumë nominime të Oskarit dhe miliona zemra ndriçojnë për një përrallë të rriturish, jetuar me një frymë romantike.


Pretty Woman ishte fillimisht një dramë


Me një kosto prej 14 milionë dollarësh, Pretty Woman shiti 463.4 në botë, duke u bërë një nga komeditë më të famshme romantike ndonjëherë. Megjithatë, fillimisht, skenari nga J.F. Laëton ishte krejt ndryshe: ajo quhej $ 3,000 dhe ishte një dramë e dedikuar për marrëdhëniet midis një prostitute të droguar nga kokaina dhe një biznesmeni me një përfundim surreal në Disneyland. Skenari, i zhvilluar në Festivalin e Filmit Sundance, kishte një garanci për cilësinë, por kur kompania e parë që kishte të drejtat dështoi, skenari u mor nga Touchstone, një markë Disney. Kompania e prodhimit vendosi të mbajë shumë skena dhe linjat thelbësore të komplotit, por të ndryshojë rrënjësisht tonin e saj. Të paktën katër krijues të tjerë jo të akredituar u përfshinë, duke e shndërruar dramën në një komedi sentimentare, të frymëzuar nga Pigmaglione e George Bernard Shaw dhe, natyrisht, Hirushja. Në pritje, deri në ditën e fundit të xhirimeve, mbarimi i filmit mbeti, i zgjidhur nga prodhuesi Laura Ziskin.


Julia Roberts, pjesa e parë si yll dhe një gjerdan


Shumë aktorë u provuan për pjesën e Vivian Ward, midis Meg Ryan dhe Michelle Pfeiffer më të famshme, por më në fund ishte regjisori Garry Marshall, i cili u përqendrua tek e reja Julia Roberts, të vlerësuar në Pizza Mystic (1988) në një rol dramatik, por ende jo shumë i famshëm. Drejtori e kuptoi aftësitë e saj të shkëlqyera komike, dhe në grup, së bashku me Gere, ai gjithmonë u përpoq që ta bënte të ndihej e qetë. Tensionet ishin të lidhura me skenat seksuale dhe Gere një herë, për shkak të solidaritetit me aktoren që ishte gjithmonë gjysmë e zhveshur, u shfaq lakuriq. Një nga skenat më të suksesshme është ajo në të cilën Edward i ofron Vivian një gjerdan të vlefshëm për një mbrëmje gala dhe papritmas mbyllet kutia që e përmban atë. Gjesti u improvizua, reagimi i natyrshëm, por askush në kinema nuk e di se jashtë fushës, një roje private mbajti xhevahirin që ruante aktorët: gjerdani ishte me vlerë 250,000 dollarë.


Richard Gere: Një rol i bërë me porosi


Për rolin e Edward Luis disa aktorë u kontaktuan dhe më afër për të marrë pjesë, aq shumë saqë një version ad hoc i shkrimit është shkruar vetëm për të, ishte Al Pacino. Audicionet e tij nuk e bindën plotësisht dhe regjisori Marshall u përpoq ta dërgonte skenarin te Richard Gere, në një kohë të bllokimit në karrierën e tij, i cili vite më vonë kujtoi: Ishte një skenar i frikshëm dhe i parëndësishëm, por kur ajo arriti, pjesa dukej si një fustan i qepur. Në praktikë, ishte e mjaftueshme për tu futur dikush në të. Gere ishte i dyshimtë, por Marshall dhe Roberts shkuan ta takonin në shtëpinë e tij në Nju Jork për ta bindur atë. Gjatë takimit, ai e thirri producentin dhe ndërsa aktori ishte në telefon, Julia Roberts shkaktoi bashkëpunimin e parë duke i shkruar atij në një copë letre: Ju lutem, po. Ftesa u pranua.


Garry Marshall, maestro komedie dhe një poster i rremë


Garry Marshall, mjeshtër i komedive sentimentale që vdiq në vitin 2016, ka punuar gjithmonë me aktoret e bukura dhe, në këtë drejtim, në intervistën e tij të fundit ka thënë: Më pëlqejnë dhe argëtohemi. Unë kam një grup shumë të hapur, ku mund të sjellin të afërm dhe shokë, por mund të qëndroj një natë për të rregulluar një batutë nëse nuk i bind ata ose nëse nuk u pëlqejnë dritat e caktuara, unë i heq. Është thelbësore që ata të kenë sukses në film dhe, sigurisht, që ata të pëlqehen. Natyrisht, pëlqimi ndihmon vetëvlerësimin e aktorëve, edhe pse është kureshtare të theksohet se për të nisur filmin një poster u përdor që sot ne do të thoshim i rremë: në të vërtetë, Gere ka flokë të zeza në poster, ndërsa ai është i thinjur në film, dhe Julia Roberts është një fotomontazh. Fytyra është e tij, por trupi është ai i Shelley Michelle, qëndrimi i saj për disa detaje seksi.


Gazeta Shqip