Kryebashkiaku i Londrës Sadiq Khan ka bërë thirrje për një referendum të dytë për daljen ose jo nga Bashkimi Europian, duke kritikuar trajtimin nga ana e qeverisë të negociatave për Brexit.


Duke shkruar në Observer, politikani Laburist tha se Britania e Madhe për shkak të kushtit për largim nga BE-ja në gjashtë muaj, do të duhet të lërë unionin ose me një “marrëveshje të keqe” ose pas “asnjë marrëveshje”. Debati sipas tij u bë “më shumë për ambiciet politike të Boris Johnson” sesa atë që ishte e mirë për Mbretërinë e Bashkuar.


“Të dy këto skenarë janë një milion milje nga ajo që u premtua gjatë fushatës së referendumit, duke i ekspozuar më tej gënjeshtrat dhe ligjet e shitura për publikun,” shkroi ai në letër.


Khan iu kundërpërgjigj ministri konservator Michael Gove, i cili tha se kryebashkiaku i Londrës donte të pengonte vullnetin e votuesve.


Komentet e kryetarit të bashkisë janë gjithashtu në kundërshtim me politikën zyrtare të Laburistëve, e cila është të respektojë rezultatin e referendumit, por “të lërë të gjitha opsionet në tryezë” nëse një marrëveshje nuk arrihet me Parlamentin.


Ish-deputeti i parlamentit Khan tha se megjithëse ai kishte bërë fushatë për të qëndruar në BE, ai kishte pranuar se “vullneti i popullit britanik ishte të largohej nga BE”. Ai tha se kurrë nuk kishte pritur të mbështeste thirrjet për një referendum të dytë, por është gjithnjë e më i alarmuar, pasi qasja kaotike ndaj negociatave ka zhytur vendin në konfuzion dhe ngërç.


“Unë nuk besoj se Theresa Maj ka mandatin për të luajtur në mënyrë flagrante me ekonominë britanike dhe jetesën e njerëzve”, theksoi Khan.


Duke dalë në shfaqjen e Andreë Marr të BBC One, Khan shpjegoi se çdo të thotë sipas tij referendum i ri dhe paralajmëroi se kjo do të çonte në “cinizëm edhe më të madh” midis votuesve.


Ai i tha Marr: “Është me të vërtetë e rëndësishme të kuptojmë që kjo nuk do të jetë përsëritje e referendumit, por populli britanik ka të drejtën e fjalës për herë të parë në përfundimin e negociatave me BE-në.


Ai tha se ky referendum duhet të jetë një zgjedhje midis marrëveshjes së qeverisë dhe qëndrimit në BE.


I pyetur nëse kjo do të përjashtonte përkrahësit e një Brexit të vështirë, Khan shtoi: “Pika ime është kjo: në vend që të kemi një marrëveshje të keqe ose asnjë marrëveshje, le ta vendosi populli britanik me mundësinë e qëndrimit në BE”.


16 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)