Countdown-i ka nisur për Britaninë e Madhe me vendin që e gjen veten të drobitur përballë presionit të BE-së dhe përçarjes së frikshme në gjirin e konservatorëve që drejtojnë vendin me në krye Theresa May.


Teksa plani i kryeministres për Brexit është cilësuar si një jelek me eksploziv i mbështjellë rreth kushtetutës së vendit nga ish-Sekretari i Jashtëm, Boris Johnson, në media është zbuluar sot një raport sekret i autoriteteve britanike që tregon se si do të menaxhohen trazirat nëse nuk ka një marrëveshje me BE-në.


Sipas raportit të hartuar nga policia, Brexit pa marrëveshje mund të rezultojë në trazira të gjata civile dhe rritje të krimeve në vend, të shkaktuara nga mungesa e ushqimit dhe mungesa e medikamenteve mjekësore.


Nëse Britania e Madhe nuk arrin një marrëveshje për Brexit, largimi nga BE mund të çojë deri në tre muaj trazira në vend. Mungesa e barnave dhe ushqimit, si dhe e mallrave të tjera, të pritshme gjatë një nisjeje pa marrëveshje, mund të nxisë protesta masive që mund të përshkallëzohen deri në çrregullim, nënvizohet në raport.


Aty theksohet se do të merret në konsideratë një thirrje ushtarake për të trajtuar anarkinë si një “mundësi reale”.


Skenari i “shkëputjes së botës” mund të çojë në një çrregullim civil të përhapur në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, thuhet në dokumentin e policisë siç u përmend nga Sunday Times.


Raporti pasqyron disa fotografi me të vërtetë apokaliptike dhe është përgatitur nga Qendra Kombëtare e Koordinimit të Policisë dhe do të diskutohet në një takim të Këshillit Kombëtar të Policisë Kombëtare (NPÇ) javën e ardhshme.


Mungesat e përmendura do të çojnë gjithashtu në një rritje të krimit të blerjes, domethënë vjedhje dhe grabitje. Mungesa e mallrave të domosdoshme gjithashtu jep një bazë për “shpresën se më shumë njerëz do të sëmuren”, theksohet në raport.


Për të trajtuar kaosin, zbatimi i ligjit në Mbretërinë e Bashkuar do të kërkojë “embargo të lehta për leje”, thuhet në raport. Numri i policisë do të ndikohet gjithashtu nga vetë Brexit, pasi shtetasit e BE do të humbasin kartat e tyre të garancisë. Vetëm policia metropolitane do të humbasë rreth 750 oficerë të saj.


Pakësimi i numrit të policisë dhe trazirat masive mund të bëjnë “domosdoshmëri thirrjen e ndihmës ushtarake dhe kjo po shqyrtohet si një mundësi reale”, sipas raportit.


Kryeshefi i Policisë së Shtetit për operacionet, shefi i komandës Charlie Hall, me sa duket u përpoq të minimizonte raportin e zymtë, duke deklaruar se policia ishte “duke planifikuar të gjithë skenarët” në rast të largimit nga BE-ja.


“Në këtë fazë, nuk jemi aq inteligjentë sa të sugjerojmë se do të ketë një rritje të krimit apo protestave dhe anomalive. Megjithatë, ne mbetemi vigjilentë dhe do të vazhdojmë të vlerësojmë çdo kërcënim dhe të zhvillojmë planet në përputhje me rrethanat, tha Hall për Sunday Times.


Sekretari i Shtetit Britanik Sajid Javid, megjithatë, duket se nuk ishte aq i sigurt për pamundësinë e një skenari të tillë, duke refuzuar ta përjashtonte atë.


“Sigurisht që do të punojmë ngushtë me policinë. Është e drejtë të thuhet se ne jemi duke u përgatitur për të gjitha rastet”, tha Javid për BBC.


10 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)