Qeveria e Republiks s Kosovs n projektbuxhetin pr vitin 2010 ka parapar ngritje ekonomike pr 4 pr qind, duke u bazuar n investimet e huaja q jan parapar t bhen n Kosov. Agjencia pr Promovimin e Investimeve q vepron n kuadr t Ministris s Tregtis dhe Industris (MTI), e mbshtet planin e Qeveris pr ngritje ekonomike, ndrsa duke par trendin e rnies s investimeve t huaja, m skeptik shprehen ekspertt e ekonomis.Mustaf Hasani, shef i API-it, tha se, kjo agjenci ka qen aktive n proces t promovimit t investimeve dhe klims biznesore prmes organizimit t konferencave ndrkombtare, konferencave me diasporn, panaireve, bashkrendimit t aktiviteteve promovuese pr investitor me ministrit relevante si dhe me partnert e tjer t biznesit me ambasadat e huaja n Kosov. Sipas tij, jan organizuar seminare, konferenca, B2B programe, misione shitse dhe blerse si dhe puntori t ndryshme. Hasani thekson t ken pasur kt vit shum vizita nga investitort e huaj pr t shikuar mundsit e investimeve n Kosov.Ndr sektort kryesor ku ata jan m t interesuar, sipas tij, jan bujqsia, agrobiznesi, energjia, minierat, turizmi, teknologjia informative si dhe elektronika. Duhet potencuar se pa dyshim vendimi i Qeveris pr fillimin e procedurave pr privatizimin e KEK-ut , Aeroportit, PTK-s, pastaj koncesioni q do t ndodh pr 18 minihidrocentralet, ndrtimi i autostrads Morin - Merdar si dhe vazhdimi i privatizimit nga AKP-ja kan pasur ndikim n rritjen e interesimeve t investitorve t huaj, tha Mustaf Hasani.Sa i prket vitit 2009, Hasani pranon se n kt vit ka qen nj interesim m i zbehur pr investime dhe kt ai e arsyeton me faktin e financave globale. Mirpo, ai tha se jan inkurajuese investimet n t ashtuquajturin Greenfield apo investime nga fillimi, si sht rasti i 4 kompanive t huaja, dy gjermane, nj greke dhe nj hungareze, q kan vn gurthemelin n parkun e Drenasit, hapat fillestar pr ngritjen e fabriks s prodhimit t tjegullave, linja e re e mbushjes s pijeve freskuese nga Gjermania, pastaj instalimi i makinave pr shkritoren e plumbit nga kompania gjermane, Parku industrial holandez n Prizren si dhe fillimi i investimit n Gjilan i fabriks pr prodhimin e elikut dhe konstruksionit metalik nga investitori turk.(Ekonomisti.net)