E shoh t arsyeshme t shpjegoj pr qytetart e Tirans dhe t gjith vendit se ndrhyrja n sheshin “Sknderbej” nga Edi Rama dhe Bashkia e Tirans vjen n kundrshtim me ligjin. Kur Edi Rama ka qen ministr i Kulturs ka propozuar dhe miratuar nj VKM me nr. 180 dt. 13.4.2000 “Pr shpalljen ansambl monument kulture t aksit kryesor dhe qendrs historike t qytetit t Tirans”. Pra, Edi Rama ather e ka kthyer sheshin “Sknderbej” n nj territor ku do ndrhyrje sht kompetenc pr miratim e institucioneve t kulturs. Paradoksi qndron n faktin se vet Rama 10 vite m par ka propozuar kt VKM dhe 10 vite m von sht po Rama q nuk zbaton nj vendim q e ka propozuar vet.


Me lejoni t bj nj paraqitje t shkurtr t korrespondencs t institucioneve t MTKRS dhe Bashkis Tiran n lidhje me kt shtje si dhe t vendimit t marr pr kt qllim.


Bashkia Tiran i ka krkuar Institutit t Monumenteve t Kulturs (IMK) miratimin e projekt-ides fituese pr rehabilitimin e sheshit “Sknderbej” (shkresa e Bashkis Tiran dt. 23.05.2008, nr. 5014 prot.)


Bazuar n ligjin pr Trashgimin Kulturore, Kshilli Kombtar i Restaurimeve diskuton projekte zbatimi jo projekt-ide, por dshira ka qen dhe mbetet jo t pengohet puna e Bashkis Tiran. Nisur nga kjo, n mbledhjen e dt. 20.11.2008, Kshilli Kombtar i Restaurimit (KKR) i mbledhur pran MTKRS e diskutoi projekt-iden dhe vendosi kufizime dhe ndryshime n kt projekt (vendim nr. 15, dt. 20.11.2008, nr. 156 prot, dt. 25.11.2008).


Me shkresn nr. 160 prot., dt. 26.11.2008, t Institutit t Monumenteve t Kulturs, sht informuar Bashkia Tiran n lidhje me kushtet e miratimit t projektit. Ndryshimet kryesore t krkuara jan:


T mos lejohet ndrtimi i 2 ndrtesave prkatsisht n aksin e bulevardit “Zogu I” dhe midis Muzeut Kombtar dhe Banks s Shqipris.


Pendenca e sheshit t propozuar (pjerrsia) t mos kaloj 1%.


Bashkia Tiran me shkresn e dt. 27.4.2009, nr. 3888 prot, i krkon Institutit t Monumenteve njohjen e vendimit t mbledhjes s Kshillit Kombtar t Restaurimit t dt. 20.11.2008.


Dy jav me von, ekzaktsisht me dt. 8 maj 2009, Instituti i Monumenteve t Kulturs i ka kthyer prgjigje Bashkis s Tirans duk i krkuar 3 kopje t projektit me ndryshimet e reflektuara q t firmosen dhe vulosen nga sekretari i KKR dhe nj kopje t mbetet n arkivin e IMK dhe me nj kopje t pajiset Bashkia Tiran. Prej ktij momenti nuk ka asnj prgjigje nga Bashkia Tiran.


Sqarojm s ish-ministri i Kulturs, z. Rama, n vitin 2000, me VKM e propozuar nga ai, ka krkuar dhe aprovuar q do vendim i marr nga kshillat e rregullimit t territoreve pr ndrhyrje ose ndrtim n zonat e shpallura monument kulture, pa miratimin e Kshillit Kombtar t Restaurimeve, sht i pavlefshm.


Pr ta mbyllur un do t thosha se ne jemi “t knaqur” q z. Rama ka filluar t mendoj pr sheshin “Sknderbej”. Kishte vite q e kishte kthyer sheshin n mjerim me at gjendje infrastrukture q nuk ekziston n asnj shesh qendror n t gjitha kryeqytetet e Evrops. Berisha diskutoi 2 jav m par pr gjendjen e sheshit dhe ky diskutim prodhoi efektet e tij, duke ndikuar q z. Rama t’i kthehet sheshit. Pra, e sollm Ramn n shesh dhe kjo sht gj e mir, tani problemi q ka me qeverin sht se duhet t vij n shesh sipas ligjit.