brbrVendimi i parlamentit grek per mbajtjen e nje referendumi mbi oferten e partnereve te vendeve te eurozones nuk eshte pritur mire prej tyre Ministrat e Financave qe mbajten takimin e fundit pa pranine e homologut grek Varoufakis nuk jane optimiste per zhvillimet e metejshme Ministri austriak i Financave Hans Jorg Schelling deklaroi se tashme dalja e Greqise nga eruozona duket thuajse e pashmangshme Ndersa homologu gjerman Schaeuble paralajmeroi dite te veshtira per vendin Eurogrupi kishte refuzuar me heret kerkesen e Athines per zgjatjen e programit te ndihmes pas 30 qershorit Pa fonde te reja rritet shqetesimi per daljen nga eurozona dhe shkaterrimin e ekonomise Ne takimin e Brukselit ministrat e financave te Eurozones e bene te qarte se tashme Greqia duhet te ndermarre hapa per te mbrotjur bankatbr
Megjithate nuk mungojne as komentet optimiste Presidenti i Keshillit Europian Donald Tusk permes nje mesazhi ne Twitter u shpreh se Greqia duhet te mbetet pjese e eurozones dhe se vijon kontaktet me lideret vendas per te mos lejuar daljen e vendit nga unioni monetar Edhe kryeministri francez Valls e konsideron ende te mundshme nje marreveshje per sigurimin e ndihmave ne kembim te reformave Ai i beri thirrje pales greke te kthehet ne tryezen e negociatave Sipas tij referendumi grek do te vendose per te ardhmen e vendit ne eurozone Per disa analiste dalja e Greqise nga Eurozona nuk eshte e pashmangshme pasi vendet anetare zgjidhen nje situate te ngjashme ne vitin 2013 me Qipron qe u perballe me nje krize bankare Ne kete rast kontrolli mbi kapitalet ne bankat qipriote mbeti per nje kohe te gjate por situata per Greqine eshte me e veshtire Edhe pse kontrolli mbi kapitalet eshte hap drejt braktisjes se euros analistet thone se Greqia mund te mbetet pjese e eurozones nese qeveria dhe kreditoret i rikthehen negociatave konstruktivebrbr
br