Veza, lulet, miti i Feniksit dhe zakonet e tjera të lashta të lidhura me ciklin e rilindjes së natyrës


Pranvera është sezoni që feston zgjimin e natyrës pas gjumit të gjatë të dimrit. Fillimi zyrtar i kësaj periudhe, që hapet astronomikisht me ekuinoksin, shoqëron atavikisht idenë e rilindjes, shpresës së asaj që është e re dhe ardhjen e gjërave të bukura që shpresojmë të shohim. Në kohët e lashta, ardhja e sezonit të ngrohtë festohej me rite dhe ceremoni të veçanta: disa prej simboleve që datojnë në të kaluarën e largët janë ende të pranishme në kulturën bashkëkohore dhe ata na paraqiten shpesh, edhe pse nuk e dimë origjinën e saktë të tyre.


Ekuinoksi – Në terma astronomike është secila nga dy instancat e vitit (në vjeshtë dhe në pranverë), në të cilën Dielli, në lëvizjen e tij të dukshme përgjatë ekliptikës, takon ekuatorin qiellor. Dita në të cilën ndodh ky fenomen karakterizohet nga e njëjta kohëzgjatje e orëve të dritës dhe të errësirës, domethënë ditës dhe natës. Në fakt, ekuinoksi, nga latinishtja aequus nox (që do të thotë natë e barabartë), tregon pikërisht këtë barazim të plotë të orëve të dritës dhe errësirës. Këtë vit, ekuinoksi i pranverës ndodhi në Itali në mbrëmjen e 20 marsit në orën 10.58, me disa dallime në varësi të koordinatave gjeografike të çdo qyteti individual dhe pak më herët se data kanonike e 21 marsit: arsyeja e këtij avancimi prej disa orësh në ndryshimin e sezonit varet nga fakti se në kalendarin Gregorian, atë që përdorim vazhdimisht, viti nuk përputhet saktësisht me revolucionin diellor. Viti kalendarik mat një vit, 6 orë dhe një pjesë të vogël të minutave dhe sekondave, të cilat janë rikuperuar me ditën shtesë (29 shkurt) të futur në vitet e brishtë. Kjo është arsyeja pse fenomenet astronomike nuk bien gjithmonë në të njëjtën datë.


Miti i Persephone – Është një nga më interesantët e lidhur me rilindjen e pranverës. Sipas mitologjisë greke, Persephone (për Latine Proserpina) ishte vajza e bukur e Demeter, perëndeshë e tokës dhe kulturave. Vajza u rrëmbye nga Hades, zot i nëntokës, i cili e bëri gruan e tij dhe e çoi në Mbretërinë e të Vdekurve, por Demetri mori leje nga Zeusi, ati i perëndive, për të pasur të bijën me të për gjashtë muaj në vit. Në periudhën që Persephone shpenzon në tokë, natyra lulëzon, por kthehet në gjumë dhe në acar kur vajza kthehet në bashkëshortin e saj infernal. Misteret Eleusinian ishin të lidhura me këtë mit, ritualet ezoterike që lidheshin me këtë perëndeshë të re dhe kthimin e saj sezonal dhe zbritjen pasuese në Hades. Zgjimi i natyrës është pra një simbol i rilindjes dhe rikthimit në jetë.


Zjarri dhe feniksi – Feniksi është një zog i aftë të rilindë nga hiri i tij pasi u konsumua në një zjarr pastrimi. Është një shembull tjetër i vdekjes dhe rilindjes, për më tepër i lidhur me simbolin e zjarrit, një nga katër elementët që, për shkak të simbolizmit të tij të lashtë, ishte i lidhur me energjinë, forcën e jetës dhe pasionin. Një mit i lashtë i lidhur me zjarrin është miti grek i Prometheusit, heroi i cili vodhi zjarr nga perënditë për tua dhënë njerëzve dhe për këtë i ishte nënshtruar një torture të tmerrshme: ai ishte i lidhur me zinxhirë në një mal dhe një shqiponjë erdhi çdo ditë për të gllabëruar mëlçinë e tij, por organi u rrit përsëri çdo herë (një shembull tjetër i vdekjes dhe rilindjes). Zjarri është gjithashtu i lidhur me idenë e dritës dhe në pranverë ditët kanë më shumë kohë pas errësirës së dimrit. Një tjetër hyjni i lidhur me zjarrin ishte perëndesha e pjellorisë pagane Eostre, gjithashtu e quajtur edhe Ostara ose Eostar: në nder të tij u ndez një qiri, një emblemë e flakës së ekzistencës, të cilën priftëreshat lanë të digjen në tempuj deri në agim. Celts e quajti muajin Eostar-monath periudhën që shënoi ardhjen e pranverës: nga kjo prerje erdhi nga anglishtja Pashkët dhe Ostern gjerman, që do të thotë Pashkë. Në fakt, shumë festivale të krishtera janë mbivendosur me ritet e mëparshme pagane, duke ruajtur disa simbole.


Veza – Është qeliza më e madhe që ekziston në natyrë dhe në të njëjtën kohë është simbol i jetës, si një embrion primitiv. Veza gjithashtu simbolizon, në kulturën e krishterë, gurin që u mbështjellë nga Varri në kohën e Ringjalljes së Krishtit dhe prandaj lidhet me Pashkën. Tradita e dhurimit të vezëve në fillim të pranverës daton që nga kohët e para të krishterimit: zakoni është dokumentuar tashmë midis persëve të lashtë, midis egjiptianëve dhe madje edhe në Lindjen e Largët, midis kinezëve.


Lulet në lulëzim – Ata janë shenja më e menjëhershme dhe e dukshme e ardhjes së verës. Një simbol dhe personifikim i këtij lulëzimi, shumë i pranishëm në periudha të ndryshme të historisë së artit, është perëndesha Flora, e përfaqësuar si një vajzë, ndonjëherë e formave bujare, e mbuluar me lule dhe shpesh e shoqëruar nga Cupids ose, më sporadikisht, nga përfaqësimi i Zefiro, fllad i butë i sezonit të bukur, siç për shembull ndodh në pikturën e famshme La Primavera nga Botticelli. Lulet e sapolulëzuara gjithashtu përfaqësojnë delikatesën dhe fuqinë e jetës së re.


Dashi – Kokëfortë dhe i bollshëm është kafsha simbol e pranverës. Ai është gjithashtu shenja e parë e Zodiakut, ai me të cilin hapet viti astrologjik. Dashi është gjithashtu një kafshë e paqëndrueshme si era e sezonit dhe e prirur për kënaqësitë fizike, të joshur edhe nga klima dhe aromat e natyrës që fton, pas letargjisë së dimrit, për dashuri dhe kënaqësi të reja.


Gazeta Shqip