Zbulimet më të fundit në lidhje me Rusinë dhe fushatën e Presidentit Trump janë të dobishme sepse mund të ndihmojnë të zbulojnë misterin që ka qenë gjithmonë në qendër të kësaj historie.


Pse Trump kishte një qëndrim të tillë dashurie ndaj Rusisë dhe Presidentit Vladimir Putin? Është një pozitë kaq e pazakontë për Trump dhe kërkon një lloj shpjegimi.


Ndryshe nga politika e brendshme, ku ai ka devijuar në të gjithë hartën politike, në politikën e jashtme, Trump ka mbajtur pikëpamje të qarta dhe konsekuente për tre dekada. Në vitin 1987, në deklaratën e tij të parë të madhe mbi politikën publike, ai nxori një reklamë në disa gazeta që fillonin kështu: Për dekada me radhë, Japonia dhe vendet e tjera po përfitojnë nga Shtetet e Bashkuara. Në reklamë, ai gjithashtu sulmonte shumë ashpër Arabinë Saudite, një vend, ekzistenca e të cilit është në duart e Shteteve të Bashkuara, dhe aleatë të tjerë që nuk do të ndihmojnë.


Kjo është pikëpamja e botës nga Trump, dhe ai kurrë nuk ka lëkundur prej saj. Ai ka shtuar vende në listën e mashtruesve, së fundmi Kinën dhe Meksikën. Për të parën, ai shkroi në librin e tij të fushatës presidenciale, Ka njerëz që dëshirojnë që unë të mos i referohem Kinës si armiku ynë. Por kjo është pikërisht ajo që ata janë. Gjatë fushatës, ai tha: Ne nuk mund të vazhdojmë ta lejojmë Kinën të përdhunojë vendin tonë. Pak muaj përpara se të shpallte kandidaturën e tij, ai shkroi në Twitter: Nuk dua asgjë në lidhje me Meksikën përveç se për të ndërtuar një MUR të padepërtueshëm dhe ti ndalojmë ato nga shkatërrimi i SHBA-ve.


Trump është ajo që historiani Walter Russell Mead e quan një Jacksonian mbi politikën e jashtme (pas Andrew Jackson), dikush thellësisht skeptik dhe instinktivisht armiqësor ndaj kombeve dhe liderëve të tjerë, të cilët besojnë në një Amerikë si fortesë që shikon vetëm punët e saj dhe nëse dikush e shqetëson, do ta bombardojë egërsisht dhe pastaj do të tërhiqet përsëri në atdheun e saj.


Ky ishte qëndrimi themelor i Trump ndaj botës, me përjashtim të Rusisë dhe Putinit. Dhjetë vjet më parë, kur paratë ruse u derdhën në Perëndim, Trump filloi të lavdërojë vendin dhe udhëheqësin e saj: Shikoni Putin. . . Ai është duke bërë një punë të madhe në rindërtimin e imazhit të Rusisë dhe gjithashtu në rindërtimin e Rusisë. Në vitin 2013, Putini shkroi një opinion në New York Times për tu përpjekur të ndryshonte mendjen e administratës së Obamës për përgjigjen e saj ndaj përdorimit të armëve kimike nga qeveria siriane. Në të, ai argumentoi se gazi helmues ishte përdorur në të vërtetë nga opozita siriane për të mashtruar Uashingtonin për të sulmuar regjimin. Reagimi i Trump ishte lirik. Mendova se ishte një shkrim i mrekullueshëm. . . Unë mendoj se ai dëshiron të bëhet kreu i botës, dhe tani ai po e bën këtë.


Trump admironte aq shumë Putin sa ai imagjinonte se të dy ishin takuar, duke bërë disa variante të atij pretendimi të rremë të paktën pesë herë në publik dhe duke mbrojtur çdo kritikë ndaj tij. Me të gjithë drejtësinë ndaj Putinit, ju thoni se ai vrau njerëz. Nuk e kam parë këtë, tha ai në vitin 2015. A keni qenë në gjendje ta provoni këtë? Kur u përball përsëri me këtë në fillim të këtij viti, ai e hodhi poshtë këtë pretendim, duke thënë, Ne kemi shumë vrasës. Çfarë mendon se vendi ynë është kaq i pafajshëm? Trump nuk mund ti bënte këto justifikime për ndonjë avantazh politik. Partia Republikane ishte instinktivisht armiqësore ndaj Rusisë, ndonëse në shenjë të ndryshimit të qasjeve të SHBA-ve, republikanët sot kanë një pikëpamje më të favorshme për Putinin sesa demokratët me 20 pikë.


Nuk ka asgjë që unë mund të mendoj se do të dëshiroja më shumë shumë sesa të kisha Rusinë mike, tha Trump në një konferencë shtypi në korrikun e kaluar. Fushatën e tij dukej se e ndiqte kjo ide. Ai caktoi si një këshilltar të lartë të politikës së jashtme Michael Flynn, një njeri që kishte shprehur prirjet pro-ruse dhe, tani e dimë, që ishte paguar nga qeveria ruse. Paul Manafort, i cili ishte për një kohë kreu i fushatës së Trump, mori miliona dollarë nga partia pro-ruse e Ukrainës. Gjatë konventës republikane, kishte një zbutje shumë të pazakontë të gjuhës mbi pushtimin e Ukrainës nga Rusia. Dhe pasi u zgjodh, Trump zgjodhi si sekretarin e shtetit të tij Rex Tillerson, i cili kishte fituar një nga nderimet më të larta të Rusisë për të huajt dhe kishte një marrëdhënie shumë të ngushtë me Putinin. Së fundi, ekzistojnë kontaktet e përsëritura midis anëtarëve të fushatës së Trump dhe familjes, me zyrtarë dhe shtetas kryesorë rusë, të cilët përsëri duket se janë të lidhur ndaj Rusisë.


Është e mundur që të ketë shpjegime të mira për të gjithë këtë histori. Ndoshta Trump admiron Putinin vetëm si një udhëheqës. Ndoshta ai beson në botëkuptimin e këshilltarit të tij të lartë Stephen K. Bannon, në të cilin Rusia nuk është një armik ideologjik, por një mik kulturor, një vend i bardhë i krishterë që lufton myslimanët e pakulturuar. Por ndoshta ekziston ndonjë shpjegim tjetër për këtë dekadë të gjatë të flirtimit me Rusinë dhe udhëheqësin e saj. Ky është misteri tani në qendrën e presidencës Trump që hetuesi i posaçëm Robert S. Mueller III padyshim do të përpiqet të zgjidhë.


/The Washington Post Lexo.al