Vështirësitë në marrjen e gjumit në fund të javës janë shumë të përhapura: le të zbulojmë shkaqet


Është mbrëmja e së dielës, fundjava po mbaron: kemi kaluar ditë të relaksimit total, në të cilin kemi rimarrë forcën tonë, ose i jemi përkushtuar sportit, miqve dhe argëtimit. Sido që të kenë shkuar gjërat, tani jemi në errësirë, për tu rrotulluar nën çarçafë dhe gjumi nuk dëshiron të dijë edhe nëse zakonisht na zë gjumi me lehtësi. Pse? Arsyet mund të jenë të shumta, por arsyeja kryesore është ndryshimi në zakonet tona dhe ritmet tona të zakonshme gjatë ditëve të pushimit.


NJË NATË STATISTIKISHT E VËSHTIRË – Edhe nëse nuk është e zakonshme, nuk është gjithmonë gjysma e gëzimit, mund të ngushëllohemi pak me mendimin se jemi në shoqëri të mirë: natën e së dielës ose, në përgjithësi, ajo që i paraprin kthimit në punë pas një periudhe pushimi, është ajo që paraqet më shumë vështirësi për të na zënë gjumi. Sipas një studimi të fundit britanik, nga kjo gjë vuajnë një në katër persona, duke pasur një ndikim të rëndësishëm në produktivitetin e punës në ditën e parë të javës.


ANKTHI I TË HËNËS – Një nga arsyet që lidhet më shpesh me këtë çrregullim është stresi i fillimit të menjëhershëm të një jave të re të punës, mungesa e kohës dhe situatat e pakënaqshme dhe të vështira, me të cilat duhet të përballemi. Nuk ka asnjë armik më të keq se vetëdija se alarmi është vendosur herët në mëngjes dhe do të na ngrejë nga shtrati për disa orë. Në këtë rast nuk ka shumë për të bërë, duhet të marrim çdo gjë me optimizëm dhe të përpiqemi të përmirësojmë sa më shumë të jetë e mundur të gjitha aspektet e ditëve tona që janë nën kontrollin tonë. Do të ishte mirë të planifikonit për të hënën një aktivitet të këndshëm dhe të dobishëm, si për shembull disa orë palestër ose një orë në mbrëmje për tia kushtuar ndonjë hobi.


ÇËSHTJE RITMI – Shkaku më i mundshëm i së ashtuquajturës gjumi i së dielës është përçarja e rutinës: nëse gjatë fundjavës pushoni më shumë për të rimarrë forcat nga angazhimet e javës dhe zgjoheni më vonë, të dielën në mbrëmje, trupi ynë thjesht do të ketë nevojë për më pak gjumë dhe do të na mbajë zgjuar më gjatë. Përkundrazi, nëse mund të dalim të argëtohemi dhe vijmë vonë në mbrëmje, ritmet tona të zgjimit të gjumit kanë ndryshuar, me pasoja negative në ritmet e qarkullimit që rregullojnë orën tonë të brendshme. Rezultati është i ngjashëm me atë të vonesës jet, siklet që ndihet kur ndryshon koha. Megjithatë, nëse harxhojmë kohë jashtë dhe argëtohemi, alkooli i tepërt është ndoshta shkaku i shqetësimit tonë. Në këtë rast ne vetëm duhet të durojmë dhe … të përfitojmë nga përvoja për herën tjetër.


ÇFARË TË BËNI – Zgjidhja është që të përpiqemi të mos ndryshojmë kohën dhe oraret në të cilat jemi mësuar. Nëse mbrëmjen e së shtunës kemi festuar deri natën vonë, më mirë mos i lejoni vetes një gjumë të pandërprerë deri në orën dy të pasdites: përkundrazi duhet të bëjmë një kompromis të arsyeshëm. Nëse kemi fjetur vonë të shtunën në mëngjes, përpiqemi të parashikojmë alarmet e së dielës, duke e çuar atë më afër javës së zakonshme. Duhet të shmangim gjumin të dielën pasdite: është më mirë të zgjedhim të rrimë disa orë në natyrë, ndoshta në të gjelbër, duke u ekspozuar sa më shumë që të jetë e mundur në mes të ditës, në mënyrë që të ribalancojmë prodhimin e melatoninës, hormon që rregullon ciklin e zgjimit nga gjumi. Duhet të zgjedhim ushqime të lehta për darkën e së dielës, duke shmangur pije ngacmuese si kafe dhe ushqime me një tretje të lodhshme dhe le të rekomandojmë një çaj të mirë bimor, që favorizon pushimin.


KUJDESI NDAJ MJEDISIT Le të përpiqemi ta bëjmë të këndshme dhe mikëpritëse dhomën e gjumit. Verifikojmë që temperatura të mos jetë shumë e lartë ose shumë e ulët, që të mos ketë shumë zhurma, por edhe të mos jetë shumë e qetë: zhurma është armiku i pushimit të mirë, por edhe mungesa absolute e tingujve mund të jetë i bezdisshme. Në këtë rast, si një sfond mund të përdoret një gjenerator i zërit ose një muzikë që riprodhon tingujt e natyrës.


13 janar 2018 (gazeta-Shqip.com)