Nafta dje u shtrenjtua n bursat botrore, pasi mbrm mimi i saj shnoi rrnie drastike pas publikimit t t dhnave pr rritjen e rezervave s energjis n SHBA.mimi i nafts s leht amerikane pr drges n muajin gusht n bursn n Nju-Jork u rrit me 50 cent n 135,05 dollar pr fui, ndrsa brenti evropian nga Deti i Veriut n Londr u shtrejntua pr 1,08 dollar n 135,41 dollar pr fui.Mbrm nafta u lirua pasi Ministria amerikane pr Eneregjetik kumtoi se si rezultat i krkess s zvogluar t krkess n SHBA pr shkak t mimeve t larta, ka ardhur deri te rritja e rezervave t lndve t para energjetike. Sipas Ministris, javn e kaluar rezervat e nafts dhe benzins n SHBA jan rritur pr 800.000 fui, n 301,8 milion fui.

Analistt energjetik bjn t ditur se rritja e sotme e mimeve t nafts sht rezultat i uljes s vlers s dollarit n krahasim me valutat konkurrente, para se gjithash euron.