Testi i hartuar me 25 pyetje, prej të cilave 13 me alternativa dhe 12 me zhvillim
Klasat e nnta kan dhn ditn e djeshme edhe provimin e fundit t lirimit, at t Matematiks. Testi i hartuar me 25 pyetje, prej t cilave 13 me alternativa dhe 12 me zhvillim, ka mbajtur n provim nxnsit e klasave t nnta rreth 2 or e gjysm. Ministria e Arsimit dhe Shkencs ka vlersuar ecurin e provimit normal, ndrsa ka publikuar edhe skemn e vlersimit. Sot “standard” boton t plot provimin e Matematiks dhe skemn e vlersimit me prgjigjet e sakta.


PROVIMI I LIRIMIT 2010 – Matematik, Sesioni I


I.Prgjigjet e sakta t krkesave 1 – 13. Vlersimi pr do prgjigje t sakt sht 1 pik.


1C, 2B, 3B, 4B, 5A, 6A, 7D, 8B, 9C, 10D, 11B, 12A, 13C,


II.Skema e vlersimit m pik t prgjigjeve pr krkesat me nr. 14 – 25 t testit


14 - prkthen me simbole “numrit 18 i zbritet numri n” ose “rezultati sht katr m i vogl se n” 1 pik


- ndrton ekuacionin e duhur pr gjetjen e n-s 1 pik


- zgjidh ekuacionin 1 pik


15 a) - sjell inekuacion n trajtn ax < b (ax > b) 1 pik


- zgjidh inekuacionin n R 1 pik


b) - zgjidh inekuacionin n N 1 pik


16 - me metodn e mbledhjes ose zvendsimit kryen shndrrime t njvlershme deri ne ekacion me nj ndryshore 1 pik


- gjennjrn ndryshore 1 pik


- gjen zgjidhjen e sistemit 1 pik


Ose me metod grafike


- ndrton njrn drejtz 1 pik


- ndrton drejtzn tjetr 1 pik


- gjen pikn e prerjes dhe zgjidhjen si koordinata t piks s prerjes 1 pik


17 - jep barazimin b


=k a ⋅


ose forma t njvlershme t tij 1 pik


- gjen vlern e k 1 pik


- gjen vlern e x-it 1 pik


18 - shpreh me simbole matematike prqindjen e vajzave para ose pas shtimit me 5 1 pik


- ndrton barazimin e duhur n baz t t dhnave 1 pik


- gjen numrin e djemve 1 pik


19 - tregon q abshisa e kulmit t parabols sht m = 1 1 pik


- bn zvndsimet e duhura pr gjetjen e ordinats s kulmit 1 pik


- gjen ordinatn e kulmit 1 pik


20 - gjen numrin e hapsirs s rezultateve 1 pik


- gjen n(A) 1 pik


- gjen probabilitetin e ngjarjes A 1 pik


21 - ndrton nj barazim pr gjetjen e njrs brinj t pists katrore 1 pik


- gjen perimetrin e pists katrore t madhe 1 pik


- gjen kohn q prshkon pistn katrore t madhe 1 pik


22 - shkruan nj barazim raportesh t brinjve homologe 1 pik


- gjen brinj ansore t trekndshit me baz 10 cm 1 pik


- gjen perimetrin e trekndshit me baz 10 cm 1 pik


23 - bn figurn (rrethin dhe tangjenten ndaj tij n pikn A) 1 pik


- argumenton q kndi OAP sht i drejt n baz t vetis q tangjentja


sht pingule me rrezen e rrethit n pikn e saj t takimit 1 pik


- gjen hipotenuzn OP me an t teorems s Pitagors 1 pik


24 a) - gjen lartsin e paralelogramit 1 pik


- gjen syprinn e paralelogramit 1 pik


24 b) - gjen abshisn e piks C 1 pik


- gjen ordinatn e piks C 1 pik


25 - bn figurn 1 pik


- argumenton q prgjysmorja e kndit A e ndan brinjn BC me an t piks D


- n segmente q jan n raporin 7:25 1 pik


- gjen CD = 21/4 1 pik


ose,


Duke ndrtuar pingulen nga pika D mbi AB dhe shnon E kmbn e pingules:


- tregon q trekndshi ADC sht i barabart me trekndshin ADE 1 pik


- ndrton barazimin ABC ACD SΔ =SΔ +SΔADB ose 7 25 724


2 2 2


x x ⋅


+ =


ku x = DE = DC 1 pik


- gjen x 1 pik