Qindra mije faqe proze dhe vargje popullore shqiptare qe gjenden ne doreshkrim ne Arkivin e Institutit te Antropologjise Kulturore dhe Studimeve te Artit priten te hidhen ne format dixhital. Perpara ketij procesi studiuesve te Institutit u lind detyra te bejne katalogimin e kesaj pasurie folklorike. Studiuesit u mblodhen dje ne hotel Mondial ne nje simpozium shkencor nga i cili pritet nje rezultat per skemen e kategorizimit te kesaj pasurie.

Agron Xhangolli drejtor i Departamentit te Folklorit ne Institutin e Antropologjise Kulturore dhe Studimeve te Artit propozon nje skeme sesi mund te katalogohet kjo pasuri. Te Proza bejne pjese perrallat legjendat anekdota trashegimia popullore realiste fjalet e urta gjeegjezat. Te Pasuria ne vargje te kishte tri nendarje themelore epika lirika liriko-epika. Te epika epika historike dhe legjendare.

Te lirika Kenget e Punes Kenget e Motmotit Kenget e Lindjes e te Djepit Kenget e Dasmes Kenget e Synetit Vajet Kenget e Dashurise Kenget e Mergimit. Te pasuria liriko-epike baladat.

Studiuesja Miaser Dibra referoi per klasifikimin e baladave popullore kengeve per femije kengeve te dashurise kengeve folklorike me temen e emigracionit studiesja Aferdita Onuzi u ndal te klasifikimi i kengeve te festave kalendarike te motmotit te kenget e punes etj..

Te gjitha kumtesat te botuara edhe ne vellimin Klasifikimi dhe dixhitalizimi i Prozes dhe Poezise Popullore Shqiptare i paraqiten Keshillit Shkencor te Institutit qe vendos per skemen perfundimtare te katalogimit.

Ky nuk eshte thjesht nje proces per te ruajtur arkivat nga demtimet apo humbjet. Ne duam qe me ruajtjen te realizojme paralel edhe klasifikimin thote Xhangolli per rendesine e procesit te dixhitalizimit.

Arkivi i Prozes dhe Poezise Popullore permban rreth 1.700.000 vargje 10.000 proverba 9000 faqe proze perralla tregime legjenda si dhe mbi 100 volume te studiuesve qe kane mbledhur folklor gojor ne terren.