Rritja e taksës së karbonit çon në 800 milionë lekë të ardhurat
Qeveria ka miratuar ndryshimin e takss s importit pr mjetet e prdorura. Kjo gj sht
nprmjet nj ndryshimi t propozuar nga Ministria e Financave n ligjin “Pr taksat kombtare”. N baz t ktij projektligji, i cili pritet t diskutohet n Komisionin e Ekonomis, ndryshon n disa elemente formula e llogaritjes s takss pr makinat e importuara t prdorura, duke hequr taksn fikse pr vitet e prodhimit (10 vjet), gjithashtu rritet dhe koeficienti. Tjetr mas sht fakti se taksa e makins s importit do t paguhet kurdoher q shitet mjeti, brenda territorit t vendit. N kt mnyr, n loj do t futet edhe Drejtoria e Shrbimit t Transportit Rrugor, e cila n astin e pagess s qarkullimit, individi q ka bler makin t prdorur, do t paguaj taks ekstra.


Formula e re


Formula e re e Ministris s Financave ndryshon n prcaktimin e koeficientit. Deri tani, pr llogaritjen e dogans s makins llogaritej cilindrata e motorit, taksa fikse pr karburantin q prdor makina dhe koeficienti i vitit t prodhimit. Ligji parashikonte q koeficienti pr makinat t prodhuara para 10 viteve t ishte 0.0048, ndrsa koeficientet e tjera ulen do tri vite. Taksa e re e propozuar nga Ministria e Financave parashikon nj koeficient fiks prej 0.5 pr do vit vjetrsie t makins pr autoveturat, ndrsa pr mjetet e tjera koeficienti do t jet 0.25 pr do vit prodhimi. Ky koeficient do t prdoret edhe pr llogaritjen e takss s mjedisit pr makinat q shiten brenda Shqipris. Pra, pr makinat q e kan paguar taksn n dogan dhe poseduesit i shesin pas prdorimit pr nj koh n vend. Taksa do t llogaritet si diferenc ndrmjet takss s llogaritur n astin e shitjes brenda vendit dhe asaj t paguar n dogan. Pr formuln e re t llogaritjes s takss s importit t mjeteve t prdorura jan
kshillime me ekspert t Komisionit Evropian. Prjashtohen nga pagimi i takss s mjeteve t prdorura t transportit n import dhe n shitje, autoveturat tip 4+1 vende dhe me cilindrat jo m shum se 2500 kubik kur kto mjete kalojn n zotrim t invalidve apo veteranve t lufts.


T ardhurat


T ardhurat nga taksa e importit t mjeteve t prdorura kan qen 2.9 miliard lek pr vitin 2009. Parashikohet q me kt propozim t rri t ket nj rritje t ndjeshme t t ardhurave nga taksa e mjeteve t prdorurat t transportit, e cila mbetet e paprcaktuara pr shkak se varet nga transaksionet e shitjes s makinave brenda vendit. Drafti i ri propozon gjithashtu dhe rishikimin me synim rritjen t taksave t karbonit t cilat aktualisht jan n masn 0,5 lek pr litr, pr benzinn, 1 lek pr litr pr gazoilin. Propozohet q t bhet 1.5 lek pr litr pr benzinn dhe 3 lek pr litr pr gazoilin pr ti sjell sipas normave q prdorin vendet e BE-s. Nga rritja e ktyre taksave pritet rritje prej 800 milion leksh n t ardhurat vjetore.

Invalidt prjashtohen nga tarifat e shrbimit


Personat q gzojn statusin e invalidit, nuk do t paguajn tarifa shrbimi. Kt ndryshim parashikon projektligji i ri i propozuar nga Ministria e Financave, i cili bn disa ndryshime n ligjin “Pr taksat kombtare”. N baz t ktij drafti prcaktohet se n nenin 11 t ligjit baz shtohet nenin 11/1 q parashikon se “personat q gzojn statusin e invalidit n baz t ligjit nr. 7889 dat 14.12.1994, “Pr statusin e invalidit”, t ndryshuar, statusin e invalidit t lufts, n baz t ligjit nr. 7663, dat 20.1.1993, “Pr statusin e invalidit t lufts kundr pushtuesve nazifashist t popullit shqiptar”, statusin e veteranit t lufts n baz t ligjit nr. 7874, dat 17.11.1994, “Pr statusin e veteranit t lufts kundr pushtuesve nazifashist t popullit shqiptar”, t ndryshuar apo statusin e t verbrit prjashtohen nga tarifa e shrbimit konsullor t Ministris s Punve t Jashtme apo ambasadave tona jasht vendit, tarifa e prdorimit e aparateve t televizionit, tarifa pr pajisjen me pasaport lundrimi apo tarifa e pajisjes me leje

Taksa e importimit t autoveturave llogaritet sipas formuls s mposhtme:Taksa fikse x cilindrata e motorit x koeficienti i viteve t prdorimit.


- "Taksa fikse" pr do autovetur me benzin sht 20 000 (njzet mij) lek, ndrsa pr do autovetur me naft 25 000 (njzet e pes mij) lek.


- "Cilindrata e motorit" sht vllimi i dhoms s djegies s motorit, i shprehur n centimetr kub (cm3).


Koeficientet e viteve t prdorimit kan qen:


I. Deri n 2 vite nga data e prodhimit: 0.0016;


II. Mbi 2 deri n 4 vite nga data e prodhimit: 0.0024;


III. Mbi 4 deri n 7 vite nga data e prodhimit: 0.0029;


IV. Mbi 7 deri n 10 vite nga data e prodhimit: 0.0032;


V. Mbi 10 vite nga data e prodhimit: 0.0048.


Koeficienti pr vitet e prdorimit do t jet


Pr autoveturat 0,5 pr do vit prdorimi


Pr mjetet e tjera 0,25 pr do vit prdorimi.


drejtimi.