Nga sauna që ju bën të humbni peshën te të gjithë peshqit plot me mërkur. Portali ISS në Itali ka demaskuar mashtrimet më të përhapura në internet në lidhje me të ushqyerit duke ofruar shpjegime shkencore për të kuptuar se çfarë është e vërtetë dhe çfarë është e rreme. A doni të humbni disa kilogramë shtesë? Bëni një sauna të këndshme!


Humbi peshë nëse bëni sauna!


FALSE – Një besim i përbashkët thotë se përdorimi i saunës nxit humbjen e peshës duke ndihmuar në djegien e kalorive. Me siguri duke bërë një sauna mund të sjellë shumë përfitime për trupin tonë, si fizik ashtu edhe mendor. Burimi i madh i nxehtësisë i pranishëm në një sauna, në fakt, lejon të përmirësohet djersa, të relaksohen muskujt dhe të pastrohet lëkura. E gjithë kjo, megjithatë, nuk na lejon të theksojmë se të bësh sauna, ndihmon në humbjen e peshës. Kjo është në fakt vetëm një ndjesi e pastër dhe e thjeshtë për shkak të faktit se në saunë (duke pasur parasysh temperaturat e larta dhe praninë e avullit) ju djersitni. Por djersitja nuk korrespondon me humbjen e peshës. Djersa, në fakt, nuk lidhet me humbjen e yndyrës ose me konsumin më të madh të kalorive, por çon në një humbje të konsiderueshme të lëngjeve dhe mineraleve. Këto, megjithatë, brenda pak orësh, riintegrohen nga trupi ynë sa më shpejt që të pini ujë ose pije, duke e çuar peshën pikërisht në vlerat e mëparshme. Për të marrë rezultate në peshën e trupit tuaj duke bërë saunën, është e nevojshme që të shoqërohet me një dozë të duhur të stërvitjes, të plotësoni lëngjet e humbura me shtesa të kripës dhe të ndiqni një stil ushqimi të duhur dhe të shëndetshëm. Të hash ushqime pa gluten është e shëndetshme


Ushqimi pa luten është i shëndetshëm


FALSE – Në mungesë të sëmundjeve që justifikojnë eliminimin e ushqimeve që përmbajnë gluten nga dieta, është e këshillueshme që të konsumohen këto ushqime në mënyrë që të mos privoheni nga ushqyesit që gjenden në to. Në Shtetet e Bashkuara (dhe jo vetëm) moda e dietës pa gluten po përhapet, madje edhe në mesin e atyre që nuk vuajnë nga sëmundja celiac; sipas mbështetësve të saj kjo lloj diete do të ishte më e shëndetshme dhe do të ndihmonte për të humbur peshë. Në realitet nuk është kështu. Le të shohim pse. Sëmundja celiac është një formë e intolerancës së përhershme ndaj glutenit që shkakton shkatërrimin e viruseve të zorrëve, duke rezultuar në keqpërdorim të zorrëve: zorrët nuk janë më në gjendje të thithin hekurin, mineralet, yndyrnat dhe vitaminat. Për një celiac, një dietë e privuar nga gluteni është thelbësore për të shmangur zhvillimin e mangësive të rënda ushqyese. Në të kundërtën, në mungesë të një diagnoze të sëmundjes celiac bërë nga një mjek me teste të përshtatshme klinike dhe diagnostikuese, privimi nga ushqimet që përmbajnë gluten nuk rekomandohet. Para së gjithash, për shkak se heqja e drithërave që përmbajnë gluten, si gruri, elbi dhe ushqimi i diellit, do të thotë të privoni veten jo vetëm nga burimet kryesore të karbohidrateve komplekse, por edhe nga mineralet, vitaminat, proteinat dhe fibrat ushqimore që ato përmbajnë. Gjithë peshqit janë plot me mërkur.


I gjithë peshku është plot me mërkur


FALSE – Rreziku i gjetjes së niveleve të merkurit që janë të rrezikshme për organizmin ekziston vetëm për disa lloje peshqish dhe për disa kategori konsumatorësh. Përmbajtja e mërkurit në peshq ndryshon sipas llojeve: peshqit e mëdhenj grabitqarë, si peshku i shpatave dhe ton, kontaminohen më lehtë me merkur se peshqit më të vegjël. Përqendrimet e larta të merkurit në trup mund të jenë toksike për sistemin nervor të fëmijëve dhe gjatë moshës së fetusit. Veçanërisht për disa kategori të konsumatorëve, siç janë fëmijët, gratë e moshës së lindjes, gratë shtatzëna dhe ato me gji, Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) rekomandon që të hahet peshk 2-3 herë në javë , duke ndryshuar speciet dhe duke kufizuar konsumin e atyre që mund të kenë një përmbajtje më të lartë të methylmercury, si grabitqarë të mëdha (peshkaqen, peshk shpata, grep, ton). Për të humbur peshë, thjesht hiqni brumërat


Për tu dobësuar, mjafton të mos hani brumërat


FALSE – Duke lënë mënjanë ushqimet për të humbur peshë është një metodë që nuk funksionon dhe nuk është e mirë për shëndetin tuaj. Është e zakonshme që heqja e brumërave është një metodë e vlefshme dhe efektive për të humbur peshën, dhe për fat të keq kjo praktikë është eksperimentuar nga shumë njerëz. Besohet se privimi i trupit nga kaloritë dhe ushqyesit gjatë gjithë ditës do të zvogëlojë masën e yndyrës. Në të vërtetë, ajo që ndodh është e kundërta: trupi, i privuar nga ushqimi, vazhdon me gatishmëri dhe ngadalëson humbjen e peshës. Kur kaloni një vakt, ndodh një rënie fiziologjike e sheqerit në gjak, me dy pasoja të rëndësishme: Së pari, truri nxitet të dëshirojë ushqim, me një ndjenjë të papërmbajtshme urie dhe mbi të gjitha, ajo që rritet është dëshira për karbohidratet për të mbajtur sheqernat në vlerat normale. Prandaj, kur kaloni një vakt, jo vetëm që arrihet më shumë i uritur te tjetri, por ekziston një tendencë për të kapërcyer ushqimin. Zakoni i zgjatur i kapërcimit të mëngjesit, drekës ose darkës, me kalimin e kohës, shkakton humbjen e masës së ligët dhe rritjen e masës së yndyrës, duke shkaktuar gjithashtu ngadalësimin e metabolizmit. Zakonisht, duke lënë mënjanë ushqimet, është në shumë mënyra një zgjedhje jo e shëndetshme. Makarona gjithmonë ju shëndoshin, ananasi ju bën të humbni peshë


Makaronat ju shëndoshin, me ananasin humbni peshë


FALSE – Nuk ka ushqime të mira ose të këqija: të gjitha ushqimet duhet të përfshihen, në përmasa të drejta, si pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ndryshme. Frutat janë një ushqim thelbësor për trupin tonë dhe është e këshillueshme që të konsumohen së paku 3 pjesë në ditë të shoqëruar nga konsumimi ditor i së paku 2 pjesëve të perimeve. Megjithatë, nuk ka ushqime që ju dobësojnë ose që janë të plota nga pikëpamja ushqyese: dieta duhet, për rrjedhojë, të ndryshojë dhe të kraasohet me kushtet e personit dhe aktivitetit fizik që bën. Të përjashtosh plotësisht ushqime të caktuara nga dieta juaj për më shumë se 7-10 ditë mund të shkaktojnë mangësi serioze ushqyese. Kjo vlen veçanërisht për karbohidratet komplekse (të pranishme në makarona dhe bukë): ato janë burimi kryesor i energjisë për trupin tonë dhe mund të jenë aleatë për kontrollin e peshës, sepse ato janë ushqimet që më së shumti kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes. Përveç kësaj, buka dhe makaronat, sidomos drithërat, duke përmbajtur fibra favorizojnë transitin e zorrëve dhe mbrojnë kundër zhvillimit të tumoreve të zorrës së trashë. Në përfundim, në një dietë të ekuilibruar rreth 60% e kalorive ditore duhet të vijnë nga karbohidratet dhe të paktën 3/4 duhet të merren në formën e karbohidrateve komplekse. Sheqeri kaf është më i mirë se sheqeri i bardhë


Sheqeri dietik është më i mirë se sheqeri i bardhë


FALSE – Asnjë studim shkencor nuk ka provuar ndonjëherë se sheqeri ka sjellë përfitime më të mëdha se sheqeri i bardhë. Të dyja llojet e sheqerit përmbajnë, në fakt, pikërisht molekulën e njëjtë, saharozë, për të cilën ato janë ekuivalente. Sa herë në bar kur duam të ëmbëlsojmë çajin apo kafem dëgjojmë baristin të pyesë: A mund të më jepni sheqer kafe? Është më mirë se ai i bardhë. Në të vërtetë, ndërsa sheqeri i bardhë përmban vetëm saharozë, sheqeri kaf gjithashtu përmban disa mbetje të melasë (ndërmjet 1-5% në varësi të llojeve të sheqerit të para në treg) që i jep një shije paksa të ndryshme. Saharoza mund të nxirret nga kallam sheqeri dhe panxhar sheqeri. Molekula e nxjerrë është saktësisht e njëjtë, por janë të ndryshme mbetjet dhe papastërtitë të cilat, para rafinimit përfundimtar, janë ende të pranishme në produktin e papërpunuar dhe të cilat në fund mbeten në melasë. Mbetjet e panxharit nuk janë shumë të këndshme dhe për këtë sukroza që rrjedh prej saj pastrohet plotësisht. Ata që janë të pranishëm në kallam sheqeri, megjithatë, janë të dukshëm në shije. Sheqeri kaf mund të pësojë shkallë të ndryshme të rafinimit dhe të çojë në produkte pak më të ndryshme, nga sheqeri i bardhë, i njëjtë me atë të panxharit, deri te produktet më të errëta. Nevojë për hekur? Hani shumë spinaq


Keni nevojë për hekur? Hani shumë spinaq


FALSE – Spinaqi nuk është një burim i mirë i hekurit në trup. Në fakt, pjesa më e madhe e hekurit që gjendet në to është e papërdorshme si lëndë ushqyese, sepse është e pranishme së bashku me substanca që pengojnë thithjen e saj në zorrë. Besimi popullor se spinaqi është një burim i shkëlqyer hekuri është ndoshta pjesërisht për shkak të mbulimit të gjerë të medias që ka pasur disa reklama dhe karikaturat. Hekuri është minerali më i bollshëm në trupin tonë dhe luan një rol vendimtar në formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Vlera e rekomanduar e marrjes janë 10 mg në ditë për të rriturit meshkuj dhe të moshuar dhe 18 mg për gratë gjatë gjithë periudhës së fertilitetit. Është vlerësuar se rreth 2 miliardë njerëz në mbarë botën (më shumë se 30% e popullsisë së botës, si në vendet e industrializuara dhe në zhvillim) janë anemikë dhe, shumica e tyre, për shkak të mungesës së hekurit. Në këto raste është e këshillueshme, në këshillën e mjekut, një dietë që mbush mungesën e hekurit. Produktet e fermerit janë më të sigurta se të tjerët


Produktet e fermerit janë më të sigurta


FALSE – Kontrollet e kryera në të gjithë zinxhirin e ushqimit, nga fushat në tavolinë, sigurojnë që produktet e shitura në dyqanet e autorizuara për shitje të jenë të sigurta për shëndetin. Aditivët, bojërat dhe proceset industriale rregullohen nga Rregulloret Europiane, të cilat nuk janë të dëmshme për produktet tona. Për shembull, në lidhje me produktet me origjinë bimore, në kohën e marketingut ato nuk duhet të përmbajnë nivele të shëndetit të bimëve (të tilla si pesticidet dhe antiparazitët) më të larta se limitet maksimale të lejuara me ligj. Për të garantuar këtë bëhen kontrolle të shumta. Tërheqjet kryhen në qendrat e grumbullimit të korporatave dhe kooperativave, tregjet e përgjithshme të specializuara dhe jo të specializuara, depot me shumicë dhe supermarketet. Ky sistem i kontrollit garanton një nivel të lartë të cilësisë dhe sigurisë për konsumatorin për produktet që blihen në dyqane të rregullta të autorizuara (të tilla si supermarkete, dyqane ushqimore dhe tregje të specializuara dhe jo të specializuara). Çokollatat mund të zëvendësojnë një vakt.


Si mund të zëvendësohet një vakt


FALSE – Asnjë produkt nuk duhet të zëvendësojë, përveç periudhave të kufizuara dhe brenda një diete të kontrolluar me kalori të ulët, një vakt të plotë. Përzierja e vitaminave dhe mikroushqyesve të pranishëm në ushqimet zëvendësuese nuk riprodhon të gjitha efektet e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar për shëndetin. Zëvendësuesi për një vakt duhet të përfshihet në një dietë të shëndetshme me kalori të ulët, sipas objektivit të caktuar. Ka më shumë se 4500 opsione në treg, duke përfshirë çokollatat dhe pijet e buta, por asnjëra prej tyre nuk përfaqëson një zëvendësim të vlefshëm për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Ata me siguri mund të mbajnë vlera të mira ushqyese nga përbërja dhe përdoren për qëllime të tjera, por vështirë se kanë plotësinë e një ushqimi të ekuilibruar dhe të shëndetshëm. Shtesat janë të dobishme në rast të rritjes së nevojës për disa lëndë ushqyese, siç ndodh në shtatzëni për acidin folik, në rast të rrjedhjeve të menstruacioneve të bollshme për hekur ose në kushte të caktuara siç janë osteoporoza, vitamina D ose vitamina B12 në dietë vegjetariane. Megjithatë, është mirë të kujtojmë se shtesat mund të japin ndërveprime me disa barna dhe se tejkalimi i disa lëndëve ushqyese, ku shtojcat nuk përdoren sipas modaliteteve të përdorimit të treguara në etiketë, mund të kenë efekte negative mbi shëndetin. Ushqimet e yndyrshme dhe qumështi janë një ilaç për gastrit.


Ushqimet e yndrshme nuk janë një ilaç për gastritin


FALSE – Përmbajtja e lartë e yndyrës së këtyre ushqimeve redukton zbrazjen e stomakut, duke e bërë tretjen më gjatë. Ushqimet, sidomos proteinat, treten në stomak me veprimin e lëngjeve të stomakut dhe enzimeve të veçanta. Yndyrnat, nga ana tjetër, tretja e të cilave ndodh më vonë në zorrë, grumbullohen në pika të mëdha vajore të cilat, duke mos qenë të tretshme në lëngjet e stomakut dhe duke mos u sulmuar nga acidet dhe enzimat, mbeten pezull. Kjo përcakton një zgjatje të kohës së transitit të ushqimit, duke shkaktuar kontakt të zgjatur të mureve të stomakut me lëngjet agresive të stomakut. Prandaj është e këshillueshme për ata që vuajnë nga gastriti të shmangin ushqime të tilla si mishi yndyror apo i përpunuar, si dhe djathrat, veçanërisht nëse fermentohen ose janë shumë të kalitur. Edhe pana dhe ushqimet e skuqura dhe të papërpunuara mund të na bëjnë keq për të njëjtën arsye.


Gazeta Shqip